Fatih Demir / Haksöz Haber
Ali Emiri Kültür Merkezi’nde Oktay Altın'ın yöneticiliği ile Cumartesi akşamı yapılan panelde Kur’an’ı anlamanın önemi, Kur’an’ın anlaşılması noktasındaki sınırları ve beşeri bir düşünme ve yorumlama kuramı olan Tarihselciliğin Kur’an nazarında ne anlama geldiği müzakere edildi.
Oktay Altın Kur’an’ı Anlamada Usul ve Sınırlar konusunda sunumunu yapması için sözü Faruk Beşer’e verdi.
Aslında İslam’ın kaynağı bir tanedir, o da Allah’tır Allah’tan gelen vahiydir. O da bize Kur’an’ı Kerim ile intikal etmiştir. Sünnette yeryüzünde onun canlı olarak yaşanmasıdır diyen Faruk Beşer, Kur’an’ın doğru anlaşılması sünnet üzerinden anlaşılır. Diyerek sunumuna başladı.
İslam akidesi konusunda problemli kişilerin ortaya attığı fikirler, sapık diyebileceğimiz, eskiden beridir öyle fikirler dolanıyor ki İslam dünyasında, bunlara eskiler zındıklık demiş ve bunları dışarı atmışlardır zaten. Bunları zaten çöpe atmışlardır. Biz özgürlük adına, serbest düşünme adına, farklı düşündüklerini ve farklı düşünenleri de aman, o da öyle düşünüyor diyerek gerçekleştirdikleri yaklaşımların doğru olmadığını belirtiyoruz ve hakkaniyetli de bulmuyoruz. Dikkat ederseniz, abuk sabuk, sapıkça fikirler üretenlerin, Allah’ı zikretme noktasında ve özellikle de namaz konusunda problemleri vardır. Namazını dosdoğru kılıp da abuk sabuk düşünen bir adamı bulamazsınız. Allah’ı unutan, bu yüzden Allah’ın da onlara kendilerini unutturduğu kimseler gibi olmayın. İşte onlar gerçekten yoldan çıkmışlardır. Ayetini hatırlatarak konuşmasını tamamladı.
Fazlurrahman’ın İslam adlı eserinin 1981 yılında tercümesi ile tarihsellik konusu Türkiye’de bilinmeye başlanıyor, ancak çoğu kimsenin henüz dikkatini cezbetmediği bir süreç oluşuyor, 90’lı yıllarda ise tartışılmaya başlanıyor. Yılmaz Çakır sözlerine bu cümlelerle başladı. İstanbul’da 1997 yılında Fazlurrahman Sempozyumu düzenleniyor ve ardından Tarihsellik konusu üzerine düşünceler ve kendisini Tarihselci olarak görmeyip ancak bu düşüncelerden oldukça etkilenen bir kitle oluşmaya başlıyor. Türkiye’de hepimizin bildiği bazı isimler üzerinden tarihsellik ve tarihselcilik konusunda değinilerde bulunuyor Yılmaz Çakır.
Tarihselcilik Fazlurrahman’ın nezdinde, bir kısım muamelat ayetlerinin günümüz koşullarında illetinin, menatının olmadığını, Kur’an’ın nazil olduğu zamana gidip oradan anlamını süzerek, maksadını alarak bugüne uyarlamaktır. Tabiri caizse şişede durduğu gibi durmuyor tarihselcilik, Kur’an ayetlerinin tamamına sirayet ettirilen bir düşünce ve yapı meydana geliyor. Kur’an metinlerinin lafız olarak işlevsizleştiği bir noktaya vardırıldığını belirten Çakır, bilahare bu süreç içtihada denk bir fonksiyona indirgeyenler oldu. Bugün bana kalırsa, tarihselci olduğunu bildiğimiz ancak bunu alenen dile getirmeyenlerin, tek sabite olarak tevhidi görmeye başladıklarını hatta bunun bile gereksiz olduğunu dile getirmeye çalıştıkları bir durum oluştu. Tarihselcilik Kur’an’ı salt iletişim aracı olarak görmüyor, diye aktaran Çakır, “Tarihselciliğin nüzul ortamını bilmek ile kastettiği şeyin iyi bir manada olmadığını belirterek; Kur’an’ın zaten yaşanması mümkün olmayan bir kitap olarak kodlanmasını başlatan bir düşünce ortaya atmayı hedeflemişlerdir,” diyerek bunun sadece bir gerekçeleştirme çabası olduğunu ve Kur’an’ın verdiği kıssaları, olayları, haberleri ve metinleri 7.yüzyıl Arabının zihni kodlarıyla oluşturma girişimi olarak gördüğünü belirtti.
Bugünün koşulları ile 7. Yüzyılın koşullarının birbirinden bağımsız olduğunu iddia eden yaklaşımın bir çok yanlışı bulunmaktadır. Tarihselciliğin isnat noktaları nedir diye sorarak, Çakır şöyle bir delillendirme çabası güdülerek büyük bir hata yapıldığını belirtti. “Tarihselciliğin tümelci yaklaşım ile geneli isnat kabulü olarak metinlerin tümünü geçmiş döneme atfederek günümüzün koşullarından bağımsız kılınmaya çalışıldığını ve bunun masum bir yaklaşım olamayacağını” belirterek sözlerini şu cümlelerle sonlandırdı. Tarihselcilik, Kur’an’ın anlaşılması noktasında kendi çerçevesini oluşturarak sıkıntılı bir metin anlama anlayışı sergilemektedir. Örneğin kimi zaman tarihsellik atfedilen ayetlerin ahlak ile ilgili olduğunu ancak kimi zamanda Kur’an’ın başka ayetlerinin tarihsel olduğu iddiası sarf edilerek ayetlerin lafızlarının saf dışı bırakılmaya çalışıldığını ve bunun büyük bir yanlış olduğu kanaatindeyim.
Panel katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.