Körfez'in İki Yakası ‘Osman Gazi’ Köprüsüyle Birleşti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün son tabliyesini yerleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprünün adını, "Osman Gâzi" olarak açıkladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve beraberindekiler, Türk ve Japon bayraklarının asıldığı köprünün üzerinden, son tabliyenin montajının yapılacağı noktaya yürüdü. Burada konuşan Erdoğan, köprünün son tabliyesinin vidalarını Davutoğlu ve Yıldırım ile sıkacaklarını belirterek, tabliyenin kaynağının görevliler tarafından ayrıca yapılacağını söyledi. Cumhurbaşkanı, "Dünyada dördüncü özelliklere sahip bir köprüyle iftihar ediyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Bakan Yıldırım, daha sonra son tabliyenin vidalarını sıkıştırdı.

Köprüde son tabliyenin montajına Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Lütfi Elvan, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son vidalamayı yaptığı anahtarı, hatıra olarak aldı. Bu arada açılışa özel, pirinçten anahtar, vida ve somun kullanıldı. Burada hatıra fotoğrafı çektiren Erdoğan ve beraberindekiler, konuşmaların yapılacağı tören alanına geçti.

Bu arada, Erdoğan ve beraberindekiler baret takıp, kendileri için hazırlanan montları giydi.

 

 

Erdoğan ve Davutoğlu daha sonra, İzmit Körfez Geçişi Son Tabliye Yerleştirme ve İstanbul-İzmir Otoyolu Yalova Altınova-Bursa Gemlik arasındaki bölümün açılış törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başta Mimar ve Mühendis Odaları olmak üzere projelere karşı çıkıp mahkemeye taşıyan kurum ve kişileri eleştirdi. "Bunlar yıkım ekibi" dedi.

Köprünün adını, "Osman Gâzi" olarak açıklayan Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"İzmit Körfez Geçisi Asma Köprüsü'nün devamı olan otoyol, 9 milyar dolarlık bir proje olan İstanbul-İzmir Otoyolu'nun hizmete giren ilk bölümünü oluşturuyor. Bu yıl içinde 20 kilometrelik İzmir-Kemalpaşa bölümü de hizmete girecek otoyolun tamamının 2018 yılında inşallah açılması planlanıyor. Toplam yatırım bedeli 9 milyar doları bulan bu otoyol, Türkiye'nin 2023 projeleri içinde ilk tamamlananlar arasında yer alacak."

"'Vakit nakittir' demiş büyüklerimiz. İşte buyrun, ekonomi bu, ekonomiden anlamak bu. Bütün yatırımlarla beraber vakti nakde dönüştürüyoruz. Böylece eskiden 2-2,5 saatte giden bir araç aynı mesafeyi yarım saatten daha kısa sürede katetmiş olacak."

"Bu otoyol sadece İstanbul'un ve İzmir'in değil, aynı zamanda Kocaeli'nin, Yalova'nın, Bursa'nın, Balıkesir'in ve Manisa'nın otoyoludur. Daha doğru bir ifadeyle bu otoyol; tüm Türkiye'nin otoyoludur. Neden? Trakya tarafından Edirne, Kınalı, İstanbul otoyoluyla Ege tarafından İzmir, Aydın otoyoluyla, Marmara tarafından İstanbul-Ankara otoyoluyla birleşen bu proje, Türkiye'nin tüm önemli akslarıyla buluşuyor. Sadece şu açılışını gerçekleştirmekte olduğumuz 40 kilometrelik bölüm ve son tabliyesinin şu anda vidalarını sıktığımız, önümüzdeki ayın sonunda hizmete girmesi planlanan Körfez Geçişi Asma Köprüsü dahi bu bölgenin ulaşımında çok önemli rahatlama sağlayacaktır."

 

 

"Çünkü bunlar paralelle de beraber çalışıyor"

"Türkiye 13 yıldır gece gündüz çalışıyor, inşa ediyor, yapıyor. Türkiye bu hizmetleri, bu yatırımları yapacak iradeye sahiptir ve evet, şu anda Türkiye, dünyaya bir şey gösteriyor. Cumhurbaşkanıyla, başbakanıyla, kabinesiyle, tüm kadrosuyla, her proje adım adım geleceğe doğru inşa ediliyor, ihyâ ediliyor. Türkiye'nin bu yatırımları hayata geçirecek yetişmiş insan kaynağı ve firmaları var."

"Biz yapmak için, inşa etmek için mücadele ederken birileri de yıkmak için çalışıyor. Bakıyorsunuz adı mimar mühendisler odası. İşleri güçleri ne biliyor musunuz? Bir yerde bir abide yükselecek değil mi? Onu durdurmak için hemen yargıya gitmek, işleri güçleri bu. Her yargıya gidişlerinde de elleri boş dönerler. Ama dertleri inşa etmek değil, yıkmak. Dikkat edin bizim her projemiz birileri tarafından protesto edilmiştir, yargıya götürülmüş hatta yargıdan engelleyici kararlar da çıkarılmıştır. Çünkü bunlar paralelle de beraber çalışıyorlar ya tam paralel."

