28 Şubat sürecinde evinde Kur’an-ı Kerim bulunduğu için hakkında idam istenen ve daha sonra 14 yaşında bir çocukken katillerle aynı koğuşa konulan Yakup Köse, Ankara Adliyesi’nde sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.
Tarihe post modern darbe olarak geçen 28 Şubat sürecinde evinde Kur’an-ı Kerim bulunduğu için hakkında idam istenen, o dönem 14 yaşında olan Yakup Köse, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.
İHH, Eğitim-Bir-Sen, Hukuk-Der ve Anadolu Ahde Vefa Derneği ile birlikte çok sayıda sivil toplum örgütünün desteklediği Yakup Köse, Ankara Adalet Sarayı’na gelerek, 28 Şubat döneminde yaşadığı ve hâlâ devam eden sıkıntıların sorumlularının yargılanmasını ve mesnetsiz iddialarla siyasi, adil yargılanma ilkesine aykırı olarak yapılan yargılamasının yeniden yapılmasını istedi.
28 Şubat post-modern darbesi öncesi evinden alınarak dönemin Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nde (DGM) idam talebiyle yargılanan Köse, Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na yaptığı suç duyurusunda, başta dönemin Genelkurmay Başkanı İ.Hakkı Karadayı, dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri Çevik Bir ve Hüseyin Kıvrıkoğlu olmak üzere sorumluların yargı karşısına çıkarılmasını talep etti.
‘Batı Çalışma Grubu’ Yargılansın
Köse, dönemin yargı mensupları üzerindeki askeri vesayetin baskısının gün yüzüne çıktığını kaydederek, “Bu çerçevede o dönemde yargı mensuplarına askerin verdiği brifingler ve o brifingler neticesinde kararlar alındığı gün yüzüne çıkmıştır. Ardından Genelkurmay başkan yardımcılarının yargı başkanlarıyla görüşmesinin arkasından bu şekildeki davalara ağır cezaların verilmesi yargının bağımsız olmadığını göstermektedir” dedi. Köse, Batı Çalışma Grubu (BÇG) olarak adlandırılan ve 28 Şubat sürecini hazırlayan, yönlendiren ve yöneten hukuksuzlukların kahramanlarının yargılanması gerektiğini belirtti.
“Çocuk Mahkemeleri Yerine DGM’de Yargılandım”
Köse suç duyurusu öncesinde yaptığı açıklamada, 14 yaşında gözaltına alındığını belirterek, “Karşıma çıkarılan hazır ifade tutanaklarını, içeriğini dahi anlamadan korku ve baskı süreci sonrasında kabullenmek zorunda bırakıldım. Sorgulama sonrasında mahkemeye çıktığımda üzerime atılı olan suçları reddettim. Çocuk Mahkemeleri yerine DGM’de yargılandım, şahitlerim dinlenmedi ve İzmir DGM’den idam cezası aldım” şeklinde konuştu. Köse’nin suç duyurusunda şüpheliler hakkında ‘İşkence, Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma, Eğitim ve Öğretimin Engellenmesi, Cebir ve şiddet kullanarak TBMM ve hükümeti ortadan kaldırmaya çalışmak’ gibi suçlardan dava açılmasını istendi.
“Hukuksuz Bir Gözaltı Süreci Geçirdim”
28 Şubat sürecinde irticai örgüt üyeliği suçlamasıyla gözaltına alındığını vurgulayan Köse, hukuksuz bir gözaltı süreci geçirdiğini ve eğitim ve öğretim haklarından da mahrum kaldığını aktardı. Köse, çocuk ıslah evine konması gerekirken uyuşturucu, dolandırıcılık, cinayet suçundan yatan yetişkin hükümlü ve tutukluların yanında tutulduğunu ifade etti.
Talha Çolak / Yeni Akit