Komisyon Genelkurmayın Arşivlerini İnceleyecek

TBMM, 1938 yılında Dersim'de yaşanan kanlı olayları araştırmak için ilk adımı attı.

TBMM Dilekçe Komisyonu, olaylarda mağduriyet yaşamış ailelerin yoğun dilekçeleri üzerine konuyla yakından ilgilenecek bir alt komisyon kurdu.

Meclis Dilekçe Komisyonu Başkanı Mehmet Daniş, Dersim mağdurlarından gelen dilekçelerin sayısının her geçen gün arttığına değinerek "Zarar tazmini isteyen var. Mezar yeri bulunmasını isteyen var. Bu konuya ilişkin film, belgesel çekimi yapılmasını isteyenler bile var." dedi. Yoğun bir çalışma trafiği izleyecek olan Dersim alt komisyonu, olayın mağdurlarını dinlemenin yanı sıra Genelkurmay Arşivleri'ndeki belgeleri de inceleyecek.

TBMM Dilekçe Komisyonu, dünkü toplantısında, Dersim olayları ve Türkiye'deki ekmek israfına ilişkin birer alt komisyon kurma kararı alırken, mevcut alt komisyonların araştırdığı konulara ilişkin değerlendirmeler yaptı. Dersim tartışmaları, geçen yıl CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün "Dersim katliamının sorumlusu devlet ve CHP'dir. Atatürk de bu olaylardan haberdardı." yönündeki açıklamalarıyla yeniden gündeme gelmişti. Başbakan Tayyip Erdoğan da tartışmalar devam ederken, devlet adına Dersimlilerden özür dilemişti. Konunun yeniden gündeme gelmesi sonrasında TBMM'ye yüzlerce başvuru yapıldı. Dilekçelerde, ağırlıklı olarak kayıp mezar yerlerinin gösterilmesi, sürgünler nedeniyle doğan mağduriyetlerin giderilmesi ve ilgili arşivlerde inceleme yapılmasına dönük talepler yer alıyor.

AK Parti Çanakkale Milletvekili ve Meclis Dilekçe Komisyonu Başkanı Mehmet Daniş, Dersim konusundaki dilekçelerle ilgili yazışmalara başladıklarını, Genelkurmay ve ilgili diğer kurumların arşivlerinde olaylarla ilgili belgeler olabileceğini düşündüklerini söyledi. Kurulan alt komisyon, öncelikle başvuru sahiplerini Ankara'ya çağırıp ifadelerine başvuracak. Dersim olaylarının yaşayan tanıkları da bu çerçevede dinlenecek. İfadeler ve elde edilen resmi evraklar doğrultusunda bir rapor hazırlanacak. Aynı zamanda Dersim olayları konusunda TBMM'nin resmî kararı olacak rapor doğrultusunda gerekirse idari ve yasal düzenlemeler yapılacak.

'Kamu bankaları müdürleri, yılda 650 bin kazanıyor'

Dilekçe Komisyonu'nun dünkü toplantısında OYAK'la ilgili şikâyetler, Muğla'daki Aksaz Deniz Üssü yakınlarındaki köyün durumu, okullardaki fizikî eksiklikler nedeniyle yaşanan sorunlar ve imar planlarında okul olarak görünmelerine rağmen boş tutulan arsaların durumu hakkında kurulan alt komisyonların çalışmaları da ele alındı. Toplantıda, OYAK konusunda tartışma yaşandı. AK Partili üyeler, OYAK'la ilgili şikâyetler konusunda Sayıştay başkanlığında bir komisyonun kurulup kurumda inceleme yapmasını isterken, komisyon üyesi CHP Bursa Milletvekili Kemal Ekici ve MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı itiraz etti. Öneri, muhalif oylara rağmen kabul edildi. MHP'li Muharrem Varlı, bazı kamu kurumlarda da üst yöneticilere astronomik ücretler ödendiğini, buna karşılık medyanın sadece milletvekillerinin maaşıyla uğraştığını savundu. Bu ifadelere destek veren AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, emekli olan bir Genelkurmay Başkanı'nın OYAK'tan 650 bin lira prim almasının normal olduğunu, bazı kamu bankalarında genel müdürlerin bu parayı bir yılda aldığını savundu.

Habib Güler / ZAMAN

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu