Kerim Bebek Doğu Guta’nın Simgesi Oldu!

Suriye’de Beşşar Esed rejiminin kuşatma altında tuttuğu Doğu Guta’da 1 aylıkken öksüz kalan ve bir gözünü kaybeden Kerim bebek, ablukanın bitmesi için sosyal medyada paylaşılan mesajların sembolü oldu.

Doğu Guta’da 1 aylıkken Beşşar Esed’e bağlı güçlerce düzenlenen saldırıda annesini ve sol gözünü kaybeden Kerim bebek, ablukanın bitmesi için sosyal medyada başlatılan kampanyanın sembolü hâline geldi.

Doğu Gutalı Twitter kullanıcıları dün sol gözlerini kapatarak İngilizce olarak Kerim ile dayanışma mesajları paylaşmaya başladı.

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) üyeleri, aktivistler ve Doğu Guta’daki felaketi çocukların gözünden aktaran Nur ve Ela isimli küçük kız kardeşler de Twitter hesapları üzerinden aynı şekilde mesajlar yayımladı.

Bölgede sokaktaki çocuklar ve yetişkinler dahi sol gözlerini kapatarak tepki gösterdi.

Beyaz Baretliler Kerim Bebek İçin Kampanyaya Destek Verdi

Sosyal medyada Doğu Gutalı aktivistlerin başlattığı tek gözünü kapatarak Kerim bebekle dayanışma mesajlarına, Suriye’nin kuzeyinde bulunan İdlib ve Doğu Guta’daki Sivil Savunma ekipleri de katıldı.

Doğu Guta Beyaz Baretliler Müdürü Ahmet Yusuf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Kerim bebek Beşşar Esed rejiminin ablukada tuttuğu ebeveynlerini kaybeden binlerce çocuktan biri.” dedi.

Yusuf, Doğu Gutalı çocukların, dünyanın diğer çocukları gibi normal bir yaşam hakkına sahip olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Oyuncaklarıyla uyumaları gerekirken havadan ve karadan yağan bombaların altında uyuyorlar. Esed rejiminin ablukası çocukların psikolojisinde kalıcı etki bırakıyor. Uluslararası yardım kuruluşları ve Birleşmiş Milletler’den (BM) ablukada yaşayan çocukları kurtarmasını istiyoruz. BM’nin gözetiminde ilaçların girişine izin verilmeli. Acilen kanser hastalarının ve durumu kritik 527 kişinin tahliye edilmesi çağrısında bulunuyoruz.”

“Kuşatma Altında Buna Benzer Daha Çok Çocuk Var”

İdlib Beyaz Baretliler Müdürü Mustafa Hac Yusuf da “Annesi ve tek gözünü kaybeden Kerim bebek tek bir durum değil. Kuşatma altında buna benzer daha çok çocuk var.” dedi.

Yusuf, ismi duyulmamış binlerce çocuğu kurtarmak için ablukanın sona erdirilmesi gerektiğini vurgulayarak “Bölgede ilaç, yemek, akar yakıt, temel ihtiyaç malzemesi bulunmuyor. Ayrıca Beşşar Esed güçleri havadan ve karadan sürekli saldırıyor.” diye konuştu.

Yusuf, “Sivil Savunma ekipleri olarak Birleşmiş Milletler, uluslararası yardım kuruluşlarından ivedilikle ablukanın kaldırılması, yemek ve gıdanın girişine izin verilmesi, saldırıların durdurulmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiyeli Sosyal Medya Kullanıcılarından da Destek

Bölgeden Doğu Guta (EasternGhouta), Kerim ile dayanışma (SolidarityWithKarim) etiketleriyle atılan mesajlara Türkiye’den de destek geldi.

Türkiyeli kullanıcılar da “Kerim bebek seni görüyorum. Doğu Guta kuşatması bitsin.” yazan Türkçe, İngilizce ve Arapça mesajlar yayımlamaya başladı.

AA’nın hazırladığı ve ailenin dramını anlatan videoyu paylaşarak yüzlerce tweet atılan kampanyada Kerim bebeğe destek büyüyor.

Tek Yiyecekleri Ekmek

Kerim’in babası Ebu Muhammed, AA’ya yaptığı açıklamada, 5 çocuğunun geçimini sağlamak için düzenli bir iş bulamadığını belirtmişti.

Komşudan aldıkları 2 kilogram arpayı öğüterek ekmek yaptıklarını anlatan baba, 24 saattir aç olan çocuklarının tek yiyeceğinin ekmek olduğunu söylemişti.

Kerim bebek, Şam’da rejimin askeri kuşatma altında tuttuğu Doğu Guta’da 1 aylıkken annesini yitirmişti. Rejimin topçu saldırısına annesinin kucağında yakalanan Kerim bebek, sol gözünü kaybetmişti. Kafasının sol tarafına ağır yaralar alan ve kafatasında ciddi kırıklar oluşan Kerim, 1 aydır mucizevi şekilde yaşama tutunuyor. Kerim’e çocuk yaştaki ağabeyi ve ablaları annelik yapıyor.

400 Bin Kadar Sivil 5 Yıldır Kuşatma Altında

Şam’ın doğusundaki bölgede 400 bin sivil, 5 yıldır askeri kuşatma altında yaşıyor. Doğu Guta’ya bu yılın nisan ayına kadar kaçak yollar, gizli tüneller ve tüccarlar aracılığıyla kısıtlı da olsa gıda girişi sağlanabiliyordu.

Ancak söz konusu dönemden bu yana rejim ve destekçisi yabancı grupların ablukayı sıkılaştırmasıyla bölgeye gıda maddesi ve ilaç sokmak imkânsız hâle geldi. Bu durum bölge halkının günlük yaşamını daha da zora soktu.

Doğu Guta, Astana anlaşmaları çerçevesinde “gerginliği azaltma bölgesi” ilan edilmişti. Rejimin garantörü Rusya, 22 Temmuz’da ateşkesin yürürlüğe girdiğini duyurmuştu ancak buna rağmen rejimin saldırıları aralıksız sürüyor.

Suriye Haberleri

Esed’in baldızı yıllar sonra Şam’a döndü
Ahmed Eş-Şara: “Adalet dağıtacak kurumlar inşa edeceğiz”
Devrik Esed rejiminin tonlarca uyuşturucuyu paketlediği en büyük karargaha ulaşıldı
Arap ülkeleri, Suriye'yle destek ve dayanışma içinde olduklarını açıkladı
Humus'ta yüzlerce Esed rejimi üyesi serbest bırakıldı