Bu yazıyı size Katar’ın başkenti Doha’dan yazıyorum. Uluslararası Kudüs Müessesesi’nin Altıncı Yıllık Kongresi için buradayız.
Kudüs Müessesesi kongresi ile Kudüs İçin Çalışma Yapan Sivil Toplum Kuruluşları Birliği’nin genel toplantısı eş zamanlı düzenleniyor. 12 Ekim Pazar sabahı başlayan toplantılar 13 Ekim Pazartesi günü gece geç saatlerde kapanış bildirisinin okunmasıyla sona erdi.
Biz de bu hafta içinde yazacağımız yazılarda bu iki toplantıdan size intibalarımızı ve konuşmalardan aldığımız bazı notları aktaracağız. Ayrıca toplantı esnasında kendileriyle görüştüğümüz değerli ilim, fikir ve hareket önderlerinden aldıklarımızı daha sonra yazacağımız yazılarda zaman zaman değerlendirmeye çalışırız inşallah.
Kudüs Müessesesi kurulduğunda yıllık kongrelerine Türkiye’den tek başıma geliyordum. İlk üç toplantısı böyle devam etti. Sonra sayı arttı. Bu seferki toplantıya sekiz kişilik bir ekiple geldik Allah’ın izniyle. İslâm Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları (IDSB) Genel Başkanı Necmi Sadıkoğlu, Filistin’le Dayanışma Derneği Başkanı Tahsin Mısırlı, İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Kudüs Buluşması’nın Hazırlık Komitesi’nde birlikte olduğumuz ve Kudüs Müessesesi’nin Türkiye’de tanıtım çalışmalarına önemli katkıları olan Prof. Dr. Ahmet Ağırakça da bu ekibin içindeydi.
Kudüs Müessesesi’nin altıncı yıllık kongresinin ev sahipliğini Katar yaptı. Dolayısıyla toplantının tüm giderlerini de Katar Emirliği karşıladı. Toplantılar Doha’nın kıyısında, rahat bir ortamda yer alan Sheraton Hotel’de düzenlendi. Bugünkü yazımızda sadece bazı genel değerlendirmelerde bulunacak ve katılanlardan birkaçının ismini zikredeceğiz. Konuşmalardan aldığımız notları ise inşallah müteakip yazılarımızda aktarmaya çalışacağız.
Öncelikle şunu ifade edelim ki Kudüs davasının İslâm dünyasında birleştirici rolü hiçbir zaman inkâr edilemez. Ümmetin saflarının birleştirilmesi, gücünün ortak bir hedefe yönlendirilmesi ve savrulmanın önlenmesi için Kudüs davasının bu özelliğinden yararlanılması Allah’ın izniyle büyük fayda sağlayacaktır.
Aynı zamanda Kudüs Müessesesi’nde Danışma Kurulu’nun başkanı olan değerli ilim adamı Prof. Dr. Yusuf el-Karadavi, yaşlılığına ve sağlık durumunun çok iyi olmamasına rağmen Kudüs Müessesesi’nin Altıncı Yıllık Kongresi’nin çalışmalarına çoğunlukla katıldı ve değişik vesilelerle konuşmalar yaptı. Açılış toplantısında Üstat Karadavi ile Ayetullah Ali Hamaney’in Özel Danışmanı Dr. Ali Ekber Velayeti yan yana idiler. Kudüs Müessesesi’nin İdare Meclisi üyelerinden olan Ali Ekber Muhteşemi’nin de içinde bulunduğu İran ekibi, Üstat Karadavi’ye ayrıca özel bir ziyarette bulundu. İran ekibi bu ziyaret esnasında Mehr Ajansı’nın Üstat Karadavi aleyhine yayınladığı yazının kendilerini de üzdüğünü ve tasvip etmediklerini dile getirdi.
Şunu özellikle ifade edelim ki son dönemde ortaya çıkan tartışmalarda bazı yorumcuların Üstat Karadavi’ye yönelik olarak, “bu konuların yerine Kudüs meselesini, işgal sorununu gündeme getirseydi” türünden laflar sarf etmeleri hiç de yerini bulmamıştır. Çünkü hiç kimse onun Kudüs ve kutsal Filistin toprakları üzerindeki işgali gündemine almadığını iddia edemez. O, hayatının her döneminde Kudüs davasını gündeminde tutmuş ve onun için büyük fedakârlıklar göstermiştir. Son dönemde de bu kutsal dava için yürütülen sivil faaliyetlerin birçoğunda Üstat Yusuf el-Karadavi’nin imzası vardır. Onun bu dava için yaptığı çalışmaların halkın geneli tarafından bilinenleri ise bilinmeyenlerin yarısına bile tekabül etmez.
Kudüs Müessesesi’nin açılış programına çok büyük bir katılım oldu. Katılımcılar çok farklı kesimleri, düşünceleri ve inançları temsil ediyorlardı. Onları bir araya getiren ortak dava, Siyonist işgale karşı Kudüs’ün kimliğini savunma davasıydı. Katılanlardan sadece etkili isimleri sıralama imkânımız bile yok. Onun için sadece birkaç ismi zikretmekle yetineceğiz.
Yukarıda zikredilenlere ilaveten başta zikretmemiz gereken isim HAMAS Siyasi Birim Başkanı Halid Meşal’dir. Meşal, tüm program süresince Doha’daydı ve etkinliklerin birçoğuna katıldı. HAMAS’ın Siyasi Birim Başkan Yardımcısı Dr. Musa Ebu Merzuk da katılanlar arasındaydı. Siyonist işgal devletten kaynaklanan engelleri aşabildiği sürece Kudüs Müessesesi’nin faaliyetlerine katılmayı ihmal etmeyen Kudüs Ortodoks Kilisesi Patrik Yardımcısı Atallah Hanna da toplantılara katılanların arasındaydı. Ürdün Müslüman Kardeşler cemaatinin lideri Prof. Dr. Hemmam Said ve Müslüman Kardeşler’in Lübnan kanadı Cemaati İslâmiye’nin lideri Faysal Mevlevi katılanlar arasındaydı. Bazı isimlerden de inşallah konuşmalarla ilgili notları aktarırken söz edeceğiz.
VAKİT