"Medyada aleyhimizde yayınlar yapılmıştır. Köprü yaparız karşımızda bunlar, turizm projesi başlatırız karşımızda bunlar. Cumhurbaşkanlığına külliye yaparız karşımızda bunlar. Yol, havalimanı, hızlı tren hattı yaparız karşımızda bunlar. Konut, hastane, okul yaparız karşımızda bunlar. Elektrik üretmek için baraj yaparız, termik santral, nükleer santral yaparız karşımızda bunlar. Peki kim bunlar? Muhalefet partileriyle, bazı meslek odalarıyla, ideolojik körlük yaşayan aydınlarıyla, ünlüleriyle, ünsüzleriyle tekmili birden... Evet bunlar yıkım ekibi. Bir de Avrupa Parlamentosu gibi bunlara dışarıdan destek verenler var. Bu bakımdan biz sadece proje geliştirmekle, sadece bunları hayata geçirmek için gereken teknik ve finans sorunlarını çözmekle yetinmedik, bir de bu yıkım ekibiyle mücadele ettik."

 

 

"Gündeminin sadece terörle işgâl edilmesine izin vermeyeceğiz"

Başbakan Davutoğlu ise konuşmasında özetle şunları söyledi:

"AK Parti iktidarlarının en önemli hususiyeti hizmette, dava aşkında sürekliliktir. 2002'de, 3 Kasım'da bayrağı devralan Sayın Cumhurbaşkanımızdan bugüne kadar hep ilk günkü aşkla bu topraklara, bu ülkeye hizmet etmenin aşkını sevdasını yaşadık."

"Biz her gün bu topraklarda taş üstüne taş koymaya, bu topraklarda şehirleri, ilçeleri, yürekleri birleştirmeye devam edeceğiz. Kim ne yaparsa yapsın, birileri terör tuzaklarıyla bu millete tuzak kurmaya kalkarsa onların da hesabını göreceğiz. Durmayacağız, terörle mücadele ederken bu milletin gündeminin sadece terörle işgâl edilmesine izin vermeyeceğiz. Hem mücadele edeceğiz hem de bugün olduğu gibi hizmetlerimize devam edeceğiz. Çünkü bu memleketin kaybedecek bir dakika dahi vakti yoktur."

"Bakınız son üç hafta içinde, önce Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesini koyduk, yine Cumhurbaşkanımızla birlikte ve 2013 Mayıs'ında 'olmaz' denilen, 'yapılmaz' denilen, 'yaptırmayız' denilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü, inşallah bu ağustosta milletimizin hizmetine sunacağız."

2 bin 682 metre boyunda

 

 

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları dâhil), 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda olacak.

Proje, Anadolu Otoyolu üzerindeki Gebze Köprülü Kavşağı'ndan Ankara yönüne yaklaşık 2,5 kilometre sonra oluşturulacak bir köprülü kavşakla (2x5 şeritli) başlayıp İzmir Çevreyolu üzerindeki mevcut Otogar Kavşağı’nda son buluyor.

252 metre kule yüksekliği, 35,93 metre tabliye genişliğine sahip, bin 550 metre orta açıklığı ve toplam 2 bin 682 metre boyuyla dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada yer alan köprünün, kuzey ve güney ankraj bloklarının yüzde 99,5'i tamamlandı.

Asma köprü çelik kule bloklarında nihai kot olan 252 metreye ulaşılan köprüde, ana kablo montajına hazırlık amacıyla kedi yolu-çalışma platformu yapılarak ana kablo montajı, ana kablo sıkıştırma, askı kelepçesi montaj çalışmaları bitirildi.

Körfez geçiş süresini 6 dakikaya indirecek

Savunma sanayisi şirketi ASELSAN, körfez geçişi süresini 6 dakikaya indirecek İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'ne Türkiye'nin en büyük gişe alanlarından birini kurdu.

9 milyar dolarlık bir proje olan İstanbul-İzmir Otoyolu'nun en önemli ayağı olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü için geliştirilen ücret toplama gişelerinin teslimatı ASELSAN tarafından 2 Nisan'da yapılmıştı.

Şirket, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü için Türkiye’nin en büyük gişe alanlarından birini tesis etti. Gişe alanında toplam 20 gişe hizmet verecek. Otoyolun diğer gişe alanlarının teslimatı ise Aralık 2015'te tamamlanmıştı.

Söz konusu proje için OGS, HGS, kredi kartı ve nakit ödemelerin tamamını kabul eden bir Entegre Geçiş Sistemi geliştirildi.

Yılda 650 milyon dolar tasarruf öngörülüyor

Köprü, otoyolun tamamının mesafesini mevcut devlet yoluna göre 95 kilometre kısaltacak.

Bu durumun sağlayacağı avantajlar fizibilite çalışmalarında hesaplanırken, bunun sonucunda 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresinin 3-3,5 saate inmesi ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörülüyor.

Köprüde, 7 Ocak 2016 tarihinde başlanan çalışmalarda yerine konulan 113 tabliyenin montaj çalışmalarında sona gelindi.

Montaj çalışmalarının ay sonunda tamamlanması, üst yapı imalatları (izolasyon ve asfalt yapılması) ve diğer imalatların bitirilmesiyle köprünün mayıs sonunda trafiğe açılması planlanıyor. Öte yandan, mayıs ayında Gebze-Altınova (İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü dâhil), bu yılın sonunda ise Kemalpaşa Ayrımı-İzmir ve Gebze-Bursa Otoyol kesiminin yapım çalışmalarının tamamlanması hedefleniyor.

Kaynak: Al Jazeera, AA

Gündem Haberleri

"Anayasanın ilk dört maddesini kutsamak gibi yeni bir din mi türedi?"
Kenan Alpay: Mücahidler emsal teşkil edecek bir model ürettiler
Hakan Fidan: 11 yıl sonra aynı senaryoyla karşı karşıyayız
Mısır Ulemasından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a açık mektup: Abdurrahman el Karadavi'yi acilen kurtarın!
Siyonist yardakçısı Musk: Hamas ortadan kaldırılmalı