Kenya’da polis, vergi tasarısını protesto edenlere sert müdahalede bulundu

Geri çekilen vergi tasarısına karşı düzenlenen gösterilerde protestocular polis şiddetini kınadı, cumhurbaşkanının istifasını istedi.

Kenya'da tartışmalı bir mali yasa tasarısına karşı gösteriler devam ederken, polis protestoculara göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su sıktı. Devlet başkanı yasa tasarısını imzalamayacağını söylese bile protestolar devam ediyor.

Başkent Nairobi'de çevik kuvvet polisi Salı günü göstericilere göz yaşartıcı gaz sıktı ve saldırdı.

Yüzlerce protestocu Kenya'nın ikinci büyük şehri Mombasa'da yürüdü. Bazıları palmiye yaprakları taşıdı, plastik kornalar çaldı ve davul çalarak "Ruto gitmeli!" diye bağırdı.

Kisumu, Nakuru ve Nyeri kentlerinde daha küçük çaplı mitingler düzenlendi.

Protestolar, bir hafta önce çatışmalarda onlarca protestocunun öldürülmesinden bu yana artarak devam ediyor. Geçtiğimiz ay kamoyunda tepki uyandıran vergi artışı planlarından vazgeçmesine rağmen, Başkan William Ruto'nun gençlik öncülüğündeki protesto hareketini yatıştıramadığının sinyalini veriyor.

Nairobi'den Al Jazeera muhabiri Catherine Soi, şehirde polis ve protestocular arasında "sürekli bir mücadele" yaşandığını söyledi. Protestocuların çoğunun polis şiddetini kınadığını söyledi.

" Protestocular, polis şiddeti konusunda şikayetlerini dile getirmek için buraya geldiklerini söylüyorlar," dedi. "Çok öfkeliler ve polisin hesap vermesi gerekiyor."

Kenya Ulusal İnsan Hakları Komisyonu Pazartesi günü, 18 Haziran'da başlayan protestolarda en az 39 kişinin öldürüldüğünü söyledi .

Ölümlerin çoğu, milletvekillerinin yasa tasarısını oylamalarının ardından, Nairobi'nin merkezindeki parlamento kompleksine kalabalık bir grubun saldırmaya çalışması üzerine polisin ateş açması sonucu 25 Haziran'da gerçekleşti.

Komisyon, gösterilerde en az 361 kişinin yaralandığını, polisin "aşırı ve orantısız" güç kullandığını belirtti.

Ruto, yasa tasarısının kabul edilmesinden bir gün sonra desteğini geri çekse de , bu hamle protesto hareketindeki öfkeyi durdurmaya yetmedi.

Pek çok protestocu, cumhurbaşkanının önümüzdeki hafta resmen sona erecek yasa tasarısını imzalamasından endişe ediyor.

Protestocular Ruto'ya güvenin az olduğunu söylüyor

Ruto, Pazar günü televizyonda yaptığı röportajda protesto gösterilerindeki ölü sayısının 19 olduğunu iddia etti.

Eylül 2022'de göreve başlayan cumhurbaşkanı, "suçlulara" müdahale etmek için güvenlik güçlerini çağırma kararını savundu ve "ellerinde kan olmadığını" söyledi.

"İnsanlar onun yeterince pişman olmadığını söylüyor," dedi Soi. "Ayrıca başkanın daha fazlasını yapması gerektiğini çünkü halkı dinlemediğini söylediler."

Hükümet daha önce, yaklaşık 10 trilyon şilin (78 milyar dolar) tutarındaki büyük kamu borcunun ödenmesi için vergi artışlarının gerekli olduğunu söylemişti.

Ruto, Pazar günkü röportajında, hükümetin vergi tasarısını düşürme kararı nedeniyle 7,7 milyar dolar daha borçlanmak zorunda kalacağı uyarısında bulundu.

Protestoculardan Milan Waudo, Mombasa'daki Reuters haber ajansına "İnsanlar sokaklarda ölüyor ve konuşabildiği tek şey para. Biz para değiliz. Biz insanız. Biz insanız," dedi.

Waudo, "Halkını önemsemesi gerekiyor, çünkü halkını önemseyemiyorsa o zaman onu o koltukta görmek istemiyoruz." diye ekledi.

Son dört cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci olan muhalefet lideri Raila Odinga da, bazı protestocuların politikacıların uzak durması yönündeki çağrılarına rağmen protestoları değerlendirdi.

Odinga'nın ODM partisi yaptığı açıklamada, "Gençler ülkemize son ve en iyi şansını verdi" dedi.

"Ya bu durumu doğru yönetip, onların bütün taleplerini yerine getirerek devam edeceğiz ya da görmezden gelip ülkeyi tamamen batıracağız."

Dünya Haberleri

Fransa da Ukrayna’ya füze ihracatına onay verdi
Gazze ve Lübnan'daki katliamlar Cenevre'de protesto edildi
Katil İsrail güçleri, işgal altındaki El Halil'de sokağa çıkma yasağını ikinci gününde sürdürüyor
ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Graham'dan, UCM kararlarına uyacak ülkelere yaptırım tehdidi
Kırım Tatarı yazara işgalci Rusya baskısı