“Filistin Devlet Başkanı” Mahmud Abbas, geçen hafta BM Güvenlik Konseyi'nde reddedilen, bağımsız Filistin devletinin kurulmasının öngören tasarıyı, yeniden sunmayı düşündüklerini belirtti.
Abbas, Filistin Kültür Bakanlığı ile İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) işbirliğinde Ramallah'ta "Hatıralarda Kudüs" adıyla düzenlenen serginin açılışında yaptığı konuşmada, "İsrail işgalinin sonlandırılması için hazırlanan tasarının yeniden BM Güvenlik Konseyine sunulması için Ürdün ile görüşülüyor. Bu belki bir hafta ya da bir ay sonra olabilir. Hakkımızı alana kadar bıkmadan usanmadan çalışacağız" dedi.
Filistin yönetiminin, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devleti kurulana kadar siyasi ve diplomatik mücadelesini sürdüreceğini bildiren Abbas, "BM'nin tasarıyı geçirmekte başarısız olmasının ardından 20 uluslararası anlaşmaya taraf olmak için imza attık. Bu sayı daha sonra 150 ya da 300 olabilir. Nitekim 500 anlaşmaya taraf olma hakkımız var. Halkımızı bundan mahrum etmeyeceğiz" diye konuştu.
Abbas, "Bölgede, işgalcilerin durmadan Yahudileştirme faaliyetleri yürüttüğü ve Arapları çıkarmak için çalıştığı Kudüssüz güvenlik, istikrar ve barış olamaz. Ancak onlara diyoruz ki: Burada babalarımızın ve atalarımızın topraklarında kalacağız. Filistin'in alternatifi ancak Filistin, Kudüs'ün alternatifi de ancak Kudüs'tür" ifadesini kullandı.
Serginin açılışına İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İyad Emin el-Medeni, Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Mustafa Sarnıç ile bazı siyasi ve dini liderler de katıldı.
Filistin tasarısı
BM Güvenlik Konseyi'nde geçen hafta yapılan oylamada tasarıya ret oyu veren Avusturalya, çekimser kalan Güney Kore ve Ruanda ile evet oyu veren Lüksemburg ve Arjantin'in görev süresi 31 Aralık 2014'te sona ermiş yerine Angola, Yeni Zelanda, İspanya, Malezya ve Venezuela göreve başlamıştı. Bu 5 yeni ülkeden Yeni Zelanda dışındaki ülkeler Filistin meselesindeki olumlu tavrı ile biliniyor.
BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada, 1967 sınırlarına göre başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasını öngören tasarıya ABD ve Avustralya ret oyu vermiş, İngiltere, Litvanya, Nijerya, Güney Kore ve Ruanda çekimser kalmıştı. Fransa, Ürdün, Şili, Arjantin, Çad, Lüksemburg, Çin ve Rusya'nın evet oyu kullandığı tasarının kabulü için gerekli 9 oy sağlanamamıştı. (AA)