Kuran Ekseninde Hayat Seminerleri Başladı

Bingöl'de faaliyetlerini sürdüren Bilgi ve Düşünce Derneği yeni dönem etkinliklerine "Kur'an Ekseninde Hayat Seminerleri" dizisinin birincisiyle başladı

 

Bingöl'de faaliyetlerini sürdüren Bilgi ve Düşünce Derneği yeni dönem etkinliklerine "Kur'an Ekseninde Hayat Seminerleri" dizisinin birincisiyle başladı. 15 günde bir olmak üzere cumartesi günleri yapılacak seminerlerin ilki Mustafa Yılmaz tarafından sunuldu. Birr Kavramı, Bilgi İnanç Ve Eylem başlığıyla yapılan seminerde Yılmaz şunlara değindi:

İlk olarak Birr kavramının Kur'an'da geçen manalarına değinen Yılmaz, ilgili ayetler çerçevesinde açıklamalar yaptı. Bu ayetlerden özellikle Bakara 177'nin Birr kavramının genel tanımı olarak öne çıktığından bahsetti. Birr kavramının şekilsel değil muhtevaya dair olduğunu açıkladı.

Birr kavramının sosyalleşerek yeryüzünün ıslah edilmesinin üzerimize düşen görev olduğunu kaydeden Yılmaz, bunun gerçekleşmesi bizim doğru bilgi, doğru düşünce ve zamanın ruhuna uygun eylemlerimize bağlı olduğunu vurguladı. Doğru bilgi ile ancak doğru bir düşünceye varılacağını, doğru düşünceden doğru ameller ve eylemler sadır olur diyen Yılmaz, bilginin aklın yegane muhatabı olduğunu akletmeyen varlıkları Rabbimizin kınadığının altını çizdi.

Bilginin kaynakları, bilginin zihin dünyamıza yansımalarını, bunun muhayyilemizde geçirdiği süreçleri özetleyen Yılmaz, bunların sonucunda bizim bilgiye dayalı bir imana, imana dayalı bir eyleme/amele, amele dayalı bir hayata mecbur olduğumuzu söyledi. hayatın insan merkezli, insanın bilgi merkezli, bilginin hakikat merkezli olması gerektiğini söyleyen Yılmaz, hakikatin yegane kaynağının da Kur'an olduğunu vurguladı.

Bu kapsamda önemli bir kavram olan akıl konusuna değinerek akıl ile heva ayrımının önemine ve rasyonal akılcılığın bizi götüreceği vahim sonuçlardan bahisle akılcı değil Kur'an'ın terbiye ettiği akıllı insanlar olmamız gerektiğini vurguladı.

Birr'i çoğaltmanın yolunun buralardan geçtiğini belirten Yılmaz "sözümüz aklımızın eylemidir", "düşüncemiz eylemlerimizin anasıdır" ve hayat bizim için iki kelimeden ibarettir: " İnanmak ve Yaşamak" ya da "İman ve Cihat" diyerek sunumunu tamamladı.

Etkinlik-Eylem Haberleri

Bursa’da Gazze nöbeti devam ediyor
Çocuklar "Hayat Namazla Güzeldir" sloganlarıyla yürüdü
Aksa Tufanı ve kazanımları
Özgür-Der Üniversite Gençliği programlarına başladı!
Diyarbakır Özgür-Der Gençlik Çalışmaları başladı