Aron Lund’un The New Humanitarian’da 6 Temmuz 2023’de yayınlanan yazısını Yahya Avar, Haksöz Haber için çevirdi:
Yıllardır BM Güvenlik Konseyi, Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki bölgelere insani yardım konusunda tekrarlanan çatışmalara sahne oldu; artık yeni bir turun zamanı gelmiş gözüküyor.
2014 yılında, Beşşar Esed rejiminin sistematik sabotajına yanıt olarak Güvenlik Konseyi, BM’nin yardım kuruluşlarına komşu devletler aracılığıyla çalışarak isyancıların kontrolünde bulunan sınır bölgelerindeki insanlara yardım etme konusunda özel bir yetki verdi. Bu sistem Şam’ı atlatmayı mümkün kılsa da Güvenlik Konseyi tarafından düzenli olarak yeniden onaylanması gerekiyor. Bu da Esed’in müttefiki Rusya’nın tavizler koparmak ve baskı yapmak için veto yetkilerini kullanmasına izin veriyor.
10 Temmuz’da söz konusu yetki süresinin son tekrarı bitiyor. Bu tarihe kadar yeni bir karar kabul edilmediği sürece, Türkiye’den Suriye’nin kuzeyine açılan Babu’l-Hava sınır kapısı BM kuruluşlarına kapatılacak ve bölgede yaşayan 4 milyondan fazla insan için potansiyel olarak yıkıcı sonuçlar doğuracak.
Uluslararası Kriz Grubunun BM direktörü Richard Gowan, verdiği demeçte, “Güvenlik Konseyi’nde yeniden dejavu yaşanıyor.” dedi. “Geçen yıl olduğu gibi, müzakereler Babu’l-Hava sınır kapısının altı ya da on iki ay uzatılıp uzatılmayacağına dair bir tartışmaya dönüşüyor.”
Kuzeybatı Suriye Halkına Bir Can Simidi
On yıldan fazla süren savaşın ardından, Türkiye destekli İslamcı bir hizip olan Tahriru’ş-Şam tarafından kontrol edilen kuzeybatı Suriye, ülkenin en yoksul bölgelerinden biri olmaya devam ediyor.
BM, bölgedeki 4,5 milyon insanın yarısının geçici kamplarda yaşadığını ve on kişiden dokuzunun dış yardıma bağımlı olduğunu tahmin ediyor. Şubat ayındaki yıkıcı depremlerden önce bile, BM yetkilileri Suriye’deki ihtiyaçların 2011’de çatışmaların başlamasından bu yana hiç olmadığı kadar yüksek olduğunu söyledi.
“Siyasi bir çözümün yokluğunda, BM sınır ötesi operasyonu kuzeybatı Suriye halkı için bir can simidi olmaya devam ediyor.” diyen BM’nin Suriye krizinden sorumlu bölgesel insani yardım koordinatör yardımcısı David Carden, sınır ötesi operasyonu Türkiye’nin Gaziantep kentinden yürütüyor.
The New Humanitarian’a konuşan Carden, “Ayda 2,7 milyon Suriyeliye yardımla ulaşıyoruz.” diyerek yedi farklı BM kuruluşunun 2023’ün başından bu yana yardım taşıyan 3 bin 300’den fazla kamyon getirdiğini belirtti.
“Şu anda, bu sınır ötesi operasyonun boyut ve kapsam olarak uygulanabilir bir ikamesi yoktur.”
Suriyeli yardım çalışanları da aynı fikirde. BM görev süresinin kaybedilmesi, özel STK’ların Türkiye’nin onayıyla sınırı geçmesini engellemese de BM koordineli mukabelesinin dışındaki insani yardım operasyonları büyük ölçüde BM desteğine bağımlı olmaya devam ediyor.
Suriye’nin kuzeybatısında bir sağlık tesisleri ağı işleten Suriye Amerikan Tıp Derneğinin (SAMS) Ortadoğu direktörü Dr. Mazen Kewara, “BM sınır ötesi karar yenilemesi, insani sağlık kuruluşları olarak çabalarımızın sürdürülmesi için çok hayati ve kritik öneme sahip.” diyor.
