‘Kürtçe müzik çaldığı için dayak yedi’ iddiası gerçeği yansıtmıyor

Sosyal medyada paylaşılan kimi görüntülere göre müzisyen Erdal Erdoğan’a tepki gösterilip, yumruk atılıyor. Sosyal medya kullanıcıları ise olayı Kürtçe müzik çalınmasına bağlarken olayın gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

HAKSÖZ HABER

Erdal Erdoğan adlı müzisyenin Kürtçe müzik çaldığı için darp edildiği iddia edildi. Yerel müzikle uğraşan ve düğün gibi etkinliklerde sahne alan müzisyen Erdal Erdoğan, Gaziantep’te katıldığı bir düğün programında saldırıya uğradı.

Yumruklu ve tekmeli saldırının nedeninin istek parçadan olduğu ifade edilirken, sosyal medyada durum Kürtçe müziğe karşı gösterilen bir tepkiymiş gibi lanse edildi.

Sosyal medya araçlarından Twitter, Instagram ve Facebook’da yüzbinlerce izlenme alan görüntülere göre saldırganlardan birisi müzisyen Erdal Erdoğan’a, “Ne çalıyorsun? Derdiniz ne sizin? Çaldığınız ne?” gibi sorular soruyor ve tekmeli saldırılar da bu esnada yaşanıyordu.

Sosyal medyada ise olayın Kürtçe müzik çalınmasından duyulan bir rahatsızlık olduğu iddia edilerek görüntüler üzerine “Kürtçe tahammülsüzlüğü” tartışmaları yapıldı.  

Düğünün 57 dakikalık Youtube platformunda yer alan kayıtlarına göre ise düğün etkinliği boyunca Kürtçe müziklerin çalındığı ve kimsenin tepki göstermediği görülüyor.

Darp görüntülerinin sebebinin ise, müzisyen Erdal Erdoğan’ın sosyal medya üzerinden düğün etkinliği sırasında yaptığı ‘canlı yayında aldığı istek parçaların’ sürekli çalınması sonucu düğün katılımcılarının tepki göstermesi olarak gösteriliyor.  

Türkiye’de kimi siyasi parti ve siyasi idarecilerin Kürtçe’ye yönelik algısı ırkçılıktan öteye geçemiyor bu bir gerçek. Ancak tüm Türkiye’nin Kürtçeye yönelik bir nefret hissi barındırdığı söylemleri dillendirilerek ayrımcılık körükleniyor.

Bu durum sosyal medya ortamlarında paylaşılan içerikler ile kimi zaman uç noktalara çekilerek suiistimal edilebiliyor.

Kürtler ve Kürtçeye yönelik nefret söylemlerine ajitatif içerikler ve örnekler üzerinden gölge düşürülürken sorunların çözümünden ziyade provokatif içeriklerin yayıma sunulduğu görülüyor.  

Kürtçe müzik ve Kürtçe diline yönelik son zamanlarda yükselişe geçen tartışmalar esnasında ortaya çıkan bu dezenformasyona dayalı içeriklerin ise özellikle PKK/YPG'ye yakın kişiler tarafından sosyal medyada propaganda amaçlı paylaşılıyor.

Yorum Analiz Haberleri

Meşru olanı savunursan karşılığını elbet görürsün!
Türkiye solu neden hala Esed rejimini savunuyor?
Sosyal medyada görünürlük çabası ve dijital nihilizm
İran aparatlarının komik antipropagandalarına vakit ayırmak bile coğrafya için zaman kaybı...
Nasıl ki ilk Müslümanlar tüm zorluklara rağmen direndiyse Gazzeliler de öyle direniyor!