Oh, BM üyelerine, Kuzey Kore'nin "nükleer silahlar geliştirmesine artık tahammül edilmeyeceği" mesajını verecek "sağlam ve kapsamlı" yaptırım kararlarını onaylamaları çağrısında bulundu.
Kuzey Kore'nin nükleer denemesini, "uluslararası barış ve güvenlik için açık bir tehdit ve uluslararası toplum için bariz bir meydan okuma" olarak değerlendiren Oh, "Olağanüstü tehditler, olağanüstü önlemler gerektirir" açıklamasında bulundu.
Büyükelçi Oh, konuşmasında, "Tekrarlanan nükleer denemelerine ve gelişen füze kapasitesine karşı böyle davranmaya devam edersek tüm dünya Kuzey Kore'nin nükleer şantajlarının kurbanı olabilir" ifadesine yer verdi.
ABD ve Güney Koreli yetkililer, Kuzey Kore'nin 7 Şubat'ta uzun menzilli roket fırlattığını bildirmişti. Kuzey Kore ise denemesini "barışçıl bir uzay programı" şeklinde nitelendirerek konuyu "uzun menzilli füze ile uzaya uydu fırlatıldığı" şeklinde duyurmuştu.
Kuzey Kore, daha önce de 2006, 2009 ve 2013'te ülkenin doğusundaki Kilju kenti yakınlarında yer alan Punggye-ri tesisinde 3 yer altı nükleer test yapmış, son olarak da 6 Ocak 2016'da hidrojen bombası denemesi gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Açıklamanın ardından acil toplanan BMGK üyeleri, bu ülkeyi "şiddetle" kınamış, deneme 1718, 1874, 2087 ve 2094 sayılı BMGK kararlarının açık ihlali olarak değerlendirilmişti.
AA