Kırım Parlamentosundan Rusya'ya Bağlanma Kararı

Kırım Özerk Cumhuriyeti parlamentosu, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması kararı alındığını duyurdu. Kararla ilgili 16 Mart'ta referandum yapılacak.

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin parlamentosunda, bölgenin Rusya'ya bağlanması ve 16 Mart 2014'te referandum düzenlenmesi kararı alındı. 

Parlamentonun resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, bugün bölgenin geleceğiyle ilgili bir oturum düzenlendiği, oturuma katılan 81 parlamenterden 78'inin, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Rusya'ya bağlanması yönünde oy kullandığı duyuruldu. 

Açıklamada, karar için on gün sonra referandum düzenleneceği ve "Kırım Ukrayna'nın bir parçası olarak mı kalsın yoksa Rusya'ya mı bağlansın" sorusunun yöneltileceği bildirildi.  

Nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ını Rus ve Rusça konuşan nüfusun oluşturduğu  Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde, parlamentonun ezici çoğunluğu bu kesimin temsilcilerinden oluşuyor. 27 Şubat 2014'te parlamentonun Rus askeri olduğu daha sonra anlaşılan silahlı gruplarca ele geçirilmesinin ardından parlamentoda Kırım'ın geleceğine ilişkin görüşmeler yapılmaya başlamıştı. Oturumlarda, tek taraflı olarak, yeni parlamento başkanı ve başbakan da seçilmişti. Ancak Ukrayna yasalarına göre, söz konusu görevlere getirilecek isimlerin yanısıra referandum gibi pek çok karar için Kiev'deki merkezi hükümetin onayı gerekiyor. Bu nedenle Ukrayna'daki yönetim,Kırım parlamentosunun 27 Şubat'tan sonra aldığı kararların tek taraflı olduğunu vurguluyor.

Donetsk Valiliği boşaltıldı

Rusya yanlısı göstericiler, önceki gün binanın ilk iki katını ele geçirmiş, dün yapılan bomba ihbarı nedeniyle bina tahliye edilmiş, öğleden sonra Donetsk Valilik binası önünde tekrar toplanan eylemciler camları ve kapıları kırarak binanın tamamını işgal etmişti.

Güvenlik güçlerinin sabaha karşı yaptığı müdahale ile bina tekrar boşaltıldı, Rusya bayrağı indirilerek, Ukrayna bayrağı asıldı.

Müdahalede 75 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Bina önünde geniş güvenlik önlemleri alınırken, çevresine kimse yaklaştırılmıyor.

"NE DEMOKRATİK NE DE MEŞRU"

Kırım parlamentosunda alınan karar Batı'da tepkilere neden oldu. Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda, Kırım'dan gelen bu haberüzerine Twitter'dan yazdığı mesajda, "Rus işgali altındaki Kırım Parlamentosu'nun Rusya'ya bağlanma kararı alması ne demokratik ne de meşrudur" diye tepkisini gösterdi.

PUTİN GÜVENLİK KONSEYİ'Nİ TOPLADI

Gelişmeler üzerine Milli Güvenlik Konseyi'ni toplayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kurmaylarıyla Kırım parlamentosunun aldığı bağlanma kararını ve Ukrayna'daki son durumu ele aldı.

BRÜKSEL’DE UKRAYNA ZİRVESİ
AB devlet ve hükümet başkanları, Ukrayna'daki gelişmeleri ve Rusya'ya karşı devreye sokulabilecek önlemleri ele almak üzere olağanüstü toplandı.

NATO'nun dün aldığı "tepki kararlarının" ardından bugün de AB liderleri, son dönemde ilişkilerin zaten gergin olduğu, Ukrayna'daki gelişmeler nedeniyle de bu gerginliğin en üst seviyeye çıktığı, Rusya'ya karşı devreye sokulabilecek "önlemleri" ele almak için olağanüstü nitelikli bir zirvede bir araya geldi.

Üye ülkeler arasında Rusya'ya yaptırım uygulama konusunda tam bir görüş birliği olmaması nedeniyle, "uyarı dozu yüksek, yaptırım boyutu düşük" bir dizi kararın çıkma olasılığının yüksek olduğuna dikkat çekiliyor.

Haber Haberleri

İbrahim Kalın, Hamas yetkilileriyle ateşkes için bir araya geldi
Emevi Camisi'nin halıları Türkiye'den gidecek
İstanbul'a bir ilçe daha geliyor: 20 mahalle birleşecek
Davutoğlu: “Emperyal güçlerin karşısında diyalog ve dayanışmamızın devam etmesi zaruridir”
Yunus Emre Vakfı yolsuzluk soruşturmasında 11 gözaltı