Kewara, The New Humanitarian’a verdiği demeçte, yerel yardım gruplarının kuzeybatı Suriye’de teknik destek, çok hayati aşılar, tıbbi malzemeler ve ilaçlar sağlayan BM ajanslarıyla tam işbirliğine ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Depremlerin ardından Esed, Babu’l-Hava’nın üstünde, iki kuzey geçişini daha BM’nin kullanımına tek taraflı olarak açtı. Bunlar için geçici izin şu anda 13 Ağustos’a kadar uzuyor.
Her iki geçiş de Babu’l-Hava kadar önemli değil, ancak bu hareket Esed’in eleştirmenleri tarafından bile olumlu bir gelişme olarak selamlanıyor.
Bazıları bunu, Suriye’nin bölge devletleriyle devam eden normalleşmesiyle bağlantılı olarak Arap desteği için bir adım; diğerleri ise bunu, Şam’ın yardımları sorumlu bir şekilde yönetmesi için güvenilir olabileceğini gösterme veya Babu’l-Hava’nın kapatılmasını daha makbul hale getirme girişimi olarak gördü.
22 Haziran’da, 30’dan fazla Suriyeli ve uluslararası STK’dan oluşan bir grup, bu tür “bağlama özgü, iki taraflı ve kısa vadeli anlaşmaların” kendi başlarına “planlama ve uzun vadeli finansman ve operasyonel kararlar için istikrarlı erişim” sağlayamayacaklarını belirtti.
Güvenlik Konseyine BM’nin Babu’l-Hava’yı 12 ay daha kullanma yetkisi vermesi yönünde çağrıda bulundular; yardım grupları, bunun etkili bir planlama ve operasyon için gereken minimum zaman dilimi olduğunu söylüyor.
Suriye’de sahada çalışan insani yardım STK’sı Suriye Yardım ve Kalkınma Bölge Direktörü Amany Qaddour “Gerçek şu ki depremden önce bile Suriye’deki nüfus genelinde derin kırılganlıklar vardı ve şimdi çözüme giden yolda bu ihtiyaçları karşılamak için daha kapsamlı bir mekanizma olmalı. Bir boşlukta var değiller.” diyor. “Sınır ötesi mekanizma yoluyla sürekli erişim zorunludur.”
Sorunlar: Görev Süresi Uzunluğu, Sınır Ötesi Yardım, Yaptırımlar
Güvenlik Konseyi üyelerinin, toplumlarına yaşamı sürdürecek yardımlar konusunda pazarlık yaptığını görmek, birçok Suriyeli için moral bozucu bir deneyim.
SAMS Başkanı Dr. Mufaddal Hamadeh, “Suriye halkı bunu izliyor ve uluslar kendi çıkarlarının peşinde koşarken bir kez daha unutulduklarını hissediyor.” dedi.
Güvenlik Konseyinde farklılıklar çok keskin.
ABD ve müttefikleri, insani yardım topluluğunun bir yıllık uzatma çağrısını destekliyor ve iki yeni sınır kapısını Esed’in iyi niyetine bırakmak yerine BM görev yönergesinin bir parçası haline getirmek istiyor.
Rusya’nın, BM’nin Şam’dan iki ek geçişi kontrol etmesine izin vermesi pek olası değil ve tam bir yıl boyunca altı aylık bir görev süresini tercih ediyor. Ancak analistler, Moskova’nın sınır ötesi operasyonu tamamen kapatma tehditlerini yerine getirmesinin de pek mümkün görünmediğini söylüyor. Belirli tavizler için baskı yapması daha olası görülüyor.
Ortadoğu Enstitüsünün yerleşik olmayan bir üyesi olan Emma Beals, “Müzakere, muhtemelen genişletilmiş ERL ve çapraz hat da dahil olmak üzere Rus taleplerini karşılama yeterliliğine inecek, ancak yaptırım olması olası.” diyor.
ERL veya erken iyileşme ve geçim kaynakları, örneğin okulların veya kuyuların veya mesleki eğitimin onarımını (ancak çoğu zaman yeniden inşasını değil) içerebilecek bir yardım türüdür. Ancak yine de bir tür acil yardım olarak kabul edilir. Geçen yıl Suriye’ye BM koordineli yardımın büyük çoğunluğunu finanse eden Batılı hükümetlerin uzun zamandır uzun vadeli yeniden yapılanmaya benzeyen her şeyin Esed’in reddettiği demokratik reforma bağlı olması gerektiğini savunduğu göz önüne alındığında, bu ayrımın önemi göze çarpıyor.
