Kendimiz ve yakınlarımızın aleyhine dahi olsa adaletle hükmetmek

Hududullahı aşan her türlü söz, eylem, yönelim batıldır, adaletin çiğnenmesidir. Oysa adalet her şartta üstün tutulması gereken tek hedeftir.

Rıdvan Kaya / Haksöz Dergisi Sayı: 356 - Kasım 2020

Bir müddettir yanlış bir akıl yürütme tarzının ‘mahallemiz’de yaygınlaştığı görülüyor. Hak, hukuk, mağduriyet tartışmaları gündeme geldiğinde iddia, itham ve savunmalar adalet ölçüsüne vurulmak yerine, “Ne kazandırır, ne kaybettirir?”, “Kimin elini güçlendirir?” gibi kriterlere tabi tutuluyor. Bu değerlendirmenin neticesinde de eğer mevcut gündem “bize zarar verecek ve düşmanın elini güçlendirecek” iddialar kategorisinde yorumlanıyorsa mümkünse hasıraltı edilmeye çalışılıyor. Yok, eğer buna güç yetirilemiyorsa o zaman da anlamsız tevillere, sahibini utandıracak savunmalara tevessül ediliyor.

Oysa haksız ve adaletsiz bir fiilin gündemleşip gündemleşmemesi ve buna tavır alınıp alınmaması tartışmasının  “Bize ne kadar zarar verir, düşmanımıza ne kazandırır?” ekseninde ele alınmaya kalkışılması açık bir sapmadır. Hangi gerekçeyle olursa olsun haksızlığa, adaletsizliğe göz yummak, dünyevi güç, imkân, iktidar bağlamında ne kazandırıyor gözükürse gözüksün netice itibariyle kaybettirmekte, bizi kendimize yabancılaştırmaktadır. Kendimizi kaybettikten sonra elimizde kazanabileceğimiz bir şey kalmayacağı ise açıktır.

Dosdoğru olmalarını emrettiği kullarını aşırılığa gitmekten ve zulme yaklaşmaktan nehyeden (Hud, 112-113) Rabbimiz aynı şekilde müminlere insanlar arasında adaletle hükmetmeyi (Nisa, 58) emretmiştir. Peki, adaletle hüküm verme önünde ne gibi engeller mevcuttur? Neden soyut manada adaletten yana olan, adil olma sıfatını kendisine yakıştıran, zulmü ise kerih gören insanlar pratikte adaletten uzaklaşıp haksızlığa gözlerini kapatırlar?

En temelde iki nedenden ötürü: Ya nefsani arzularına boyun eğdiklerinden, yani şahsi birtakım çıkarlarına, beklentilerine yenik düştüklerinden ya da birtakım ‘ulvi’ menfaatler gerekçesiyle, mesela ülke, parti, cemaat, aile maslahatı bunu gerektirdiği için! Çoğu zaman “Biz hakkı temsil ederken savunduğumuz tarafı zayıflatıp zaten haksız konumdaki rakiplere, düşmanlara koz vermeyelim!” mantığı bir dizi yanlışın örtüsü olur. Karşılaşılmak istenmeyen ya da yüzleşme cesareti bulunamayan pek çok olumsuzluk, çirkinlik örtülüp görünmez hale getirilir.

Tarafgirlik Adil ve Emin Olma Vasfımızı Zedeliyor!  

Bu halin her gün değişik örnekleriyle karşılaşıyoruz. Konya’da tıp fakültesi öğrencisi Ayşe Koca adlı kanser hastası genç kızı hatırlayalım. Son arzusu olarak cezaevinde hükümlü babasının kendisini ziyaret etmesine izin verilmesini talep etmişti. Karşılıksız kalan talep medya üzerinden duyurulduğunda kamuoyunda merhamet duyguları ile birlikte tepkiler de yükseldi. Bunun üzerine hemen iktidar savunuculuğunu meslek edinmiş troller devreye girdiler. Ziyaret etme izni bulunmasına rağmen Denizli Cezaevi’nde hükümlü bulunan öğretmenlikten atılmış babanın, kızını görme hakkını kullanmadığı saçmalığını dillendirdiler. Böylece dikkatleri ‘asıl suçlu’ya yöneltiyorlardı!

