KÜRDSİAD İsmine Veto

Diyarbakır’da kuruluş çalışmalarına başlanan Kürdistan Sanayici ve İşadamları Derneği’nin başvurusu kabul edilmedi. Gerekçe, Kürdistan kelimesinin anayasaya aykırılığı.

Başvuruyu inceleyen Diyarbakır Dernekler İl Müdürlüğü, derneğin adının değiştirilmesi için 30 gün süre verdi.

KÜRDSİAD Kurucu Genel Başkanı Baki Karadeniz, derneğin adını değiştirmeyeceklerini söyledi. Karadeniz,”Başvurumuzu aynı isimle tekrar yapacağız. İsmi değiştirmeyeceğiz, sonrasında muhtemelen dava konusu olacak. Bunu savunacağız. İsmi koyma gerekçelerimizi mahkemelerde savunacağız. Sonucunun ne olacağı çok önemli değil, önemli olan kendi kültürümüz ve kimliğimizin yasalarda ve anayasada yer almasıdır. Belki anayasının değiştirilmesine bir vesile olur” dedi. 

Karadeniz, derneğin çıkış amacının Kürt kültürü olduğunu savunarak, “Kürdistan ismiyle, kendi diline, kültürüne, kimliğine sahip çıkan işadamı profiliyle örgütlenmek istiyoruz. İktidarın, ilgili çevrelerin, hala Kürt ve Kürdistan kelimelerini tabu olarak görmelerini kabul etmiyoruz. Bunun hukuksal ve kamuoyu oluşturma çalışmalarını sürdüreceğiz” diye konuştu.

KÜRDSİAD’ın kuruluş dilekçesi, geçen hafta dokuz kurucu üye tarafından Diyarbakır Dernekler İl Müdürlüğü’ne verilmişti. Diyarbakır’da daha önce de adında ‘Kürdistan’ kelimesi geçen parti ve dernekler kurulmuştu. Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi’nin kuruluş evrakları, İçişleri Bakanlığı’nca inceleme için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmişti. Bir grup üniversite öğrencisi tarafından kurulan Kürdistan Gençlik Hareketi Derneği’ne ise İçişleri Bakanlığı izin vermemişti.

(Al Jazeera)

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı