Konuşanlar Değil, Yayınlayanlar Suçlu

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in görevini kötüye kullanmak suçlamasıyla yargılandığı Yargıtay'daki davanın dünkü duruşmasında ilginç kararlara imza atıldı.

Metin Arslan / Zaman

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Cihaner'in de sanıkları arasında yer aldığı Erzurum'daki Ergenekon davası dosyasının Ankara'ya gönderilmesi konusundaki ısrarını sürdürdü. Daire Başkanı Ersan Ülker, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin itirazlar üzerine Diyarbakır Ağır Ceza'ya gönderdiği dosyanın 'başkaca bir işlem yapılmaksızın özel kuryeyle' kendisine gönderilmesine hükmetti. Yargıtay üyesi oldukları iddia edilen iki yüksek yargıcın, davaların birleştirilerek kapatılacağı yönündeki ses kayıtlarını haberleştiren basın organları hakkında ise suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in 'görevi kötüye kullanma', 'evrakta sahtecilik' ve 'imar kirliliğine neden olmak' suçlamasıyla yargılandığı davaya, Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde devam edildi. Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, geçen duruşmada sanık Cihaner'in Erzincan cumhuriyet başsavcılığı görevi sırasında yürüttüğü Fethullah Gülen grubuna yönelik soruşturmayla ilgili dosyayı 'görevsizlik' kararıyla Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiğine ilişkin 'görevsizlik' kararının Daire'ye gönderildiğini söyledi. Ülker, geçen duruşmadaki ara karar doğrultusunda İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yürütülen ve sanıkları arasında Kurmay Albay Dursun Çiçek'in de bulunduğu 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' dava dosyasının gönderildiğine ilişkin cevap yazısının geldiğini, ancak söz konusu dava dosyasının henüz Daire'ye ulaşmadığını bildirdi. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve Cihaner'in 'Ergenekon terör örgütü üyesi olmak' suçlamasıyla yargılandığı dava dosyasının geçen duruşmada istendiğini hatırlattı. Bu dava dosyasının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' dava dosyası ile birleştirme kararlarına yapılan itiraz nedeniyle Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiğine ilişkin yazının Daire'ye ulaştığını kaydetti.

ASLINA GEREK YOK, DAVALARI BİRLEŞTİRİN...

İlhan Cihaner'in avukatı Turgut Kazan, söz konusu dosyaların beklenmesi durumunda gelmeyeceğini ileri sürerek, dosyanın Diyarbakır'a kaçırıldığını savundu. Yargıtay'daki dava başlamadan önce bazı gazetelerde Yargıtay üyelerine ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının yayınlanarak, Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin baskı altına alınmaya çalışıldığını öne süren Kazan, söz konusu gazete ve televizyon kanalı hakkında 'davayı etkilemek suçundan' suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Davaların birleştirilmesi için Erzurum'daki dava dosyasının aslının beklenmesine gerek olmadığını, Daire'nin elinde bulunan CD'ler ve belgeler üzerinden yapılacak değerlendirme ile davaların birleştirileceğini savundu. Avukat Kazan, dosyaların hem Diyarbakır'dan hem de Erzurum'dan özel kurye ile getirilmesini istedi.

Duruşmaya verilen aranın ardından Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin ara kararını açıklayan Daire Başkanı Ersan Ülker, Cihaner'in 'Ergenekon terör örgütü üyesi olmak' suçlamasıyla yargılandığı dava dosyasının, 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' dava dosyası ile birleştirme kararlarına yapılan itirazın Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nde değerlendirildikten sonra 'ivedi' şekilde özel kurye ile Daire'ye gönderilmesine karar verildiğini açıkladı. Daire, Cihaner'in Yargıtay'da yargılandığı davaya ilişkin bazı gazetelerde yer alan ve Yargıtay üyelerine ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarına dayanılarak yapılan 'Yargıtay'da Cihaner'i kurtarma planları' başlıklı haberler nedeniyle 5 gazete ve bir televizyon kanalı hakkında 'yargı görevini yapanları ve adil yargılamayı etkileme' iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Yargıtay 11. Ceza Dairesi, dava dosyasında yer alan eksikliklerin tamamlanması ve istenen diğer dava dosyalarının gelmesinin beklenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

