Kolombiya hükümeti ülkesindeki en büyük ikinci silahlı muhalif grup olan Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile bugün barış müzakerelerinin başlatılacağını açıkladı.
Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, 260 binden fazla kişinin ölümüne yol açan ve yarım yüzyıl boyunca devam eden çatışmaların barış görüşmelerinin ne olursa olsun başlatılacağını açıkladı.
Santos, bu yıl Kolombiya'daki en büyük silahlı muhalif Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) ile barış anlaşması imzaladığı için Nobel barış ödülünü almıştı.
Hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında 52 yıl süren iç savaşı bitiren barış anlaşması, 4 yıl süren müzakerelerin ardından Küba'nın başkenti Havana'da 25 Ağustos'ta imzalanmıştı ancak 2 Ekim'de yapılan referandumda yüzde 50,2'lik bir oranla reddedilmişti.
Seçmenlerin FARC ile barış sürecini referandumda reddetmesi ELN ile yapılacak olan barış sürecini daha karmaşık hale getirdi.
Görüşmeler Ekvador'un başkenti Quito'da açıldı. Öncelikle taraflardan ELN kendi rehinelerini serbest bırakmak için söz vermişti. Aynı FARC'ın, 2012 yılında Küba'da müzakerelere başlamadan önce yaptığı gibi. ELN'nin elinde şu an eski kongre üyesi Odin Sanchez'in kaldığı düşünülüyor.
Kolombiya Externado Üniversitesi Analist Camilo Echandia, ELN ile yapılacak görüşmelerde rehinelerin serbest bırakılması şartına ELN'nin isteksiz olduğunu söyleyerek," ELN ve FARC arasındaki büyük fark var. Bu müzakereler çok karmaşık olacak" yorumu yaptı.
Kolombiya ordusu pazar günü Venezüella sınırına yakın bir petrol boru hattında meydana gelen patlamadan dolayı ELN'yi suçladı.
Kolombiyalı yetkililer ELN grubunun şu anda bin 500 üyesi olduğunu öne sürüyor.