Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri, (FARC) barış görüşmeleri yeniden sektereye uğrayabilir. Kolombiya Savunma Bakanlığı, FARC üyelerinin iki Kolombiya askerini öldürdüğünü söyledi. Savunma Bakanlığı ayrıca, örgütle devam eden ateşkes anlaşmasını bir yıl içerisinde üç kez ihlal edildiğini de bildirdi.
Geçtiğimiz günlerde Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) liderlerinin, militanlarının barındığı kampları ziyaret ettiği için sorunlar yaşanmıştı.
Kolombiya'da taraflar, 50 yılı aşkın süredir devam eden sorunu çözmek için Kasım 2012'den bu yana Küba'da barış müzakereleri yürütüyor. Toprak reformu, siyasi katılım, mağdurlara tanınacak haklar gibi konuların ele alındığı görüşmelerin 23 Mart'a kadar imza aşamasına gelmesi hedefleniyor.
KANSER İLACI BARIŞI SEKTEYE UĞRATABİLİR
Kolombiya hükümeti ile Marksist örgüt FARC arasında yürütülen barış görüşmelerinin kanser ilacı "Glivec"in tehdidi altında olduğu iddiası Kolombiya'nın Washington Büyükelçiliği belgesinin basına sızmasıyla ortaya çıkmıştı.
Belgede, Kolombiya hükümetinin İsviçreli ilaç devi Novartis'in kanser ilacı "Glivec"in fiyatını aşağı çekme planının Güney Amerika ülkesi Kolombiya'da barış görüşmelerinin başarıya ulaşması için ABD'nin taahhüt ettiği yardım paketini tehlikeye attığı belirtilmişti.
450 MİLYON DOLARLIK TEHDİT
Geçtiğimiz şubatta ABD Başkanı Barack Obama, Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçler FARC arasında yürütülen barış görüşmelerinin başarıya ulaşması amacıyla 450 milyon dolarlık bir yardıma onay verdi. Söz konusu para, Kolombiya hükümetine yasadışı uyuşturucu satışıyla mücadele ve FARC militanlarının normal yaşama alışmalarına yardımcı olmaları için kullanılacaktı.
Ancak Kolombiyalı diplomat Andres Florez'in 27 Nisan tarihli bilgi notu, kanser ilacı "Glivec"in fiyatının düşürülmesi planının ABD'nin 450 milyon dolarlık yardımı dondurmasına neden olabileceğini ortaya koydu.
KOLOMBİYA'DAN "ZORUNLU LİSANS" TALEBİ
ABD hükümeti ve İsviçreli ilaç devi Novartis, Kolombiya hükümetinin kanser ilacı "Glivec" için "zorunlu lisans" vermesini talep ediyor. Kolombiya Sağlık Bakanlığı ise, kanser ilacı satışlarından yıllık 12.5 milyon dolar tasarruf sağlamak amacıyla "Glivec" ile "muadil ilaç"ların satışına onay vermeyi planlıyor.
"Muadil ilaç"ların satışıyla kanser ilacı "Glivec"in fiyatının düşmesini engellemeye çalışan İsviçreli ilaç devi Novartis, Obama yönetimi ve ABD'li senatörler aracılığıyla lobi faaliyetlerine başladı.