Kur’an’da Bilimsel Veriler Var mıdır?

Kur’an sınırlı alanda bilimsel verilere değinmiş olmakla birlikte insana aklını ve iradesini sonuna kadar kullanmasını emretmiş ve bu akılla, iradeyi nasıl kullanacağını da ona öğretmeye çalışmıştır.

Abdulhakim Beyazyüz’ün, Kur’an’da bilimsel verilerin olup olmadığı veya bilimsel veriler ile Kur’an ilişkisini analiz ediyor:

Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla. Yüce Allah’a hamd, resulüne selam olsun. Bu yazımızda Kur’an kavramıyla ilgili konuların üzerinde durmaya devam edeceğiz. Rabbimizden yardım niyaz ediyoruz.

Kur’an’ın bilimle ilişkisi hakkında neler söylenebilir?

Kur’an bazı kardeşlerimizin iddia ettiği gibi bilimle ilgili her türlü veriyi içinde barındırmadığı gibi, bir bilim kitabı da değildir. Zira Kur’an her şeyden önce insanı, yeryüzünde Yüce Allah’ın iradesinin tecellisi olmaya yöneltmekte ve insanın tasavvurunu/aklını inşa ederek, onu bunu gerçekleştirmeye hazır hale getirmeye çalışmaktadır. Zaten insan bunu başardığı zaman, bilgide, ahlakta, bilimde, refahta ve ıslahta en yüksek noktaya ulaşacağı açıktır. Dolayısıyla deyim yerindeyse, Kur’an, insana balık vermez, ona balık tutmayı öğretir.  Bu sebeple Kur’an sınırlı alanda bilimsel verilere değinmiş olmakla birlikte insana aklını ve iradesini sonuna kadar kullanmasını emretmiş ve bu akılla, iradeyi nasıl kullanacağını da ona öğretmeye çalışmıştır. Bu konuya işaret eden bazı ayetleri inceleyelim:

Yazının Devamı >>>

İslam Düşüncesi Haberleri

Felah; fıtrat ve vahiyle yeniden buluşmamızda!...
Diyanetten hatırlatma: Tüm kumarlar haramdır!
Kemalistlerin cehaleti uçsuz bucaksız saçmalama özgürlüğü sunuyor!
İ’tizâl ile itidal arasında Allah nerededir?
Mutlak kötüye karşı el-Kassam’ın özgürleştirici ribatı ve cihadı