2021‘de Rusya, sınır ötesi görev yönergesine erken kurtarma yardımını teşvik eden, “su, sanitasyon, sağlık, eğitim, temel hizmetlere erişimi yeniden sağlamak için gerekli olan yerlerde elektrik ve barınak erken kurtarma projelerine” daha fazla yatırım yapılmasını isteyen bir dil eklemeye zorladı.
Bu dile işaret ederek Suriye’ye çok az BM yardımı sağlayan Rusya, düzenli olarak Batılı ülkelerin hükümet kontrolündeki bölgelere yeterince yardım etmediğinden şikâyet ediyor.
Rusya ayrıca görev yönergesinin uluslararası bir sınırın aksine, bir cephe hattından yapılan teslimatlara atıfta bulunarak daha fazla “çapraz çizgi” yardım taahhüdü içerdiğinden emin.
Esed hükümetinin isyancıların elindeki bölgelere ulaşmasını engellemek için kullandığı yardım türü tam da bu. Ancak şimdi 180 derecelik bir dönüşle Moskova veŞam, BM operasyonlarını Şam’a geri çekmenin bir yolu olarak -bazılarının söylediğine göre- hükümetin akışı kontrol etmesine izin verirken aynı zamanda yerel tedarik, istihdam ve zimmete para geçirme fırsatlarından da yararlanacak daha fazla sınır ötesi yardım talep ediyor.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, kuzeybatıyı yöneten Tahriru’ş-Şam tam tersi bir görüşe sahip. Eğer yardım kendi bölgelerinde kalırsa fayda sağlayacak olanlar onlardır ve bu durumda Esed hükümeti şantaj yapamaz. Birçok yerel yardım çalışanı ve bağışçı devlet, sınır ötesi teslimattan hat ötesi teslimata geçiş fikrine de karşı çıkıyor. Türkiye’den gelen yardımların tamamlayıcısı olarak ek hat ötesi yardımları memnuniyetle karşılarken, istikrarsız bir cephe hattındaki konvoyların Babu’l-Hava’daki operasyonların yerini sürdürülebilir bir şekilde alamayacağını savunuyorlar ve Rusya’nın taleplerini sınır ötesi yardımları baltalamak için bir hile olarak görüyorlar.
Sonuç olarak, Şam’dan kuzeybatıya giden konvoylar, geçen ayın sonlarında gelen depremlerden bu yana ilk kez nadir durumda kaldı.
Rusya, BM’nin daha fazla sınır ötesi yardım sağlamadaki başarısızlığından düzenli olarak şikâyet ediyor ve bunun sınır ötesi mandanın varlığını sürdürmesinin bir koşulu olduğunu söylüyor.
Rusya, Batı’nın Suriye’ye yönelik yaptırımlarını sulandırdı ve bu yaptırımların kaldırılmasını istedi. Şimdiye kadar sınırlı bir başarı elde etmiş olsa da Moskova muhtemelen -en azından- ABD, AB ve İngiltere’nin deprem sonrası yardım çabalarını kolaylaştırmak için uygulamaya konan yaptırım muafiyetlerinin kalıcı hale getirilmesini istiyor.
Bölgesel Siyaset ve BM Politikaları İmdada Yetişiyor
Bu makale için görüşülen birkaç aktivist, yetkili ve analist, 10 Temmuz’dan önce veya civarında bir anlaşmaya varılabileceğinden umutlu olduklarını söyledi. Bunun nedeninin, zamanlamanın ve son gelişmelerin bir onayı desteklemesi olduğunu söylüyorlar.
ICG’den Gowan, “Rusya, Mali’nin barış güçlerini ülkeden çıkmaya zorlama kararını zımnen destekleyerek Konsey’de zaten bir karışıklığa neden oldu.” dedi.
“İnsanlar, birkaç günlük yenilenmemenin bile sahadaki insanlara temsil edeceği derin etkiyi hafife alıyor.”
