Ak Parti, genel seçimlerde tek başına iktidar olma şansını kaybetmesinin ardından bundan sonra izlenecek yol haritasını belirlemeye çalışıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun seçimin ardından başlattığı “istişare” sürecinde ağırlıklı eğilim, seçmenin Ak Parti’yi açık ara birinci parti yaptığı, bu nedenle “iktidarın” sürdürülmesi için koalisyon hükümeti imkanının sonuna kadar zorlanması yönünde. Davutoğlu’nun “Halk bize muhalefet görevini vermedi. İktidar siz olun ancak tek başınıza olmayın” şeklinde nabız tuttuğu belirtiliyor. CHP’nin iktidar olmaya aşırı istekli olduğu değerlendirmesinin yapıldığı partide, “Ak Parti, 276 vekilden sadece 18 eksik. Böyle bir tabloda iktidar seçimden başarısız çıkan CHP’ye bırakılamaz” yorumu yapılıyor.
ÖNCELİK MHP'DE OLABİLİR
Ak Parti’nin HDP ile koalisyon yapması halinde partide zaten bir kısmı MHP’ye kayan, “muhafazakâr-milliyetçi” seçmenin tamamen kopacağı değerlendiriliyor.
Ak Parti CHP koalisyonunun uzun süreli olmayabileceği ve CHP’nin Erdoğan’a yönelik sert tutumunun uzlaşmayı güçleştireceği kaydediliyor. Tüm bu senaryoların içinde Ak Parti kulislerinde koalisyon seçeneği olarak, “öncelik MHP” yorumları yapılıyor.
Davutoğlu’nun hükümeti kurma görevi almasının ardından partilerle görüşmesi de bekleniyor. Ak Parti’de erken seçim ise en son seçenek olarak görülüyor.
DAVUTOĞLU İSTİFASINI SUNDU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Bakanlar Kurulu’nun istifasını kabul etti. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada “Sayın Cumhurbaşkanımız, bugün (dün) Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından sunulan Bakanlar Kurulu’nun istifasını kabul etmiştir. Bugüne kadar geçen hizmetleri için teşekkürlerini ifade eden Sayın Cumhurbaşkanımız, Bakanlar Kurulu’nun, yeni Hükümet kurulana kadar göreve devam etmesini istemiştir” denildi.
CHP-MHP-HDP PLANLARI
Bu arada CHP içinde bazı isimlerin üçlü koalisyon ya da HDP'nin dışarından desteklediği azınlık koalisyon formülleri üzerinde çalışmaya başladı. Bununla ilgili ilk olarak dün Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu tarafından bir açıklama yapılmıştı. Tanrıkulu, üçlü koalisyondan yana olduklarını söylemişti.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da yakın kurmaylarına MHP ve HDP ile bu konuda temas kurulması talimatı verdiği belirtiliyor.
MHP CEPHESİNDE SON DURUM
Ak Parti’yle benzeşen tabanından gelen “koalisyon” baskısına karşılık 1999’da dramatik sonuçlanan koalisyon tecrübesi MHP yönetimini dikkatli ve temkinli hareket etmeye zorluyor.
7 Haziran sonrası koalisyon hükümetinin nasıl kurulacağı başkent kulislerinin bir numaralı konusu olurken, MHP cenahında Radikal bir değişiklik gözlenmiyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçim gecesi yaptığı açıklama Genel Merkez yönetimi ve teşkilatlar tarafından şu aşamada “yol haritası” olarak görülüyor.