Habib Güler / Zaman
TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde oluşturulan Uludere Alt Komisyonu, geçen yıl 28 Aralık tarihinde 35 sivilin hayatını kaybettiği olayla ilgili istediği bilgilere ulaşamadı. Son rötuşları yapılan komisyon raporunda, merak edilen önemli sorulara cevap verilemedi. Raporda, ‘koordinasyonsuzluk’ tespiti yapıldı ve olayın faillerinin yargı süreci sonunda ortaya çıkabileceği belirtildi.
İlgili birimlerden gerekli bilgi ve belgeleri alamayan komisyon, eldeki sınırlı verilerle rapor yazımını sürdürüyor. Gelecek hafta tamamlanarak üst komisyonda görüşülmesi beklenen rapor yaklaşık 80 sayfadan oluşacak. Raporda MİT, Jandarma, valilik ve yerel komutanlıklar arasında istihbaratta koordinasyonsuzluk yaşandığı belirtilirken, “Sivil irade yeterli oranda ve zamanında bilgi sahibi edilmemiştir. Olayın yaşanması sürecinde hatalar yapılmıştır. Ancak eksikliklerin, kusurların, hataların ortaya çıkarılması mekanizması ‘araştırma komisyonu’ olarak görev yapan komisyonumuza ait bir konu değildir. Komisyonumuz soruşturma komisyonu olarak görev yapmamaktadır. Bu konuda yargının atacağı adımlar beklenmelidir. Gerekli soruşturma kapsamlı olarak devam ettirilmektedir.” ifadelerinin yer alması bekleniyor.
Raporda, bombalamanın meydana geldiği Gülyazı ve Ortasu köylerinin geçim kaynaklarına işaret edilirken, köy nüfusunun 4 bin civarında olduğu, köylerin dışındaki alanların askerî bölge olarak belirlendiği ve bölgenin en önemli geçim kaynağının kaçakçılık olduğuna dikkat çekilecek. Oğulları hava bombardımanında ölen Uludere’nin Gülyazı köyündeki kadınların bir süre sonra bölgede yaşanan trafik kazasında askerlere gösterdikleri şefkate de dikkat çekilecek olan raporda, “Annelerin gösterdiği bu fedakârlık ve kardeşlik, bu halkın et ve tırnak gibi olduğunun, bölünmeyeceğinin bir kanıtıdır.” ifadelerine de yer verilecek.
Raporda Uludere olayına ilişkin, komisyona gelen bilgi ve belgeler ışığında ‘vur’ emrini veren isim ya da isimlere ulaşılamayacağı ifade edilecek. Ayrıca jandarma karakollarının batı illerinde valiliklere, doğuda ise üst komutanlıklara bağlı olduğuna vurgu yapılarak, bu uygulamadan vazgeçilmesi ve jandarma karakollarının batı illerinde olduğu gibi valilere bağlı olması önerisi yer alacak. Taslak raporun ‘Alınması gereken tedbirler’ başlıklı bölümünde, benzeri olayların yaşanmaması için bölgede bir gümrük kapısının açılması da önerilecek.