BM Uluslararası İklim Değişikliği Heyeti küresel ısınmanın etkilerinin bir felaket boyutuna gelmesini engellemek için 10 yıl süre kaldığını duyurdu. BM’nin 728 sayfalık raporunda, önlem alınmazsa 2030 yılına kadar küresel sıcaklık artışının yıllık 1.5 santigrat dereceyi aşacağı uyarısında bulunuldu. Bilim insanları bu artışın, aşırı kuraklık, yangınlar, seller ve küresel çapta kıtlığa sebep olacağını belirtiyor.
HEDEF SIFIRA İNDİRMEK
Araştırmacılar, artışın kontrol altında tutulabilmesi için sera gazı salınımının derhal yüzde 50 oranında azaltılması gerektiğini söylüyor.
Hedefse 2050’ye kadar karbondioksit salınımı seviyesini sıfıra indirmek.
Bunun için gereken, yenilenebilir enerji yatırımının maliyetinin ise 2.4 tril- yon dolar olduğu hesaplanıyor. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA ise, rekor seviyede soğuk beklediklerini duyurdu.
EN ÖNEMLİ YILLAR
Rapora göre 1.5 santigrat derece hedefini tutturmak için insan kaynaklı karbodioksit (CO2) emisyonlarının 2010’daki düzeyini 2030 itibarıyla yüzde 45 oranında azaltmak ve yüzyıl ortasında (2050) bu seviyeyi sıfıra düşürmek gerekiyor. Güney Afrika’daki Çevre Planlama ve İklim Koruması Departmanı Başkanı ve IPCC Eşbaşkanı Debra Roberts “Önümüzdeki yıllar belki de insanlık tarihindeki en önemli yıllar” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Yeni Şafak