(AA) - Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevden alınmasından sonra güvenlik güçlerinin halka müdahalesi ve yapılan bazı uygulamalarla ilgili ülke basınının yaklaşımı tartışılıyor.
Mısır Radyo Televizyon Birliği eski Genel Müdürü Sami eş-Şerif, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır medyasının Müslüman Kardeşler Teşkilatı“na (İhvan) karşı takındığı tutumu eleştirdi. Şerif, "Mısır medyası Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na karşı 'diğer tarafı susturma' politikası izliyor" dedi.
İhvan'ın da yönetimde olduğu dönemde aynı siyaseti izlediğini iddia eden Şerif, ordunun yönetime el koymasının ardından kapatılan 3 kanalın yayın politikasını doğru bulmadığını ancak yine de kapatılmalarına karşı olduğunu söyledi.
"Dini içerikli yayın yapılacak diye ruhsat alıp sonra gece-gündüz siyasetten bahsedilmesini kabul etmiyorum" diyen Şerif, kapatılan bütün televizyon kanallarının yayın yapmak için aldıkları ruhsatlara uygun olarak, yayına devam etmesi gerektiğini söyledi.
Şerif, "Dünyada medya alanında özgürlük veya tarafsızlık diye bir şey yok. Medyanın kendisini finanse edenlerin çıkarlarına hizmet etmesi genel kuraldır. Bu durum kriz ve çatışma dönemlerinde daha yoğun şekilde görülür" ifadelerini kullandı.
Halka ateş edilmesini ülke basını nasıl görmüştü
Mısır'da geçen Pazartesi günü güvenlik güçlerinin halka ateş açmasının ardından yayınlanan resmi ve özel gazeteler, ülkenin seçilmiş ilk cumhurbaşkanını görevden alarak yönetime el koyan ordunun, "olayın sorumluluğunu terörist gruplara yüklemesine" yer verirken, diğer taraftan İhvan'ın yaptığı "namaz kılanların üzerine ateş açıldı" açıklamalarına yer vermedi.
Mısır'da halka ateş edilmesiyle ilgili haberleri, Hüriyet ve Adalet Partisi'nin (HAP) gazetesi Hürriyet ve Adalet, "Allah ne güzel vekildir ve O bize yeter.. 'Cumhuriyet Muhafızları Katliamı'. 53 Şehit ve 1000 yaralı" şeklinde yayınlarken diğer gazetelerin çoğunluğu ise "Teröristler Cumhuriyet Muhafızları Karargahı'na saldırdı", "Dökülen kanın günahı İhvan'ın boynunda", "51 ölünün kanına girdiler" manşetlerini atmıştı.
Mısır'da ordunun yönetime müdahalesinin ardından, İhvan'ın siyasi kanadı HAP'ın kanalı Mısır 25 ile El-Hafız ve En-Nas isimli dini içerikli yayın yapan 2 televizyon kanalı kapatılmıştı.
Ordu sözcülerinin düzenlediği basın toplantısında da Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın tarafını tuttuğu gerekçesiyle El-Cezire muhabirinin dışarı çıkarılması talep edilmişti.
Müslüman Kardeşler Teşkilatı sesini duyurabilmek için sadece sosyal paylaşım sitelerini kullanıyor.