"Kuşatma Altında 500 Bin, Ulaşılması Zor Bölgelerde 4,7 Milyon Sivil Var"

Suriye’deki savaşa müdahil olan bölgesel ve küresel güçler, ülkeye acil “insanî yardım” ulaştırılması konusunda geçen hafta Münih'te uzlaştı. Yarım milyon insan kuşatma altında. Ulaşılması zor bölgelerde de 4,7 milyon kişi barınıyor.

Suriye’deki savaşa müdahil olan bölgesel ve küresel güçlerin oluşturduğu Uluslararası Suriye Destek Grubu, 11 Şubat’ta Almanya’nın Münih kentinde toplanarak, Suriye'de kuşatma altındaki bölgelere ve ulaşılması zor bölgelere “insanî yardım” yapılması konusunda anlaştı.

Münih'te çıkan belge acil “insanî yardım” uluştarılması gereken yerleri de belirtti. Bu bölgeler IŞİD’in kuşattığı Deyr ez-Zor, Nusra Cephesi’nin kuşattığı Fua ve Kefreya ile Şam’ın kırsalında yer alan Esed rejiminin kuşattığı Madaya, Muaddamiye ve Kefer Batna.

BM’nin istatistiklerine göre, Suriye’de kuşatma altında yaşayan 500 bine yakın sivil var. Ulaşılması zor bölgelerde ise yaklaşık 4,7 milyon sivil bulunuyor. Kuşatmaların birden fazla sorumlusu var. Esed rejimi Şam’ın kırsalında 13 yerleşim alanını kuşatırken, Nusra Cephesi ülkenin kuzeyindeki İdlib’de rejim yanlısı iki bölge olan Fua ve Kefreya’yı, IŞİD ise ülkenin doğusundaki Deyr ez-Zor’da rejimin elindeki yerleşim alanlarını kuşatıyor.

Ancak bu bölgelerin dışında yardım bekleyen ve kuşatma altında olmasa da ulaşılması zor bölgelerde yaşayan çok sayıda sivil var. Geçen haftadan beri de BM konuyla ilgili çalışmalara başladı ama bu o kadar da kolay değil.

Ulaşılması bu zor bölgeler ve kimin denetiminde olduğunu anlatan harita şöyle:

(Haritayı daha büyük görmek için tıklayın >>>)

Suriye'deki soruna siyasal bir çözüm bulma iddiasıyla ocak sonunda başlayan Cenevre görüşmelerinde Suriye muhalefeti, atılması gereken insanî adımları müzakere etmeyeceğini vurgulamış, bu insanî adımlar atılmadan müzakere masasına oturmanın da anlamlı olmayacağını söylemişti. Bunun üzerine Cenevre görüşmelerine ara verilmiş ve Uluslararası Suriye Destek Grubu, bu sorunu aşmak için Münih'te toplanmıştı.

Münih toplantısından, aynı zamanda ateşkes değil ama “hasmane tutumların sonlandırılması” kararı da çıkmıştı. BM hasmane tutumların sonlandırılması ve “insanî yardım” odaklı iki ayrı grup kurarak, çalışmalarına başlamıştı.

Kaynak: Al Jazeera

Suriye Haberleri

Ahmed el-Şaraa: Türkiye her zaman Suriye'nin yanında yer aldı, bunu unutmayacağız
Hakan Fidan: Doğru tarafta yer almış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye devrim lideri Ahmed el-Şaraa ile görüştü
İşgalci Çin’den Suriye’nin yeni yönetimine Uygur küstahlığı
Suriye'de 14 yıl sonra köyüne kavuşan Semir Akça evini mayınlarla çevrili buldu