Ulusal güvenlik gerekçesiyle uzun bir süre Beyrut limanında bekletilen Küresel Kudüs Yürüyüşü kafilesi Lübnan'a girdi.
HÜSEYİN KULAOĞLU’nun haberi:
Dünyanın dört bir yanından Kudüs Yürüyüşü başlatarak bölgeye gelen Filistin dostları, bugün İsrail’in sınırlarına dayanacak. Türkiye ve Akdeniz üzerinden Lübnan’a ulaşan Asya Konvoyu yolcuları, Lübnan’ın Beyrut Limanı’nda saatlerce mağdur edildi. Sebepsiz yere 12 saat boyunca feribotta bekletilen Filistin dostlarının 12 saat gemiden indirilmesine izin verilmemesi büyük bir zulme dönüştü. Aç ve susuz kalan yolcuların yaşadığı sıkıntıyı konvoyu takip eden Akit muhabirine anlatan TAYDER Genel Başkanı Ziya Türkyılmaz, kendilerine yaşatılan zulmün tamamen politik olduğunu söyledi.
30 Mart Filistin Toprak Günü’nün yıldönümünde, Kudüs’e bugün yürüyüş gerçekleştirecek olan Hindistan, Bangladeş, Pakistan, Afganistan, İran, Azerbaycan, Filipinler, Endonezya, Malezya, Bahreyn ve Türkiye vatandaşlarının da aralarında bulunduğu 129 kişilik Asya Konvoyu, Lübnan’dan İsrail sınırına dayanacak.
20 SAAT AÇ VE SUSUZ KALDILAR
Ancak Asya Konvoyu’nun Lübnan’a girmesi kolay olmadı. Mersin Taşucu Limanı’ndan önceki gün saat: 02.00’de feribotla Lübnan’a doğru yola çıkan konvoydakiler, rüzgarın etkisiyle zorlu geçen yolculuğun ardından, aynı gün saat: 09.00’da Beyrut limanına ulaştı. Burada, Lübnan askerleri tarafından feribottan bile indirilmeyen Asya Konvoyu, 12 saat boyunca feribotta adeta rehin tutuldu. Yolculuk ve rehin tutulma sırasında yiyecek ve içecek verilmeyen yolcular, yaptıkları 8 saatlik yolculuk da dikkate alındığında yaklaşık 20 saat boyunca aç ve susuz kaldılar.
FERİBOTTA EYLEM
Tansiyon gibi çeşitli hastalıkları bulunan yolcular, rahatsız oldu. Ayrıca feribotun deposundaki suyun da bitmesi sebebiyle insani ihtiyaçlarını bile karşılayamayan konvoydakiler, bitkin ve yorgun bir halde sebepsiz yere beklemek zorunda bırakılınca yaşananlara büyük tepki gösterdi. Konvoydakiler; feribotta eylem düzenleyerek, kendilerine gösterilen zulme tepkilerini dile getirdiler.
HİNDİSTAN, FİLİPİN VE IRAKLILAR ALINMADI
Uzun bir süre bekletilmenin ardından, Endonezya vatandaşları ilk olarak feribottan indirilip, giriş işlemleri gerçekleşti. Daha sonra Ürdün, Türkiye ve İran vatandaşlarının giriş işlemleri gerçekleştirildi. Hindistan, Filipin ve Irak vatandaşları olan 37 kişinin ise giriş işlemleri yapılmadı. Söz konusu vatandaşların Lübnan’a girişlerinin yapılıp, yapılmayacağı konusu uzun süre belirsizliğini korudu
TÜRKYILMAZ: BİZE YAŞATILAN ZULÜM TAMAMEN POLİTİK
Asya Konvoyu’nda bulunan Toplumsal Araştırma ve Yardımlaşma Derneği (TAYDER) Genel Başkanı Ziya Türkyılmaz, konvoyu takip eden tek Türk gazeteci Akit muhabiri Hüseyin Kulaoğlu’na yaşananları değerlendirdi. Başkan Ziya Türkyılmaz, Asya Konvoyu’ndakilerin sebepsiz yere bekletilmelerinin tamamen politik olduğunu söyledi. Lübnan hükümetine karşı dış ülkelerden yapılan baskı sebebiyle kendilerine bu şekilde davranıldığını ifade eden Türkyılmaz; “Çünkü feribotta 12 ülkeden gelen aktivistler arasında Lübnan’a vize ihtiyacı olmayan Türkiye, İran gibi ülkeler olmasına rağmen bu ülke vatandaşlarının da uzun süre bekletilmeleri başka türlü yorumlanamaz. Hatta Lübnan vatandaşı olan iki kişiyi bile feribotta tutmaları açıkça olayın politik olduğunun göstergesidir” dedi.
FİLİSTİN DOSTLARI GEÇEN YIL 10 ŞEHİD VERMİŞTİ
Her yıl büyük ilgi gösterilen 30 Mart Filistin Toprak Günü vesilesiyle Kudüs’ün ve Mescid-i Aksa’nın özgürlüğüne dikkat çekmek isteyen Filistin Dostları dünyanın birçok ülkesinden bölgeye akın ediyor. Vardıkları Lübnan, Ürdün, Mısır ve Suriye’den Kudüs’e yürümek isteyen aktivistlerin bu çıkarması İsrail’de büyük tedirginliğe sebeb oluyor. İsrail askerleri geçen yılki Filistin Toprakları Günü’nde göstericiler üzerine ateş açarak 10 kişiyi katletmişti.
YENİ AKİT