Aynı şekilde Gümüşhane Cezaevi’nde Mustafa Kabakçıoğlu’nun tek başına bir koğuşta plastik bir sandalyenin üstünde can verdiğine dair görüntüler vicdanları yaraladığında yine malum koro harekete geçti. Ve polislikten atılmış hükümlü Mustafa Kabakçıoğlu’nun tedavi görmek için hastaneye gitmeyi kabul etmediğine dair cezaevi görevlilerince tutulmuş bir tutanağı vicdanları bastırmak için tedavüle soktular.

Gerçekten çok garip bir mantıkla karşı karşıyayız. Cezaevlerinde nasıl bir işleyişin mevcut bulunduğunu görmezden gelip birtakım yazılı belgeler üzerinden üretilen senaryoyu gerçek kabul etmek; bir insanın sırf propaganda için tedavi olmayı reddedip isteyerek sefil bir koğuşta can verdiğine ya da bir babanın ölmek üzere olan kızını görmeye yanaşmadığına inanmak… Tüm bunlar normal düşünme yeteneğinin epeyce dışına çıkıldığını göstermiyor mu?

Mantık şöyle işliyor: Bunlar FETÖ’cü, dolayısıyla her türlü kötülüğü işleyebilir, hatta propaganda yapabilmek için canlarını bile feda edebilirler. Bunların sözüne güvenilmez. Yok, zaten ortada bir yanlış, bir hata, bir hak ihlali varsa bile bunlar için iktidarı zor duruma düşürmek olmaz!

Ahmet Altan’dan Osman Kavala’ya yargı sisteminde tartışmalı pek çok davaya ilişkin yürütülen mantık bundan farklı değil. Oysa bu insanların -ve başkalarının- maruz kaldıkları hukuksuzluğa itiraz etmek için illa da onlar gibi düşünmek, onlar gibi inanmak gerekmiyor. Hatta hayat tarzı itibariyle taban tabana zıt dünyalarda yaşadığımız da ortada zaten. Ama yargı süreçlerinin nasıl işletildiğine bakıp haksızlık gördüğümüz noktada yanlışa yanlış demekten kaçınmamız kabul edilemez. Bu sorumluluğu üstlenmediğimizde adil şahitler olma emrinden uzaklaşmış oluyoruz. Geride ise sadece vicdanımızı rahatlatmak adına öne sürdüğümüz politik argümanlar kalıyor.    

Ebu Hanzala künyesiyle tanınan Halis Bayancuk’un hukuksuz biçimde yıllardır cezaevinde tutulmasına itiraz edenlere karşı da aynı tutumun sergilendiğini görüyoruz. Bayancuk ve arkadaşları ısrarla maruz kaldıkları hukuksuzluğu gündeme taşımaya çalışırken, birileri de inatla Bayancuk’un çeşitli konularda sarf ettiği kimi sözleri ve görüşlerini öne çıkartarak icra edilen hukuksuzluğu geçiştirmeye çalışıyorlar. İyi ama “Meri hukuk düzeninde bu sözler ve görüşler suç teşkil etmiyor, zaten yargılamanın konusu da bunlar değil.” şeklindeki izahlar ise görmezden geliniyor.

Oysa suç işlediğine dair bir delil bulunmayan bir insanın sırf düşüncelerinden ötürü, velev ki o düşünceler size çok aşırı ve kabul edilemez gelse dahi, hapsedilmesinin açık bir haksızlık oluşturduğunu görmek zorundasınız! İster kendimize yakın ister uzak görelim, birtakım görüş ayrılıklarını, yorum farklılıklarını öne çıkartarak bir insana yapılan haksızlığı gündemleştirmede çekingenlik göstermek ya da umursamaz olmak adalet ve merhamet vasıflarıyla bağdaşmaz.

Adaletten Uzaklaşmak Sürüleştirir!

Tarafgirlik adalet duygusunu körelttiği gibi zamanla gerçeklik algısında da zedelenmelere yol açar. Sonuçta ideolojik/akidevi ya da siyasi bağlılıkların takım taraftarlığına benzeştiği, mensuplarını holiganlaştırdığı bir süreç yaşanır. Oysa kahir ekseriyetle yola çıkarken daha adil bir dünya inşası hedeflenmiştir. Ne var ki varılan yer, arzulananın epeyce uzağındadır.

