Kürecik Radar Üssü NATOya Devredildi

Malatya'nın Kürecik beldesindeki Çarşak tepesine kurulan erken uyarı radar sistemi NATO'ya devredildi.

Beyaz Saray, Amerikan Başkanı Barack Obama'nın, devir için Savunma Bakanlığı'na talimat verdiğini açıkladı.

2009 yılında, Amerika Birleşik Devletleri, NATO şemsiyesi altında bir füze savunma sistemi kurulması için girişim başlatmış; 2010 yılındaki Lizbon Zirvesi'nde de NATO, Avrupa'yı balistik füze saldırılarından koruyacak sistemi hayata geçirme kararı almıştı.

Dünyanın en gelişmiş erken uyarı sistemleriyle donatılan üssün Malatya'nın Kürecik beldesinde konuşlandırılmasıyla planın ilk aşaması tamamlandı. Şimdi sistemin, 2018 yılına kadar tam kapasiteyle faaliyete geçmesi öngörülüyor.

Chicago Zirvesi'nde müttefik ülkeler, NATO füze savunmasını desteklemek amacıyla, komuta, kontrol ve iletişim altyapısına 1 milyar dolardan fazla yatırım yapma taahhüdünde de bulundu.

Beyaz Saray, kararın NATO'nun, balistik füze saldırılarına karşı gerçek koruma sağlayabilen bir kabiliyet başlattığı anlamına geldiği açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de, füze savunma sistemine ilişkin kararı, "Avro-Atlantik bölgesi dışından gelecek tehditlere karşı, müttefik devletleri koruyacak gerçek bir transatlantik takım çalışması" olarak nitelendirdi.

Radar üssü Türkiye’de çeşitli İslami kuruluşlar ve sol gruplar tarafından protesto edilmişti. Üssün İran aleyhinde kullanılmasından endişe eden kuruluşlar NATO'nun Türkiye'deki etkinliğinin artmasının kabul edilemez olduğunu vurgulamışlardı.

DEV PROTESTOLAR

Öte yandan NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin yapıldığı ABD'nin Chicago kenti, protesto gösterilerine sahne oldu.

Chicago kentinde yıllardan beri düzenlenen en büyük gösterilerde kent merkezine doğru yürüyüşe geçen binlerce kişi, NATO'nun en yüksek karar organı Kuzey Atlantik Konseyi Toplantısı'nın yapıldığı sırada gösteriler düzenleyerek savaş, iklim değişikliği ve diğer birçok konulardaki hoşnutsuzluklarını dile getirdi.

Grant Park'ta bir araya gelen ABD'li eski askerler, barış eylemcileri ve halktan kişilerden oluşan göstericilerin, aralarında "Savaş Borç demektir" ve "NATO Evine Dön" şeklinde NATO karşıtı pankartlar taşıyarak kent merkezine doğru yürüyüşe geçtikleri görüldü.

Genellikle barışçı geçen protesto gösterilerinin sonuna doğru, küçük bir protestocu grubun, kendilerini NATO zirvesinin yapıldığı McCormick Kongre Merkezi'nin bulunduğu göl kıyısına sokmak istemeyen polislerle karşı karşıya geldi.

Göstericiler arasında üniformalarıyla yer alan 50 Amerikan askeri, Irak Savaşı sonrası kendilerine verilen görev madalyalarını yere atarak, Irak ve Afganistan’ın işgalini protesto etti.

Kentin doğusundaki McCormick Kongre Merkezi'e doğru hareket etmeye çalışan protestocuların polise bazı nesneler attıkları, bazı polislerin de buna coplarını sallayarak karşılık verdiği görüldü. Bölgeyi terk etmeyi reddeden göstericilerle önlerini kesen polisler arasında bir saati aşkın süren bir tartışma yaşandı. Olaylarda bazı göstericiler başlarından yaralanırken, görgü tanıkları yetkililerin birkaç kişiyi olay yerinden sürükleyerek gösterdiklerini belirtti.

ABD'de, başkent Washinton'un dışında bir kentte ilk kez düzenlenen NATO zirvesinde, NATO üyesi 28 ülke ile Afganistan konusundaki oturuma katılan birlikte 60 ülke ve kuruluş temsil ediliyor.

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı