Haksöz-Haber
Ölüme inanmayan ama ölmekten de kurtulamayan Kurtiz'in tıpkı bir Şaman gibi mezarının başına iki şişe şarap konulması ve bir Alevi köyünde gömülmesi vasiyeti şimdilik bir engele takıldı. Alevi geleneği Alevi geleneğine uygun yaşasa da Alevi olmayan birinin Alevi mezarlığa defnedilmesine müsade etmiyor.
***
'Alevi değil' diye mezarlığa izin verilmedi
Büyük usta Tuncel Kurtiz’in, Balıkesir’in Güre ilçesindeki Tahtakuşlar Köyü’ne gömülme vasiyeti yerine getirilemiyor. Çünkü bir Alevi köyü olan Tahtakuşlar’ın İhtiyar Heyeti’nden izin çıkmadı.
Hürriyet'in haberine göre Kurtiz'in ani vefatının ardından ailesi, vasiyeti üzerine Kurtiz’in Tahtakuşlar Köyü’ne defni için girişimde bulundu. Yaklaşık 10 yıl önce Kaz Dağları’na yerleşen, Çamlıbel Köyü’nde yaşayan Kurtiz, yakınlarına komşu köy olan 800 nüfuslu Alevi köyü Tahtakuşlar’a gömülmek istediğini söylemişti. Ancak köyden sanatçının vasiyetine izin çıkmadı.
ALEVİ İNANCINDA BÖYLE ŞEY YOK, UTANIYORUZ
Hubyar Sultan Alevi Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Tuncer Kurtiz’in vasiyeti gereği Tahtakuşlar Köyü’ne gömülemediği haberi üzerine derhal harekete geçtiklerini söyledi ve bir açıklama yaptı: “Altınoluk Alevi derneklerinden bir heyet köye doğru yola çıktı. Bu yanlışı düzeltmeye gidiyorlar. Alevi inancında böyle şey olmaz. Bu utanç verici durumu ortadan kaldırmak için çalışıyoruz”.
“UYGUN GÖRÜLMEDİ”
Beş yıldır köyün muhtarlığını yapan Hasan Bozkurt, konuyu ihtiyar heyetine danıştığını ve uygun görülmediğini söyledi. Bozkurt’un gerekçesi köy mezarlığında yer olmadığıydı. Ancak Bozkurt tarafından dile getirilmeyen iddiaya göre, Kurtiz Alevi mezarlığına gömülmek istenmiyordu.
“BURASI KAPALI TOPLUM”
Telefonla ulaştığımız muhtar Hasan Bozkurt, söze “Burası kapalı bir toplum” diyerek başladı ancak sonra köy mezarlığında yer olmadığını anlatma gayretine girişti: “Mezarlığımız 1940’tan kalma ve ufak. 10 dönüm yerimiz var, 1 dönüm kaldı. Başka da yerimiz yok. Köyün nüfusu yaşlı, son bir yılda 25 insan gömdük. Ayrıca bu haberler yapılırken kimse bize açıp da sormadı, böyle bir vasiyeti var diye. Tuncel Kurtiz saygı duyduğumuz bir sanatçıdır. 9 yıl Çamlıbel’de yaşadı, ben 5 yıldır muhtarım, hiç gelip de böyle bir vasiyeti olduğunu söylemedi.”
“SOKAĞA ÇIKAMAYIZ…”
Fakat ardından gelen sözleri Alevi köyü iddialarını doğrular türden: “Eğer izin verirsek biz burada sokağa çıkamayız, meydanda insanların yüzüne bakamayız. Burası Türkmen Köyü, haklarını korumamız için insanlar bize güvendi seçti.”
Muhtar Bozkurt, köy dışından kimsenin Tantakuşlar’a gömülmediğini söylese de, 2006’da bir istisna yapılmış, ünlü halk ozanı Ali Ekber Çiçek, İstanbul’da vefatının ardından buraya gömülmüştü.
DENİZE NAZIR YER…
Güre Belediye Başkanı Kamil Saka, sanatçı için Çamlıbel köyü mezarlığında çok daha uygun bir yer ayarlandığını, Kurtiz’in buraya defnedileceğini söyledi. “Yol kıyısında, denize nazır, gelip geçenin ayak seslerini duyabileceği bir yer ayarladık”. Başkan Saka, vasiyetin neden yerine getirilemediğiyle ilgili ise pek konuşmak istemese de sonunda şöyle dedi: “Tahtakuşlar Alevi köyü. Muhtar, ihtiyarlara sormuş, uygun görülmemiş.”
Zaman
Tuncel Kurtiz'in ölüme inanmadığını dile getirdiği ve mezarına Şamanlar gibi ikişişe şarap istediğini ifade ettiği demeci bugünkü Cumhuriyet Gazetesi'nin manşetinde yer aldı.