“Aynı zamanda Karadeniz Tahıl Girişimini engellemek için çok şey yapıyor ve bunu çok geçmeden durdurabilir. Bence Ruslar bile, tüm bu diğer sürtüşmeler göz önüne alındığında, Konsey’de yaygın olarak popüler olan Suriye yardım rejimini torpillemekten çekinirler.”
Moskova’nın BM görev yönergesini yeniden şekillendirmedeki geçmiş başarısı, sınır ötesi yardımın fişini tamamen çekme konusunda isteksiz hale getirecektir.
Century International’dan Sam Heller, “İhtiyatlı bir şekilde iyimserim, çünkü sınır ötesi karar mevcut haliyle Şam ve Moskova için değerli olan bu unsurları içeriyor, örneğin Güvenlik Konseyinin şu anda açıkça elektrik projelerini içeren erken kurtarma yardımını toplu olarak onaylaması gibi.” dedi.
Heller ayrıca Suriye’nin Mayıs ayında Arap Birliğine yeniden katılmasına dikkat çekti.
Bu sürecin bir parçası olarak Şam‘ın Arapların yaptırım karşıtı lobiciliği ve BM’nin erken kurtarma çabalarının finansmanı karşılığında mültecileri geri kabul etme planını müzakere ettiği bildiriliyor.
Eğer Rusya sınır ötesi görev yönergesini ortadan kaldırırsa BM’nin erken kurtarma yardımı onayını da kaybedecek ve potansiyel olarak Esed’in Arap kumarının altını oyacaktır. Dahası, bunu yapmak hem Moskova hem de Şam için önemli olan ülkeleri kızdırabilir.Haziran ayında, Körfez İşbirliği Konseyinin petrol zengini ülkeleri, üç geçişi de kapsayan 12 aylık bir yenileme görmek istediklerini söyledi.
O ayın ilerleyen saatlerinde, Türkiye’nin BM Büyükelçisi Sedat Önal, ek geçişlerle 12 aylık bir yenilemenin “kritik öneme sahip“ olduğunu ifade etti.
Kısacası, yıldızlar şimdi başka bir uzantı lehine hizalanmış gibi görünüyor.
Gowan’a göre, Güvenlik Konseyi anlaşmazlığının artık görev yönergesinin kendisiyle ilgili olması pek olası değil, bunun yerine içeriğine, özellikle de uzatmanın uzunluğuna odaklanıyor. “Rusya’nın 12 aylık bir devir işlemini durdurmak için vetosunu kullanmasıyla zor yoldan bir uzlaşmaya varıp varmayacağımız veya bir hesaplaşmayı önlemek için bir arka oda anlaşması olup olmayacağı hâlâ belli değil.” sözlerini de ekliyor. “Bence sonunda bir anlaşmaya varacağız. Bu filmi daha önce de görmüştük. En azından nasıl biteceğine dair iyi bir fikrimiz var.”
Buna rağmen, Suriyeli yardım çalışanları Güvenlik Konseyi oylamasından derin endişe duyuyorlar.
SAMS’tan Hamadeh, “Birkaç günlük yenilenmemenin bile sahadaki insanlarda bırakacağı derin etki hafife alınıyor.” uyarısında bulundu.
Ardından, “Hemen belirsizlikte bırakılacak en kritik program, WFP (Dünya Gıda Programı) gıda sepetleridir. Ancak Suriye’nin kuzeybatısındaki çok sayıda yerinden edilmiş insanın korkunç koşulları göz önüne alındığında, asgari düzeyde beslenmede kısa bir molanın derhal zincirleme etkileri olacaktır.” sözlerini ekledi.
“Örneğin, tıbbi organizasyonumuz için, merkezlerimizde zaten yetersiz beslenme veya yetersiz beslenmeye bağlı rahatsızlıklar görüyoruz ve bir aksaklık bunu daha da kötüleştirecektir. Bu, böyle bir aksaklığı takip edecek tüm insani yardım operasyonlarındaki gecikme hakkında hiçbir şey söylemez. Böyle bir mola vermeyi kesinlikle göze alamayız.”
-------
Aron Lund, Century Internationalve Stockholm’deki İsveç Savunma Araştırma Ajansında (FOI) araştırmacı olarak görev yapmaktadır.