Kurtulmuş: Bu Olay Siyasete Müdahaledir!

Kurtulmuş, MİT Müsteşarının ifadeye çağrılmasını, sivil iktidara ve siyasete yapılmış yargısal müdahale olarak niteledi.

Halkın Sesi Partisi (HAS) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadeye çağrılmasını, Müsteşara yapılan hareketin aslında sivil iktidara ve siyasete yapılmış yargısal müdahale olduğunu belirtti.

Kurtulmuş, özel yetkili Cumhuriyet savcılığınca Mit Müsteşarı Hakan Fidan'ın 'şüpheli' olarak ifadeye çağrılmasının sıradan adli bir vaka olarak değerlendirilemeyeceğini belirterek, 'Her şeyden önce devletin en mahrem bilgilerine sahip ve güvenlikle ilgili en yetkin makamın bu şekilde kamuoyunda tartışmaya açılması, devletin ciddiyetini sekteye uğratmaktadır' dedi.

MİT Müsteşarının siyasal otorite tarafından görevine getirildiğini ve Başbakanlığa bağlı olarak görevini sürdürdüğünü kaydeden Kurtulmuş, 'Dolayısıyla, Müsteşara yapılan hareket aslında sivil iktidara ve siyasete yapılmış yargısal müdahaledir ve niteliği itibarıyla siyasetin alanını daraltan bir tavırdır' yorumunu yaptı. 

İfadeye çağırma şeklinin devletin kurumları arasında kavga olduğu yorumlarını kuvvetlendirdiğine dikkati çeken Kurtulmuş, terörün ve hassas bölgesel gelişmelerin sürdüğü bir ortamda devlet kurumları arasındaki çekişme görüntüsünün son derece tehlikeli olduğunu ifade etti. 

Kurtulmuş, şöyle dedi:

'MİT Müsteşarı, zamanında Başbakanın ve dolayısıyla iktidarın onayı ve bilgisi dahilinde belirli görüşmeler yapmıştır. Bütün modern devletlerde bu tür görüşmeler istihbarat birimlerince yapılmaktadır. Sorunların müzakere ve diyalog yoluyla çözülmesinin istenmesinin ve 30 yıldır akan kanın durması için gayret gösterilmesinin istihbarat biriminin görevi olduğu kanaatindeyiz.' 

Kurtulmuş, görüşmeler gündeme geldiğinde 'soruna çözüm olacaksa, akan kanı durduracaksa bu görüşmeler Oslo'da veya başka yerde ve başka ülkelerin koordinasyonunda değil, Ankara'da, İstanbul'da milletin gözü önünde yapılması gerekirdi' dediklerini anımsatarak, şunları kaydetti:

'İran'a müdahalenin konuşulduğu ve Türkiye'nin Suriye ile sıcak bir çatışmaya sürüklendiği kritik bir dönemde, istihbaratın başındaki en yetkin şahsın mevzuat hiçe sayılarak, daha önce yapılmış bir görüşme nedeniyle sanık olarak nitelendirilmesinin önemli bir zafiyete neden olabileceği endişesindeyiz.'

Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 'kurumların düzenli ve uyumlu çalışması' için anayasanın 104. maddesi çerçevesinde devreye girmesini istedi. 

YENİ ŞAFAK

 

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı