“Kürt Sorunu İçin Daha Kararlı Adımlar Atılmalı”

Barzani’nin Türkiye ziyaretini değerlendiren Haşim Haşimi: “Artık geri adım atılmamalı ve sorunun önünde duran engeller kaldırılmalı!”

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin Türkiye ziyaretini Milat gazetesine değerlendiren Kürtlerin etkin isimlerinden, eski siyasetçi Haşim Haşimi, “Yapılan açıklamaları ve verilen mesajları önemsiyorum. Yıllardır gündemimizi meşgul eden Kürt sorunu için Bölgesel Yönetim ile geliştirilen iyi ilişkiler sorunun çözümüne büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

ASLAN DEĞİRMENCİ'nin haberi:

Şimdi hareket zamanı

Görüşmelerin ardından kısa sürede olumlu gelişmeler yaşanacağına inandığını ifade eden Haşimi, “Eskiden ilişkiler sadece PKK’ya endeksliydi. Şimdi ilişkiler Ortadoğu kapsamında değerlendiriliyor ve olması gerektiği şekilde ilerliyor. Artık geri adım atılmamalı ve güçlü bir irade ile sorunun önünde duran engeller kaldırılmalıdır. Atılacak adımlar konuşulmalı, derhal harekete geçilmelidir” dedi.

Mezhep üzerinden siyaset yapılmamalıdır

Kürt sorununun Irak, Suriye ve Türkiye siyasetinin merkezinde olduğunu vurgulayan Haşimi, “Bir tek Türkiye’nin ya da Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin atacağı adımlar ile soruna çözüm sağlanamaz. Suriye ve Irak bir bütün olarak var olan soruna çözüm için katkı sağlamalıdır. Başlayan sürece İran da destek vermelidir. Irak Başbakanı Nuri El Maliki de gerilim üretmemelidir. Artık kimse mezhep üzerinden siyaset yapmamalı, olaylara gerçekçi yaklaşmalıdır. Bölgede yaşanan olaylara mezhepsel yaklaşmak kimseye katkı sağlamaz. Kürt sorununun önemli nedenlerinden biri de mezhepsel siyasi çıkışlar ile yükseltilen gerilimdir. Bu gerilim artık düşürülmelidir” diye konuştu.

Gazetecilerin özgürlüğü gerilimi düşürür

Gerilimi düşürmek için Suriye yönetimine büyük görev düştüğünü ifade eden Haşimi, “Suriye gerilimi düşürmeye, 44 gündür kendilerinden haber alınamayan Gazeteci Adem Özköse ve kameraman Hamit Coşkun için adım atarak başlayabilir. Onların can ve mal güvenliğini sağlayarak, Türkiye’ye iadesini sağlamaları bölgede olumlu bir hava estirir. Öte yandan kendi halkına karşı uyguladığı şiddet politikasına da Suriye son vermelidir. Türkiye ise bu konuda temkinli davranmalıdır. ‘Batı’nın Ortadoğu’daki bozuk sicili unutulmamalıdır. Türkiye Suriye politikasını Batı’dan bağımsız belirlemeli ve masum halkın yanında durmalıdır” dedi.

Daha kararlı adımlar atılmalı

Kürt sorununun yıllardır sürdüğüne dikkat eden Haşimi, “Hükümetin attığı bazı adımlar var. Özellikle TRT Şeş ve bazı üniversitelerde açılan Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü çok önemsiyorum. Buna benzer adımlar 15 yıl önce atılsaydı bugün çok daha ileri bir yerde olurduk. Ama siyaset sürekli güvenliğin hizmetinde oldu. Oysa güvenlik siyasetin hizmetinde olmalıydı. Askeri metotlar masaya yatırılmalı. Yapılan yanlışlıklar göz ardı edilmemelidir. Hükümet başlattığı ve sürdürmeye çalıştığı demokratik açılımdan vazgeçmemeli ve daha kararlı adımlar atmalıdır” diye konuştu.

Provokasyon girişimleri olacaktır

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile yapılan görüşmeler sonrasında oluşan olumlu havanın dağıtılması ve gerilimin devam etmesi için bazı iç ve dış dinamiklerin provokasyon arayışına girebileceğini hatırlatan Haşimi, “Bu sadece Kürt sorunun da değil, bölgemizde ne zaman iyi gelişmeler yaşansa birilerinin eş zamanlı provokasyonları oluyor. Bu provokasyonlara dikkat edilmeli, fırsat verilmemelidir. Süreç sağduyulu bir şekilde yönetilmeli, kamuoyu iyi bilgilendirilmelidir. Kararlı bir duruş sergilenerek bölge halkının desteği alınarak sorun çözüme kavuşturulmalıdır. Bu zor ama imkânsız değildir” dedi.

MİLAT

 

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı