Kürt ulusalcılığında krizin perde arkası

Askeri ve sivil alanda moral üstünlüğü tümüyle yitiren örgütün elindeki tek motivasyon kaynağı Rojava diye tesmiye edilen ABD himayesindeki özerk bölgedir.

M. Hasip Yokuş / Haksöz Haber

2023 Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimi sonuçları Türkiye’nin toplumsal dokusuna ayna tutan önemli bir göstergedir. Toplumsal eğilimleri anlamak amacıyla yapılan hiçbir sosyolojik araştırma veya anketin örneklem evreni bu kadar kapsamlı ve geniş olmadığı için seçim sonuçları üzerinden Türkiye toplumunun bölge bölge hatta il il siyasi/sosyal eğilimlerini ölçmek ve değerlendirmek mümkün.

Seçim sonuçlarının ortaya çıkardığı sonuçlardan biri de Kürt Ulusalcılığı temelinde siyaset yapan HDP’nin gittikçe daha büyük açmaz ve çelişkilerle yüz yüze kalarak seçmenlerinin beklenti ve taleplerine cevap vermekten aciz ve yetersiz kaldığını göstermektedir.  2015 seçimlerinde % 13 olan HDP oylarının 2018 seçimlerinde %11,7’ye son seçimlerde de %8,7 ye gerilemesi Kürt halkı ile bu örgütsel yapı arasında açılan makası fark etmek açısından önemlidir.

Seçimlerdeki başarısızlığa ilişkin partinin yetkili kurulları tarafından henüz kapsamlı bir değerlendirme yapılmadı, ancak, Kürt diasporası veya Kandil tarafından yapılan değerlendirmelerde toplumsal gerçeklikten kopuk olmanın ve toplumdaki değişim ve dönüşümü ıskalamış olmanın beraberinde getirdiği sığlık dikkat çekicidir.

Yazının Devamı >>>

Yorum Analiz Haberleri

Yapay zeka çağında kontrol kimde olacak?
Spiegel: “İsrail'in üst düzey siyasetçilerini ‘korumanın’ Almanya'nın ‘varlık sebebi’ olduğu düşüncesi feci bir hatadır”
UCM'nin tutuklama kararları Siyonist çete İsrail'i yalnızlaştırıyor
Daha çok konuşun da hanginize daha çok güvenemeyeceğimizi bilelim
Görsel kültürün fıtrata etkisi