Kongolu muhalif siyasetçi tedavi için geldiği Ankara’da kayboldu

​​​​​​​30 Temmuz günü Brazzaville’den Ankara’ya getirilen Kongolu tutuklu siyasetçi Jean-Marie Mokoko’dan, ailesi ve takipçileri günlerdir haber alamıyor.

Kongo’nun Eski Genelkurmay Başkanı Mokoko geçen hafta aniden rahatsızlanarak başkent Brazzaville’de bir askeri hastaneye kaldırıldı, 30 Temmuz günü de Türkiye’de tedavi edilmek üzere  Katar’a ait bir uçakla Esenboğa’ya indi.  

73 yaşındaki Mokoko’nun hangi hastanede olduğuna dair net bir bilgi bulunmuyor.

Kongolu muhaliflerin oluşturduğu “SassoufitDegage!” grubu tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne yazılan mektupta, ailesi ve yakınlarının,  Türkiye’ye götürüldüğü 30 Temmuz Perşembe gününden beri Mokoko’dan haber alamadığı cümleleri yer aldı. Mektupta Konsey’in derhal harekete geçmesi çağrısı yapıldı.

Kongo Hükümeti “Sadece Türkiye’ye gitmesine müsaade ederiz” demiş

Fransız RFI’nin haberine göre, 29 Temmuz’da açıklama yapan Kongo hükümeti yetkilileri, rahatsızlanan Mokoko’nun ülke dışında tedavi görmesi için çağrı yapan yerel insan hakları örgütlerine, “Ancak Türkiye’ye gönderilebileceği” yanıtını verdi. Aynı haberde emekli generalin yakınlarının Türkiye’deki siyasi koşullardan endişe ettiği, Fransa veya Fas’ta bir hastaneye götürülmesini istedikleri bilgisi yer aldı. 

Genelkurmay Başkanlığı’ndan siyasi tutukluluğa

Kongo siyasetinde etkin bir muhalefet figürü olan Jean-Marie Mokoko, 2016 yılında 12 senedir üstlendiği Cumhurbaşkanlığı Danışmanlığı görevinden ayrılmış, aynı yıl düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday olacağını açıklamıştı.

Seçimden aylar önce Cumhurbaşkanı Sassou Nguesso’nun anayasa değişikliği kararına sert bir şekilde karşı çıkan Mokoko, çok geçmeden 2000 senesinde bir darbe girişiminde yer aldığı iddiasıyla kısa süreliğine gözaltına alınmış, sonra serbest bırakılmıştı.

Cumhurbaşkanı Nguesso 2016’daki seçim gününün arifesinde 48 saat süreyle internet, telefon ve mesajlaşma servislerinin fişini çekmiş, bu da muhaliflerin büyük tepkisiyle karşılanmıştı.  

Muhalefetin seçim yenileme çağrılarının sonuçsuz kaldığı seçimlerde üçüncü gelen Mokoko, sonrasında “devletin iç güvenliğini ihlal etme ve kanunsuz askeri mühimmat depolama” suçundan 20 yıl hapis cezasına çarptırılıp cezaevine gönderilmişti.

Kaynak: Serbestiyet

Dünya Haberleri

Çin'den UCM'nin Netanyahu kararına destek
İtalya’da mahkeme, RAI'den “Kudüs'ün İsrail'in başkenti olmadığı” yönünde düzeltme istedi
ABD, UCM'nin Putin kararında farklı, Netanyahu kararında farklı tavır takındı
BM'den Singapur'a çağrı: Uyuşturucu kaçakçılarını idam etme
UCM Başsavcısı Han'dan, taraf devletlere Netanyahu kararına uyma çağrısı