Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Sadık Ünay, milletvekili genel seçiminin ardından Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) heyetinin Ankara'da siyasi parti liderlerini ziyaret etmesini değerlendirdi.
Merkezi siyasi otoritede bir zayıflama hissettikleri zaman TÜSİAD gibi kuruluşların kendilerine alan açıldığını düşündüklerini, şu anda da böyle bir dönem olduğunu ifade eden Ünay, AK Parti'yi dengeleyeceği gerekçesiyle Türkiye'nin koalisyon ortamına gelmesinden TÜSİAD'ın epey memnun olduğunu söyledi.
Ünay, TÜSİAD gibi kuruluşların siyasetin çetrefil hale geldiği, uzlaşmanın zorunlu olduğu durumlarda devreye girdiğini ifade ederek, "Şu an bizim 'eski Türkiye' dediğimiz ortamın bir nebze oluştuğunu hissettikleri için çok mutlular. Koalisyon görüşmelerinde işler biraz daha somutlaşırsa bence daha fazla devreye girecekler. Onların arayıp da bulamayacağın bir ortam" yorumunu yaptı.
"Hükümet indiren, hükümet kuran bir grup"
Sadık Ünay, TÜSİAD'ın kurulduğu andan itibaren bir tür "elit kulüp" olduğunu ifade ederek, "Türkiye'deki büyük sanayicilerin, özellikle 'sanayinin kaptanları' denen aile şirketlerinin kurduğu ve aslında o şirketlerin Türkiye ile ilgili hayallerini ve vizyonlarını bir şekilde siyasi ortama yansıtan, daha önce gazetelere boy boy ilan verip hükümet indiren hükümet kuran bir yapı. Ekonominin çok büyük kısmını kontrol eden ve bu gücü bir anlamda siyasi alana yansıtmaya da istekli olan dar bir grup" dedi.
Ünay, sadece 300'ü işveren statüsünde, diğerleri ise profesyonel yönetici olmak üzere yaklaşık 600 üyesi bulunan TÜSİAD'ın, üye olmak isteyen herkese kapılarının açık olmaması nedeniyle "antidemokratik bir yapı" olmakla eleştirildiğini aktardı.
"TÜSİAD yeni hükümeti de dizayn etmek istiyor"
Sivil Dayanışma Platformu (SDP) Başkanı Ayhan Ogan'da TÜSİAD'ın zorlamak istediği bir koalisyon projesi olduğunu düşündüğünü dile getirdi.
Ogan, "TÜSİAD yıllardır ekonomik gücünü kullanarak siyasi vesayet uyguladı. Türkiye'nin önemli siyasi konularında hep tıkayıcı ve tutucu bir rol oynadı. Bu rolünü sanki şu anda yeni hükümeti de dizayn ederek sürdürmek istiyor. Bu sistemler artık yürütülemez. Türkiye'de dönüşüm ve değişim süreçlerine destek vermek lazım" diye konuştu.
AA