KPSS 2010 Sorularını Sızdıran Kişi Bulundu

TÜBİTAK'ta incelenen ÖSYM personeline ait bilgisayarlarda KPSS 2010'un sorularını sızdıran isim bulundu. Soruları, onları hazırlayan uzmanlardan biri sızdırmış.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2010 yılında yapılan KPSS sorularının sızdırılmasıyla ilgili soruşturma kapsamında, ÖSYM’den bazı bilgisayarlar da incelemeye alındı. Savcılık tarafından TÜBİTAK’a gönderilen 17 adet disk imajlarından bir tanesinde çok önemli bir bulguya ulaşıldı. TÜBİTAK tarafından hazırlanan ve savcılığa iletilen rapora göre, soruları sızdıran kişinin S.S.İ.A. adında ÖSYM’de sözel soruları hazırlayan bir çalışan olduğu ortaya çıktı. 
 
KAÇTI
 
Vatan Gazetesi'nin haberine göre, 2012 yılına kadar ÖSYM’deki görevine devam eden A.'nın, daha sonra Fatih Üniversitesi’nde Dış Ticaret Programı alanında öğretim görevlisi olduğu öğrenildi. 
 
A.'nın, KPSS soruşturmasının ilerlemesi ile geçtiğimiz hafta yurtdışına kaçtığı da iddia edildi. TÜBİTAK’ın savcılığa ilettiği raporda, soruşturmada şüpheli olarak da ismi geçen A.'nın hangi sorulara ne şekilde ve hangi tarihlerde eriştiği de ayrıntılı olarak aktarıldı. 
 
USB BELLEĞE AKTARMIŞ
 
Buna göre TÜBİTAK’ta yapılan incelemede, A.'nın bilgisayarının kapalı olması gereken flash kullanımının açık olduğu, “TABSERVER” isimli ÖSYM’de soruların tutulduğu ana bilgisayara da defalarca eriştiği tespiti edildi. Hazırlanan raporda, erişimlerin bir yandan “soru hazırlama” bağlamında normal erişim bilgilerini içerdiği belirtilirken, diğer yandan da bilirkişi tarafından “anormal” olarak değerlendirilen birtakım aktiviteler olduğu da saptandı. İncelenen bilgisayar diskinin kayıt defteri üzerinde yapılan incelemelerde de bilgisayara bir adet USB bellek takıldığı belirlendi. ÖSYM soru hazırlama uzmanlarının normalde sadece kendi alanları ile ilgili sorulara erişebilmesine rağmen, A.'nın’ün kendi alanı dışındaki sorulara eriştiği, bu soruları kendi bilgisayarına indirdiği ve şifrelediği de tespit edildi. 
 
ŞİFRE: HECE
 
TÜBİTAK uzmanları A.'nın bilgisayarındaki “76CC194D.docx” dosyasının şifresinin “HECE”, “4F464C59.docx” dosyasının şifresinin de “BURC” olduğunu saptadı. 20 Mayıs 2010 tarihinde şifrelendiği tespit edilen dosyaların 1 tanesinde 116 bin 69 kişinin girdiği 2010 yılı Dikey Geçis Sınavı (DGS) sorularının bulunduğu ve toplamda 78 sorudan 54’ünün 2 ay sonra yapılan sınav soruları ile birebir örtüştüğü görüldü. Dosyanın da sisteme 5 Mayıs’ta kaydedildiği ve sınavın ise 4 Temmuz 2010’da yapıldığına dikkat çekildi. 
 
TÜM SORULARA GİRMİŞ
 
Diğer dosyada ise 58.350 adayın girdiği Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulunda Öğrenim Görecek Öğrencileri Seçme Sınavı’na (ALS) ait sözel soruların 30’unun yer aldığı ortaya çıktı. Tüm soruların tutulduğu “TABSERVER” bilgisayarına olan erişim bilgilerinde ise 251 bin kişinin katıldığı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nın (ALES) tüm sorularına sınav tarihinden önce erişildiği ortaya çıktı.  
 
ÖĞRETİM GÖREVLİSİ
 
Fatih Üniversitesi İstanbul Meslek Yüksekokulu İdari ve  Programlar Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışan S.S.İ.A.’nın uzmanlık alanı bilgisayar kullanımı ve uygulamaları. Üniversitede 2013 yılından beri ders veren A.'nın verdiği dersler arasında ise İşletme Matematiği, Bilgisayar Kullanımı, İleri Ofis Uygulamaları ve matematik bulunuyor.

Haber Haberleri