Kolombiya Başsavcılığı Kurbanlar Ofisi Müdür Yardımcısı Digna Duran: "Ningun nombre olarak da bilinen isimsiz gömülen bu kişiler, Kolombiya'da uzun süre devam eden çatışmaların en trajik kurbanları arasında. Birçoğu kendinin savaşçı olduğunu düşünüyordu ama şimdi isimleri dahi bilinmiyor, bir mezarları bile yok" açıklamasında bulundu.
Duran, çalışmanın kolay bir iş olmadığını belirterek, son beş yılda mezarlardan çıkarılan bin 17 cesedin 897'sinin kimliğini tespit ettiklerini söyledi.
Ülkede 1964'te başlayan çatışmaları sona erdirmek için yapılan barış görüşmeleri kapsamında çalışmaların hızlandırıldığını anlatan Duran, "Ningun nombre olarak da bilinen isimsiz gömülen bu kişiler, Kolombiya'da uzun süre devam eden çatışmaların en trajik kurbanları arasında. Birçoğu kendinin savaşçı olduğunu düşünüyordu ama şimdi isimleri dahi bilinmiyor, bir mezarları bile yok" dedi.
Kimliği tespit edilen cesetlerin, Kolombiya İçişleri Bakanlığının ülke genelindeki 297 mezarlıkta tespit ettiği 28 binden fazla cesetin küçük bir kısmını teşkil ettiği bildirildi. Hükümetle Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasındaki barış görüşmelerinde geçen yıl imzalanan anlaşma çerçevesinde çalışmalara hız verileceği kaydedildi.
FARC'ın Kolombiya'da 1964'te başlattığı silahlı mücadelede 220 bin kişi yaşamını yitirdi, 5 milyon kişi yerlerinden oldu.
FARC ile hükümet arasındaki barış görüşmeleri Kasım 2012'de Havana'da başladı. Küba'nın başkenti Havana'da Kolombiya hükümeti ile FARC arasında 3 yıldan fazla süren barış görüşmelerinde, savaş mağdurlarına tazminat ödenmesini de içeren bir anlaşma imzalanmış, görüşmelerde mağdurların hakları, arazi hakları, isyancıların siyasi katılımı ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele olmak üzere 4 ana unsurda anlaşmaya varılmıştı.
Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, eylül ayında, FARC ile yürütülen barış görüşmelerinde nihai anlaşmanın imzalanması için karara varıldığını ve barış görüşmelerinin 6 ay içinde sonuçlanacağını açıklamıştı.
AA