Kimyasal Manevra; Kongreden Erteleme

ABD'nin, müdahaleye hazırlandığı Suriye'ye 'kimyasal silahları ver, vazgeçelim' teklifi yeni bir pazarlık başlattı.

Şam'la görüşen Moskova, 'plan hazır' açıklaması yaptı. İç kamuoyunu operasyona ikna edemeyen Obama ise kimyasal pazarlığa sarıldı.

Suriye'nin başkenti Şam yakınlarındaki Doğu Guta bölgesinde 21 Ağustos'ta meydana gelen kimyasal silah saldırısının ardından 'kırmızı çizginin aşıldığını' ve 'sert tepki verilmesi' gerektiğini savunan Batı'nın, Suriye'deki kimyasal silahların uluslararası denetime verilmesi önerisiyle geri adım atması dikkati çekiyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye'ye saldırı sorumluluğunu Kongre'ye bırakması ile başlayan süreçte Rusya'nın, Beşşar Esed rejimine yaptığı 'Suriye'de bulunan kimyasal silahları uluslararası denetim altına alma teklifi' dengeleri değiştirdi. Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim, Rusya'nın önerisini kabul ettiklerini açıkladı.

ESED 'HAZIRIM' DEMİŞTİ

Muallim, Rusya'nın önerisini, ABD'nin ülkesine karşı güç kullanmasının önüne geçmek için kabul ettiklerini ifade etti. Ancak Obama'nın 'Suriye'ye müdahale için kararlı' bir tablo çizmeye çalıştığı sırada bir ABD kanalına konuşan Esed, olası bir saldırıda kendilerini savunmaya hazır olduklarını söylemişti.

Diğer taraftan kendi kamuoyunu ve Kongre'yi ikna etmek için 6 Amerikan kanalına birden röportaj veren Obama, Rusya'nın teklifinin ancak ABD'nin ciddi bir askeri tehdidi ve kendilerine uluslararası desteğin ardından geldiğini söyledi. Diplomatik arayışlar sürerken bir yandan da Esed yönetimine yönelik baskının devam etmesi gerektiğini belirten Obama, 'Sadece güvenmek yetmez, bunu teyit de etmeliyiz' ifadelerini kullandı.

AB VE ARAPLARDAN DESTEK

Rusya'nın, Suriye'deki kimyasal silahların denetlenmesi yönündeki teklifine Avrupa Birliği ve Arap Birliği'nden destek gelirken, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ise, Esed yönetiminin kimyasal silahları teslim etmeyi kabul etmesini 'siyasi manevra' olarak niteledi. SMDK tarafından yapılan yazılı açıklamada, Suriye yönetiminin, Rusya'nın kimyasal silahları teslim etmesi yönündeki teklifi kabul etmesini, 'daha fazla insanın yaşamına mal olacak oyalama taktiği' olarak değerlendirdi.

Senato da işi yavaşlattı

ABD Senatosu, askeri güç kullanma yetki tasarısının bugün yapılması planlanan oylamasını erteledi. Senato Çoğunluk Lideri Demokrat Harry Reid, yaptığı açıklamada, 'Oylama yapmadan önce, Başkan Obama'nın davasını Senato ve Amerikan halkına sunma fırsatı olduğundan emin olmak istiyorum' ifadesini kullandı. Reid, Suriye'nin kimyasal silahlarına yönelik uluslararası tartışmalar devam ederken Senato'da oylamaya gitmenin uygun olmayacağını belirterek, önemli olanın tasarıyı ne kadar hızlı geçirmek değil, ne kadar iyi geçirmek olduğunu bildirdi.

 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu