Sinan Ön / Haksöz Haber
“Şüphe yok ki Allah size, emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hüküm verdiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder.”
Biz Müslümanlar için söz konusu siyaset ve devlet olunca en önemli mesele, “hangi sosyal ve siyasal şartlarda imanımızı koruyabileceğimiz ve kendi doğal mecrasında geliştirebileceğimiz?” sorusudur. Bu soru devlet ve siyasetle ilgili yapacağımız her türlü yorum, tefsir ve içtihatlarımızın temel kıstasıdır.
İman; taklidi, ırsi ve geleneksel bağlardan kurtulmuş bir düşünce ile kendinden menkul asil ve faal bir irade olmadan meydana gelmez. Bu latif öz ve cevher her türlü siyasal yapılanmayla bir arada olamaz! Olabileceğini sanmak büyük bir hatadır. İmanın varlığı, insanın düşünce ve irade özgürlüğüne bağlıdır. Dolayısı ile bu hasletlere sahip olunmayan bir siyasi yapıda gerçek anlamıyla bir imandan bahsetmek mümkün olmayacaktır.
Bazı siyasi yapılanmaların düşünce ve irade özgürlüğünün mezarlığı olduğunu biliyoruz. Bu yüzden içinde özgürce iman sahibi olabileceğimiz ve her şeyi Allah’a has kılabileceğimiz bir sosyal ve siyasi yapı talep etmemiz gerekiyor. Bu yapının güç merkezli ve totaliter olamayacağı ise açıktır. İman emanetini özgür iradesi ile yüklenen insanın, insan olabilmesinin nihai ölçütü; bu ilahi emanetini koruyabilmesine bağlıdır.
İmanı koruyabilme ve sürdürebilme, imanın bilinçli bir tercih olması durumunda mümkündür. Ki iman dinamik bir süreçtir. Bu dinamikliği sağlayan olgu ise toplumdaki din, dindarlık ve iman anlayışını ciddi bir şekilde eleştiriye tabi tutabilmekle olur.