KONUŞANLAR DEĞİL, YAYINLAYANLAR SUÇLU

Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin ses kayıtlarıyla ilgili taraflar hakkında suç duyurusunda bulunmak yerine skandalı yayımlayan gazete ve televizyonlara yönelik suç duyurusu kararı vermesi dikkat çekti. Yargıtay üyesi olduğu iddia edilen iki kişi arasındaki konuşmada yargının nasıl baskı altına alındığı net bir şekilde ortaya çıkmıştı. Yargıtay 8. Ceza Dairesi Üyesi Hamdi Yaver Aktan olduğu ileri sürülen kişi tam olarak şu ifadeleri kullanıyordu: "Burada süreci biraz uzatmamız gerekiyor, dosyayı birleştirdikten sonra önce tüm sanıklar tahliye edilecek. Sonra biraz uzatıp dosya kapatılacak."

İlhan Cihaner'in kurtarılması için neler vaat edildiği de söz konusu kayıtla ortaya çıkmıştı. İşte kasetteki ifadelerden bazıları: "Ersan Ülker'e dedim, 'bunu yaparsan Yargıtay başkanısın'.Erzurum, 'Göndermiyorum' derse ne yapacaksınız? Fotokopi bile gönderse birleştirme kararı ver. Fotokopi bile olsa ben olsam birleştiririm, basarım tahliyeyi. Ersan'a dedim ki: Cumhurbaşkanlığı dosyasını sakın karara çıkartma, beklet. Kuyruğu sende adamın."

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, yukarıda geçen ve bir Yargıtay üyesine ait olduğu ileri sürülen ses kayıtlarını "yargı görevini yapanları ve adil yargılamayı etkileme" olarak görmedi. Ancak bu skandalı haber yapan gazeteler hakkında, sanık İlhan Cihaner'in avukatı Turgut Kazan'ın talebi doğrultusunda suç duyurusunda bulunma kararı verdi.

Daire başkanı teselli etti: Biraz daha sabır!

Duruşmada savunma yapan sanık İlhan Cihaner, Erzurum'daki davada 'olağanüstü yargılama usullerinin' uygulandığını öne sürdü. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kasıtlı davranarak, dosyayı Yargıtay'a göndermediğini savundu. Yargıtay 11. Ceza Dairesi'ndeki dava başlamadan bir gün önce bazı basın organlarında yüksek yargıçların 'davayı kurtarma planı' başlığında haberlerin yer aldığını anlatan Cihaner'in, yargının baskı altına alınmaya çalışıldığını söylemesi dikkat çekti. Skandal ses kayıtlarına hiç değinmeyen Cihaner şunları anlattı: "Bu yargılama öyle bir yargılama haline geldi ki korku iklimi yaratılmaya çalışılıyor. Ben kendimi bu davada tutuklu görmüyorum. Önümün eşkıya tarafından kesilip, bir yere kapatılmam neyse şu anda yaşadığım durum da böyle bir şey. Beni yargılamakta görevsiz bir mahkemenin terörüne maruz kalıyorum. Her türlü bedeli ödemeye hazırım. Bu, yargıyı etki altına almak isteyen siyasi iradenin oyunudur.''

Daire Başkanı Ersan Ülker ise Cihaner'i "Bekleyeceğiz, başka yapacak bir şey yok. Biraz sabırlı olmak lazım." diyerek teselli etti.

 

Hukuk Haberleri

İşkenceye kılıf: Elektrikler kesilmiş!
Yasa dışı bahis soruşturmasında 7 “fenomen”e yakalama kararı
Yenidoğan Çetesi hakim karşısına çıktı
Malcolm X'in kızları CIA, FBI ve NYPD'ye 100 milyon dolarlık dava açtı
"Yenidoğan Çetesi" 18 Kasım'da hakim karşısına çıkacak