BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerine ilişkin kapalı oturum düzenledi.
Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Power, ABD'nin hazırladığı karar tasarısını üye ülkelere sunduğunu belirterek, “Eğer bu tasarı kabûl edilirse BMGK'nin son 20 yıldan fazla bir süredir uygulayacağı en sert yaptırımlar dizisini içerecek.” dedi.
Tasarının içeriğine ilişkin bilgi veren Power, kararla tarihte ilk kez Kuzey Kore'den gelen ya da bu ülkeye giden tüm kargolara inceleme zorunluluğu, tüm hafif silahlarla konvansiyonel silahların Kuzey Kore'ye satışına sınırlama getirileceğini söyledi.
Kuzey Kore bankalarını hedef alan finansal yaptırımlar da getirileceğini ifade eden Power, nükleer teknolojiyle ilgisi olan tüm materyaller konusunda da ambargo uygulanacağını belirtti.
BMGK'nın ilk kez Kuzey Kore'ye sektörel yaptırım uygulamayı planladığını da söyleyen Power, Kuzey Kore'nin kömür, demir, altın, titanyum ve benzeri yeraltı kaynakları ihraç etmesinin sınırlanacağını, bazı durumlarda ise bunun tamamen yasaklanacağını, Kuzey Kore'ye roket yakıtı da dahil olmak üzere hava taşıtı yakıtı sağlamanın da yasaklanacağını belirtti.
“Yeni Yaptırımlar Öncekilerin Çok Daha Ötesine Geçecek”
Power, “Bu karar tasarısı BMGK'da kabûl edilirse Kuzey Kore'ye çok açık bir mesaj gönderilmiş olacak. Bu mesaj, ‘Dünya sizin nükleer silah geliştirmenize izin vermeyecek, eylemlerinizin sonuçları olacak.’ mesajıdır.” dedi.
Yaptırımların Kuzey Kore'nin nükleer ve balistik füze programlarını hayata geçirmesini sağlayacak finansal kaynakları ve teknolojiyi engelleyeceğini belirten Power, Konsey'in yeni yaptırımlarının daha önce uygulananların çok daha ötesine geçeceğini ve “benzersiz” olacağını vurguladı.
Son 10 yıldır alınan tüm önlemlere rağmen Kuzey Kore'nin nükleer silah ve kıtalararası balistik füze üretme hedefine yaklaşmaya devam ettiğini dile getiren Power, “ABD, Kuzey Kore'nin bu hedefine ulaşmasına izin vermeyecek.” diye konuştu.
Power, tasarının çok kısa süre içinde oylanmasını beklediklerini, konuyu uzun süredir Konsey'deki ülkelerle müzakere ettiklerini söyledi ancak oylama için tarih vermedi.
Diplomatik kaynaklar ise tasarının cumartesi oylanabileceğini belirtti.
Kuzey Kore'nin balistik füze denemeleri ve uydu fırlattığını açıklamasının ardından bölgede gerilim artmış, Güney Kore, Japonya ve ABD bu ülkeye yeni yaptırımlar uygulanması çağrısı yapmıştı.
BM Güvenlik Konseyi 2006 yılından bu yana Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerini engellemek için dört ayrı karar çıkardı ancak bu kararların etkili şekilde uygulanmaması nedeniyle Kuzey Kore nükleer faaliyetlerini sürdürdü.
AA