Kenya'nın kıyı bölgesindeki Kilifi eyaleti kuraklıkla kavrulurken, köylerde yaşayan 300 bin kişi açlık ve susuzluğun etkisi altında yaşam mücadelesi veriyor.
AA muhabirine konuşan Kenya Müslümanlar Birliğinin (SUPKEM) Kilifi eyaleti temsilcisi Raşid Muhammed, bölgede 6 aydır yağmur yağmadığını ve içecek susıkıntısı yaşayan 300 bin köylünün çok zor durumda olduğunu söyledi.
Kilifi eyaletindeki Mirihini köyü muhtarı Francis Makubo da köylülerin aç olduğunu ve bu yıl uzun süre yağmur yağmadığından içecek temiz sularının kalmadığını ifade etti.
Makubo, otlakların kurumasından dolayı köyde birçok hayvanın telef olduğunu ve çok sayıda ailenin kuraklık nedeniyle göç etmek zorunda kaldığını dile getirdi.
Mirihini köyündeki kadınlar da nadiren yağan yağmur suyunu biriktirmek için kendi imkanlarıyla baraj yapmaya çalışıyor.
Başkent Nairobi'ye yaklaşık 700 kilometre uzaklıkta bulunan Kilifi'de, bir yudum içecek suya hasret kalan köylülere birkaç hayırsever dışında yardım eden yok.
Aslen Afgan kökenli olan ve Kenya'da yaşayan 28 yasındaki Süfyan Han, kuraklığın etkilediği köyleri tek tek dolaşarak tankerlerle su dağıtmaya çalışıyor.
Süfyan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kuraklık, bu bölgeyi her yıl etkiliyor. Burada yaşayan insanların hayatları yağmur suyuna bağlı. İnsanlar yağmur suyunu barajlarda biriktirmek suretiyle kullanıyor. Ancak birkaç ay yağmur yağmadığı zaman kuraklık tekrar baş gösteriyor." ifadelerini kullandı.
Bölgedeki coğrafi koşulların su kuyusu açmayı çok zorlaştırdığını ifade eden Süfyan, su çok derinde olduğu için kuyu açtırmanın çok masraflı olduğunu ve köylülerin su kuyusu açtırmaya maddi imkanlarının yetmediğini söyledi.
Süfyan, kuraklığın yaşandığı köylere her hafta tankerlerle su getirdiğini ancak taşıma suyun yalnızca geçici bir çözüm olduğunu aktardı.
Bir tanker suyun maliyeti 150 dolar
Kenya hükümetinin bölgeye yönelik yardımlarının yetersiz kalması nedeniyle hayırseverler tarafından köylere haftada birkaç kez tankerlerle su taşınıyor. Belirli noktalarda su dağıtımının yapıldığı bölgede, bir tankerin maliyeti 150 dolar.
Bir bidon su alabilmek için 15 kilometre uzaklıktaki evinden yürüyerek gelen dört çocuk annesi Gladias Kawada, su olmadığından evde ekmek dahi pişiremediğini söyledi.
Gladias gibi, diğer köylüler de su alabilmek için kuyrukta saatlerce beklemek zorunda kalıyor.
Sıcaklıktan kavrulan bölgede bitki örtüsü de yok olmak üzere
Uzun süredir kuraklıkla boğuşan Doğu Afrika ülkesi Kenya'nın kıyı eyaletlerinde etkili olan kuraklık nedeniyle köylerdeki su kaynağı tükenirken bitki örtüsünün neredeyse tamamı kurumuş vaziyette.
Kenya Ulusal Kuraklık Yönetim Merkezi (NDMA) verilerine göre, Garissa, Narok ve Tana River eyaletlerindeki otlakların bir aydan az bir sürede tükeneceği tahmin ediliyor.
Kuraklık yüzünden yüzlerce köylünün hayvanı telef olurken, tarlalardaki mahsuller kullanılamaz hale gelmiş durumda.
En önemli geçim kaynağı hayvancılık olay köylüler, hayvanları için başka köylerden parayla ot temin etmeye çalışıyor.
NDMA tarafından yayınlanan kasım ayı bülteninde, ülkede 1,3 milyon kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.