Kuzey Kore Lideri Kim Jong İl Öldü

Kuzey Kore lideri Kim Jong İl'in hayatını kaybettiği bildirildi. Amerika "dikkatle izliyoruz" açıklaması yaptı.

Çin resmi ajansı Şinhua'nın flaş olarak duyurduğu habere göre, Kim Jong İl 69 yaşında "büyük fiziksel ve zihinsel sebeplerden'' hayatını kaybetti.

Şinhua'nın da Kuzey Kore haber ajansına dayandırarak verdiği haberde Kim'in 17 aralıkta trenle yaptığı tur sırasında yerel saat ile 08.30'da hayatını kaybettiği kaydedildi.

Kim, 2008 Ağustos'unda bir beyin kanaması geçirmiş ve sağlık durumu bozulmuştu. Kalp ve şeker hastası olduğu düşünülen Kim, bu yaz ise kilo almış ve canlanmış görünüyordu.

Yönetimi Kim'in üç oğlunun en küçüğü Kim Jong-un'un devralması bekleniyor. Bu gerçekleşirse liderlik de üçüncü kuşağa geçmiş olacak. 20'li yaşlarının sonunda olduğu tahmin edilen ve İsviçre'de eğitim görmüş olan Kim Jong-un'un, kamu yönetiminde hiç deneyimi olmamasına rağmen iki yıl önce hızlı bir şekilde devlet görevleri için terfi ettirilmesi, komünist devlette devir teslim hazırlığı olarak yorumlanmıştı. İşçi Partisi Merkez Komitesi üyeliğine ve Ulusal Savunma Komisyonu başkan yardımcılığına getirilen Kim, asker olmamasına rağmen doğrudan orgeneralliğe atanmıştı.

"Sevgili lider" olarak anılan Kim Jong-il de, iktidarı 1994'te babası ve Kuzey Kore devletinin kurucusu Kim İl-sung'dan devralmıştı.

Resmi haber ajansı KCNA halkı oğul Kim arkasında birleşmeye çağırdı. Açıklamada "Tüm parti üyeleri, askeri yetkililer ve halk, yoldaş Kim Jong-un liderliğini sadakatle takip etmeli, parti ordu ve halkın birleşik cephesini koruyup pekiştirmelidir" denildi.

Kim Jong-il'in cenaze töreninin 28 Aralık'ta başkent Pyongyang'da yapılacağı ve hazırlıkları Kim Jong-un'un yöneteceği açıklandı. Ülkede 17-29 Aralık tarihleri arasında ulusal yas ilan edildi.

AMERİKA: DİKKATLE İZLİYORUZ

Kuzey Kore lideri Kim Yong İl'in ölümü üzerine ilk açıklama Amerikan yönetiminden geldi.

Beyaz Saray açıklamasında, Kuzey Kore liderinin ölümüyle ilgili haberlerin dikkatle izlendiği belirtildi. Gelişmelerle ilgili olarak Başkan Obama'nın bilgilendirildiği, müttefikler Japonya ve Güney Kore ile yakın temas halinde olunduğu kaydedildi.

Açıklamada, Washington'ın Kore yarımadasının istikrarı ile müttefiklerinin özgürlük ve güvenliğine bağlılığı vurgulandı.

GÜNEY KORE ALARMA GEÇTİ

Kim'in ölümünün açıklanmasının ardından, Güney Kore Başkanı Lee Myung-Bak önceden planlanan bütün programlarını iptal ederek Milli Güvenlik Kurulu'nu topladı. Güney Kore'de bütün askeri birimler de acil durum alarmı verdi.

Kore Savaşı'nın ardından 1953'te varılan anlaşmayla, Kore yarımadası, 38'inci enlem sınır olmak üzere, iki ülkeye bölündü.

Savaşın üzerinden 61 yıl geçti ancak Kuzey ile Güney Kore arasındaki gerginliğin önüne bir türlü geçilemedi.

Düşman kardeşlerden Güney Kore ekonomisini geliştirerek bölgesi ve dünya için önemli bir ekonomik güç haline geldi.

Nükleer programı ve balistik füze faaliyetleri yüzünden ciddi yaptırımlara maruz kalan Kuzey Kore ise, Amerika Birleşik Devletleri'nin teröre destek veren ülkeler listesinin başında yer alıyor.

JAPONYA BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Japonya, diplomatik ilişkisi bulunmadığı Kuzey Kore'ye, Kim Jong-İl'in ölümü dolayısıyla başsağlığı mesajı gönderdi.

Japon Hükümet Sözcüsü Osamu Fujimura, ''Kuzey Kore Ulusal Müdafa Komisyonu Başkanı'nın vefatına dair ani açıklamanın ardından Japon hükümeti taziyelerini sunar'' dedi.

Sözcü, Japonya'nın Kim Jong-İl'in ölümünün, Kore yarımadasında barış ve istikrara olumsuz etki etmeyeceğini umduğuna da belirtti.

Kore yarımadasını 20. yüzyılın ilk yarısında işgal eden Japonya'nın Kore Savaşı'ndan (1950-53) bu yana Kuzey Kore ile gergin ilişkileri bulunuyor.

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı