Kimi camilerin imamları namaz vakitlerinde camileri neden açmıyor?

Beşiktaş ve Beyoğlu gibi semtlerde bulunan tarihi birçok camide sabah ve yatsı namazlarında cemaatle beraber imamın da olmadığı iddia ediliyor. Camilerin, imamlar tarafından 'esnaf işletmesi' havasında açılıp kapatılması da tepki çeken bir diğer konu.

İstanbul'da bazı cami imamlarının emanet aldıkları camilerinin imamlığını yapmadığı iddia edildi. Vatandaşlar kimi camilerde sabah namazı ve yatsı namazında imamların olmadığını aktararak konu hakkında CİMER üzerinden şikayetlerini aktardı. Kimi camilerde akşam namazından sonra sanki bir manav işletiyormuş gibi muamele çeken bazı imamların camiyi kilitleyip evine gittiği iddia edildi. Yatsı namazı vaktinde de aynı imamların camiyi cemaat için açmadığı aktarıldı. 

Bu camilerden birinin Damat İbrahim Paşa Camii olduğu belirtildi. Barış Kurt isimli vatandaş Damat İbrahim Paşa Camii imamının yatsı namazlarına gitmediğini, camiyi kilitlediğini, bu sebeple CİMER'e ve KDK'ya şikâyette bulunduğunu söyledi.

CİMER'e yazdığı şikâyette, imamın yatsı vakitlerinde camiye gelmediğini, akşam namazından sonra camiyi kilitlediğini, imamın, caminin anahtarını esnafa verdiğini ve esnafın kendisinin camiyi açıp namaz kıldığını, diğer vakitlerde camiye gelenlerin caminin kapalı olduğunu görünce geri döndüğünü ifade etti.

CİMER'den gelen cevapta ise, “Görevli konu hakkında hassasiyetle uyarılmış olup iki haftadan bu yana yatsı namazları kılınmaya başlanmıştır. Bundan böyle konu müftülüğümüzce takip edilecek olup ilginiz için teşekkür ederiz.” denildi. Ancak uyarıları dikkate almadığı iddia edilen imamın kimi vakit namazlarında camiye teşrif etmediğini belirten Kurt, "Yatsı namazında imamı camide bulamıyoruz" dedi.

Bir diğer caminin ise Defterdar İbrahim Paşa Camii olduğu iddia edildi. Sabah namazlarında imamın yokluğundan ötürü caminin cemaate sahip olmadığı sabah namazlarında imamın da camiyi açmadığı iddia edildi. Defterdar İbrahim Paşa Camii imamının Üsküdar'da oturduğu ve Beşiktaş'taki camiyi sabah namazlarında açmak için karşıya geçmediği iddia edildi. 

Beşiktaş sahil şeridindeki camilerin neredeyse tamamının bu şekilde imamlar tarafından ihmal edildiği bu nedenin de cemaatin oluşmamasında önemli bir rolü olduğu aktarıldı. 

Beyoğlu ve Beşiktaş müftülüklerin konu hakkında gelen şikayetlere yazılı geri dönüşler yaptığı ancak imamların ısrarla camileri kimi vakitlerde açmadıkları iddia edildi.

Konuyla ilgili Baran Haber'e konuşan vatandaşlar, "Camiler ölüm yalnızlığına terkedilmiş vaziyette. Camiler kimsesiz ve yalnız. Bu camilerin etrafında yüzlerce bina var ama camiye giden yok. Eğer müftülüğün gerçekten bir derdi olsaydı kadroya görev dağılımı yapardı. ‘Buralarda insan yoksa her birimiz falanca camide sabah namazında olalım. Böyle böyle teşvik edelim.’ diye. Eğer cami fonksiyonunu icra edemiyorsa burada sorun imam ve müftülerde. Daha camiye imam gelmemiş. Bu çok acı bir durum." ifadeleriyle bu tür sorunların çözüme açık olduğunu ifade ettiler.  

Camilerin imamsız kalmalarından ötürü cemaatlere de sahip olamadığını aktaran vatandaşlar ilgili kurumların konu hakkında ne yapacaklarını merak ettiklerini belirtiyorlar.

Yine Beşiktaş'ta yer alan Sinan Paşa Camii’nin müezzinin olmadığı imamın, müezzinliği de kendisinin yaptığı ifade edildi. Özellikle Osmanlı’nın protokol camilerinin yalnız bırakıldığı, cemaatlere sahip olmaktan uzak kaldığı ifade ediliyor. 

Baran Haber'in konuyla ilgili soruşturmasında, 'İnsanları camiye toplayamayan imam ve imamı camide tutamayan müftü ve müftüye işini yaptıramayan sistemin acilen ele alınması gerektiği' ifade edildi. 

Yorum Analiz Haberleri

Camiler Ermeni, Rum ve Yahudilere de satılmış
Sosyal medyanın aptallaştırdığı insan modeli
Dünyevileşme ve yalnızlık
Cuma hutbelerindeki prangalar kırılsın
Batı destekli spor projeleri neye hizmet ediyor?