Kur'ani Hayat Dergisinin 46. Sayısı 'Mezhepçilik' Konulu Dosyayla Çıktı

Kur'ani Hayat Dergisi’nin 46. sayısı “Mezhepçilik Kıskacında Şiilik ve Sünnilik” dosyasıyla çıktı.

Kur’ani Hayat Mart-Nisan 46. sayısı ile okuyucularına merhaba dedi. Dergi, yeni sayısında Mezhepçilik bağlamında Şiilik ve Sünniliği irdeliyor. “Mezhepçilik Kıskacında Şiilik ve Sünnilik” başlığıyla çıkan derginin sunuş yazısında şu ifadelere yer veriliyor:

“Resul Nebîmiz’in vefatının ardından on yıllar sonra Müslümanlar maalesef itikadi fırkalara bölünmüşler ve bu parçalanma hali birbirlerinden farklı geleneksel “İslam”ların birbiriyle savaşmasına yol açmıştı. Vahy’in belirleyiciliğinde buluşmak yerine zanni rivayetlerin ayrıştırıcılığında kavgaya tutuşan Müslümanların bugünkü halleri de maalesef bu dağılmayı perçinliyor.

Özellikle ABD’nin Irak ve Afganistan işgalleriyle başlayan süreçte Şii mezhepçiliğinin mevzi kazanması, karşısında yükseltilen Sünni mezhepçiliğinin de tekfircilik hastalığını yaygınlaştırması coğrafyamızı kan gölüne çevirdi. 15 Mart 2011’de Suriye’deki ezilen halk kesimlerinin başlattığı “Devrim” hareketinin halkın çoğunluğunun Sünni olması sebebiyle ve diktatörlüğün Alevî/Nusayrî kimliğinin Tahran’daki ruhban rejiminin Şii mezhepçiliği tarafından açıkça desteklenmesi boyutuyla ülkedeki iç savaş da yavaş yavaş bir mezhep savaşına da dönüşmüş oldu.

46. sayımızda işte bu yakıcı sorunun köklerine inmeyi denedik. Şii-Sünni savaşının coğrafyamızı kasıp kavurduğu sürecimizin zihinsel soykütüğünü çözümlemek teorilerdeki sapmaları teşhis etmek vahdet umudu için gerçekçi yol haritalarının da zeminini hazırlayacaktır.

Dergimizin yenilenme süreci yeni tasarımı ve genişleyen yazar kadrosuyla sürüyor. Başyazımızda Prof. Dr. İbrahim Sarmış hocamız Vahdet’in Müslümanların birliğinin gerçekleşmesi için Kur’an’ın nasıl emirler verdiğini konu ediniyor. Prof. Dr. Adnan Demircan ise mezhepçiliğin geçmişte nelere mâl olduğunu örnekleriyle paylaşıyor okuyucuyla. Nihal Kökenek Kuzucu, Mezhep olgusunu Kur’an’ın  “Sıratu’l Mustakim” kavramı çerçevesinde Hüseyin K. Ece ise “Tefrika” kavramı etrafında değerlendiriyor. Bünyamin Doğruer ise vahdetin önündeki engellerin temellerini sorguluyor. Bülent Şahin Erdeğer ise Şii ve Sünni mezhepçiliğinin sosyal hayattaki etkilerini ve Ortadoğu coğrafyasına yansımalarını güncel örnekler ışığında masaya yatırıyor. 

İsmail Hakkı Başdağ da Vahdet’in Kur’an’dan hareketle gerçekçi bir yol haritası için sabitelerini inceliyor. Fehmi Çeçen, Sünni mezhepçilerin Şia eleştirilerinin iç tutarsızlıklarına dikkati çekerken, Mustafa Akman Şia’nın Kur’an algısını inceliyor.

Bu sayımızda araştırmalarıyla Şii dünyada önemli tartışmalara yol açan araştırmacı Ahmed el-Katib ile Filistinli alim Adnan İbrahim’in Şiiliğin kökenlerine yönelik yaptığı konferansın tercümesine de yer verdik. Yine Katib’in Yeni Şii Beyannamesi’nin tam metnini de değerlendirmelerinize sunuyoruz. Hasan Aycın'ın çizgisiyle, Kadir Canatan Enbiya Suresi bağlamında Resul kavramının temsiliyet boyutunu irdeliyor. Ömer Faruk Karataş, Özkan Şimşek ve Işıl Cıngıllıoğlu ise deneme yazılarıyla yer alıyorlar.

Ayşe Nur Oya Şahin, Kur’an’ın kadınlara verdiği evrensel hakları konu ediniyor.”

Dergi ayrıca bu sayısında Şiilik ve Sünnilik üzerine kaleme alınmış ilmi araştırmaların ve kitapların tanıtımlarının yanı sıra, dosya konumuz ile ilgili tavsiye kitap listesine de yer veriyor.

Kültür Sanat Haberleri

Genç Birikim dergisinin Aralık 2024 sayısı çıktı
Vatanına dönerken yaşadıkları kadar ağır değildi yükü
“Made in Gaza: From Ground Zero” Savaş bölgesinde mahsur kalan film yapımcılarının sesi oluyor
Taksim Camii Filistin Kitap ve Kültür Günlerine ev sahipliği yapacak
Ümraniye Kitap Fuarı cumartesi günü başlıyor