“Kimse Myanmar'a Dönmek İstemiyor”

Göçmenlerden Arakanlı Müslüman Rezik, "Bir daha asla Myanmar'a dönmek istemiyorum. Evim ateşe verildi. Buradaki arkadaşlarımın hepsinin evi yakıldı" dedi.

İnsan kaçakçıları tarafından açık denizde terk edilen ve Endonezya'nın Açe bölgesine yerleştirilen Arakanlı Müslümanlar (Rohingyalar), öldürülmekten korktukları Myanmar'a dönmek istemiyor.

Açe'nin Langsa şehrinde bir spor tesisinde yaşam mücadelesi veren göçmenlerden Arakanlı Müslüman Abdul Rezik, "Bir daha asla ülkeme dönmek istemiyorum. Evim ateşe verildi. Buradaki arkadaşlarımın hepsinin evi yakıldı. Annem yakılarak öldürüldü. Biz burada kalmak istiyoruz" dedi.

Bangladeş ve Myanmar'dan üç gemiye bindirilen yaklaşık 800 göçmenin Malezya ve Tayland'da iş bulma umuduyla yola çıktığını belirten Rezik, gemilerin yakıtlarının bitmesi üzerine Açe bölgesinde terk edildiğini söyledi.

Rezik, Malezya ve Tayland tarafından kabul edilmedikleri için 2 aydan uzun süre gemilerde kaldıklarını ifade etti.

Arakanlı Müslüman Muhammed Raşid de Myanmar'da zulüm gördükleri için kaçtıklarını belirtti.

Endonezya'nın kendilerine sahip çıktığını ve Açelilerin göçmenlere çok iyi davrandığını anlatan Raşid, "Ülkeme dönmek istemiyorum çünkü çok tehlikeli. Bizi öldürebilirler” diye konuştu.

Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmenlerin sığındığı Langsa kentinin Belediye Başkanı Osman Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Müslüman olarak Rohingyalara sahip çıkmaları gerektiğini söyledi.

Abdullah, “Müslüman olarak Myanmar'dan gelen kardeşlerimize sahip çıkmak bizim görevimizdir. Bu insanlar iki aydan fazla denizde gemilerde aç ve susuz kalmış" dedi.

Göçmenlere barınak hazırladıklarını, gıda yardımında bulunduklarını ifade eden Abdullah, onlara hastane ve kliniklerde sağlık desteği de verildiğini kaydetti.

Abdullah, Arakanlı Müslümanlara, Endonezya hükümetinin izin verdiği sürece yardımcı olacaklarını belirtti.

Gemilerde Arakanlı Müslümanlar ve Bangladeşliler olmak üzere iki grup göçmen olduğuna dikkat çeken Abdullah, iş bulma umuduyla gelen Bangladeşlilerle ilgili göçmenlere uygulanan yasal prosedürün devreye sokulacağını ancak Rohingya Müslümanlarının durumunun farklı olduğunu söyledi. Abdullah, "Onlar ülkelerine dönmek istemiyor. Dönseler de çok tehlikeli. Hükümetimiz bu durumları göz önüne alarak karar verecektir” diye konuştu.

Tayland hükümeti, kısa süre önce ülkenin güneyindeki ormanlık alanlarda kamp kuran insan kaçakçılarına karşı operasyon düzenlemişti. İnsan kaçakçıları bunun üzerine korkarak göçmenleri denizin ortasında terk etmeye başlamıştı. Bu teknelerden bazıları, geçen hafta Endonezya kıyılarına vurmuş ve çoğu Rohingya, yaklaşık bin 500 göçmen kamplara yerleştirilmişti.

Endonezya ve Malezya, insan kaçakçılarının açık denizde terk ettiği binlerce Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmene bir yıl geçici barınak sağlayacaklarını açıkladı.

 

Arakan Haberleri

Bangladeş, Myanmar'a Arakanlı Müslüman sorununu çözmesi çağrısında bulundu
Arakanlı Müslümanlar, Budist Arakan Ordusu'nun tehdidi altında
Myanmar askeri cunta lideri General Min için tutuklama talebi
Tayland Myanmar'dan kaçan 70 Arakanlıyı gözaltına aldı
93 Arakanlı Müslüman, 6 kişinin cesediyle Endonezya'ya ulaştı