Kimyasal Saldırılarla Alâkalı Karar Tasarısı Kabul Edildi

ABD tarafından BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan ve Suriye'de kimyasal silâh kullananların tespit edilmesini isteyen karar tasarısı oy birliği ile kabul edildi.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), Suriye'de zehirli gazların çatışmalarda defalarca ve sistematik olarak kullanıldığını tespit etmiş ancak bu saldırıların sorumluları belirlenmemişti.

ABD, sorumluların belirlenmesi amacıyla hazırladığı karar tasarısını bir ay önce Konsey üyelerine dağıtarak destek istemişti. Konsey'deki oylamada 15 üyenin tamamı tasarı lehinde oy kullandı.

Karar metninde, saldırıların faillerinin belirlenmesi için BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan, OPCW Genel Direktörü Ahmet Üzümcü ile koordineli bir şekilde ortak soruşturma mekanizması oluşturarak onay için 20 gün içinde Konsey'e sunması isteniyor.

Konsey'in onay vereceği soruşturma ekibinden, Suriye'de klorin gazı da dâhil her türlü zehirli kimyasalın silâh olarak kullanılmasıyla ilgisi olan, kullanan, organize eden, kimyasal madde sağlayan tüm birey, grup ve hükûmetleri tespit etmesi istenen metinde, soruşturma ekibinin ilk raporunu 90 gün içinde BM Genel Sekreteri'ne sunması talep ediliyor.

Suriye'deki tüm taraflardan soruşturma ekibinin "makul şüphe" bulunan tüm noktalarda arama yapmasına izin verilmesi istenen kararda, tüm BM üyesi ülkelerden de ekibe ellerindeki bilgi ve belgelerle destek olmaları istendi.

Uygulanacak Yaptırımlar Hususunda Doğrudan Bir İşaret Yok

Soruşturma mekanizmasının görev süresinin bir yıl olacağı ve gerekirse bu sürenin uzatılabileceği kaydedilen kararda, tespit edilen sorumlulara uygulanacak yaptırımlar konusuna ise doğrudan işaret edilmedi.

Metinde, daha önce kabul edilen 2118 sayılı BMGK kararı hatırlatılarak bu kararda kimyasal silâh saldırısında bulunanlara BM Şartı'nın 7. bölümü kapsamında önlemler alınacağının vurgulandığı teyit edildi.

“Rusya ile Anlaşıldı”

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün Malezya'da yaptığı açıklamada, söz konusu karar tasarısı üzerinde Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile anlaşmaya vardıklarını açıklamıştı.

Rusya, Suriye'de savaş suçu işleyen tarafların Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesini isteyen tasarıyı geçen yıl veto etmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Suriye Haberleri

Umutol İnsani Yardım Derneği, Suriye’de 150 briket ev yaptı
Hamas yöneticisi Nassar: “Halkını katleden Esed direnişin timsali olamaz”
Suriye’ye dönüşlerin “gönüllü” olduğundan emin misiniz?
Suriyeli aileye sınır dışı kararı!
İşgalcilerin Şam'daki hava saldırısında 16 kişi katledildi