Kimsenin tercih etmediği çobanlık mülteciler sayesinde ayakta duruyor!

Afgan mülteciler bazı bölgelerde hayvancılığın devam etmesinde başroldeler!

HAKSÖZ HABER

Türkiye’de ırkçı siyasetçiler ve medya tarafından sürekli hedef gösterilen mülteciler kimsenin yanaşmadığı işlerde çok büyük sorumluluk alıyorlar. Ağır sanayi ve inşaat başta olmak üzere artık Türkiyelilerin tercih etmediği işler mülteciler sayesinde devam ediyor.

Ekonomik durağanlığın yaşandığı Türkiye’de herkes üretim yapılmamasından şikayet ederken mülteciler emek sarf ederek üretmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Mülteciler sayesinde ayakta duran bir diğer iş kolu ise çobanlık.

Geliri askeri ücretten yüksek olmasına rağmen çalışma şartlarının zorluğu yüzünden Türkiyelilerin yanaşmadığı çobanlık mesleği İç ve Doğu Anadolu bölgesinde Afgan mülteciler sayesinde ayakta duruyor.

AFP'nin aktardığına göre Tunceli'de küçükbaş hayvan yetiştiricliliği yapan Türkiyeli Mustafa Acun, yaklaşık 100 hayvandan oluşan bir sürüye sahip. Acun, akrabalarının ve kendi çocuklarının bu işi yapmak istemediğini, bu sebeple besicilerin ve hayvan sahiplerinin yurt dışından Afgan çobanları tercih ettiğini belirtiyor.

Bu işi yapmak elbette göründüğü gibi kolay değil. Yaklaşık 2000 metre yüksekte günlerce hatta haftalarca insan yüzü görmeden doğanın ortasında kalmanın zorluğu bir kenara, dağlarda yaşayan ayı, kurt, çakal ve tilki gibi vahşi hayvanların sürüye saldırmaları her zaman yaşanan bir durum.

Çobanlar, sıcaklık düştüğünde geceleri otlamayı tercih eden koyun ve keçilerin ritmini takip ediyor. Eşini ve üç aylık bebeğini Afganistan'da bıraktıktan sonra 2015 yılında Türkiye'ye gelen 29 yaşındaki çoban Süleyman Ezam, "Burası kurt ve ayı dolu, sürekli koyunlara saldırıyorlar" diyor. Geçimini çobanlıkla sağlayan Abdullah Umari ise "Burada sadece Afganlar var" sözleriyle çobanlığı başka kimsenin bu işi yapmadığını anlatmak istiyor.

Çobanlara aylık 8.000 ila 15.000 Türk Lirası, yani Türkiye'deki mevcut asgari ücretin üzerinde bir ücret ödeniyor. Bu koşullarda çalışan diğer bir Afgan çoban Hafız ise kimsenin mecbur olmasa ülkesini bırakıp gitmeyeceğini ifade ediyor:

"Afganistan'da geçinmek zor. Fakirlik, fukaralık çok. Afganistan'da yaşam gerçekten de çok zor. Mecbur olmasa kimse ülkesini bırakıp gitmez. Bu sebeple, Türkiye'de çobanlık yaparak geçimizi sağlıyoruz ve Afganistan'daki ailelerimize para gönderiyoruz. Onlar bu şekilde geçinebiliyorlar. Şimdi Afganistan'da savaş bitti. Taliban yönetimi eline aldı. O sebeple geri döneceğiz. Taliban ile devlet savaştığı için Afganistan ekonomisi zayıfladı. Bu sebeple seneye ülkemize dönmeyi düşünüyoruz."

Ekonomi Haberleri

Reklam Kurulu Kasım indirimlerinde tüketicinin aldatılmasına izin vermedi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: (Asgari ücret) Önümüzdeki hafta içinde neticelendirmeyi düşünüyoruz
Bakanlık 5 belediyeye haciz başlattı
MHP’den 'Asgari Refah Seviyesi' önerisi
"Katar-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı" yeniden gündemde