Beşerî ideoloji bağlılarının tarafgirlik ve ilkesizliğe sapmaları ve adaletten uzaklaşmaları şaşırtıcı değildir. Nihayette kendilerini bağlayan ilahi bir ölçü, zerre miskal eylemlerinin dahi hesabını verecekleri bir mizan inancına sahip değildirler. Mamafih Allah’a ve ahiret gününe iman ettiğini söyleyenlerin adalet ve hakkaniyet ölçüleri hususundaki keyfî ve umursamaz tutumları dehşet vericidir.

İslam tarihi diye vasfedilen Müslümanların tarihinde göğsümüzü kabartan, bize ve bizden sonrakilere de ışık tutacak çok öğretici şerefli sayfalar yanında, başımızı öne eğen, utandıran, ibretle değerlendirmemiz gereken sayfalar da çoktur. En acı veren, yürek burkan hadiseler ise zannedildiği gibi düşmanlar karşısında uğradığımız yenilgiler, gerilemeler değildir. Savaşta bazen kazanır, bazen de kaybederiz. Rabbimizin takdiriyle günler insanlar arasında döner, durur. (Âl-i İmran, 140)

Ne var ki bizden gözükenlerin yanlışlarına, zulümlerine tavır almak yerine, zulme göz yummaları, haksız ve adaletsiz fiillere yönelik tevil çabaları İslami mesajın saflığına gölge düşürmüştür. Yöneticilerden sadır olan ve İslam’ın ilkelerinden sapma, uzaklaşma anlamına gelen birtakım uygulamalar karşısında halka öncülük etmesi gereken bazı âlimlerin sessiz kalması, hatta kimisinin yanlışa, haksızlığa, zulme kılıf üretme çabasına girişmesi bünyede kalıcı bir hasara yol açmıştır.

Dürüst olmalı, tutarlı davranmalıyız. Kendimize yapılmasını hoş karşılamadığımız, kendimiz maruz kalsak şikâyet edip rahatsız olacağımız muamelelerin başkalarına yapılmasına cevaz vermemeliyiz. Haksızlığa tavır almak, yanlışa yanlış demek kolay değildir elbette. Fedakârlık gerektirir, en yakınlarınızla ters düşmenize, dostlarınızı kaybetmenize sebep olabilir. Ama dostluğu yanlış zeminde sürdürme günahını yüklenmek yerine doğru zemine taşımanın bedeli göze alınmalıdır. Dostlarımıza yapacağımız en büyük iyilik de şüphesiz onları yanlışları konusunda uyarmak ve adil olmaya davet olacaktır.

“Mazlum da olsa, zalim de olsa kardeşine yardım et.” buyruğunu anlamakta zorlanan ashaba Resulullah (s) “Kardeşinizi zulümden alıkoymanız ona yardımdır.” şeklinde izah ediyor. Bizler de yakınlarımız, sevdiklerimiz ve kardeşlerimiz de yanlışa düşebilir, zalimleşebiliriz. Böylesi bir durumda ihtiyaç duyduğumuz şey yakınlarımızın, kardeşlerimizin yanlışlarımıza kılıf bulma çabası içerisine girişmeleri, zulüm içeren fiillerimizi savunmaya kalkışmaları değildir. Bilakis Allah için dostluk, merhamet ve kardeşlik yanlışın tespitini ve yanlış yapanın uyarılmasını gerektirir.

Eğer iktidar kadrolarını kendimize yakın görüyorsak uyarmak, yanlıştan vazgeçirmek görev addedilmelidir. Yok, eğer bu tarz bir sorumluluk hissetmiyor isek de en azından tavrımızı netleştirmek suretiyle iktidarın eylemlerinin İslami kimliğe gölge düşürme riskine karşı kendi çapımızda önlem almış oluruz. Özetle her durumda yanlışlarla, haksızlıklarla aramıza sınır çekmeli, kim tarafından ve kime karşı yapılmış olursa olsun adaletsizlik karşısında susmamalıyız!

İslam Düşüncesi Haberleri

Felah; fıtrat ve vahiyle yeniden buluşmamızda!...
Diyanetten hatırlatma: Tüm kumarlar haramdır!
Kemalistlerin cehaleti uçsuz bucaksız saçmalama özgürlüğü sunuyor!
İ’tizâl ile itidal arasında Allah nerededir?
Mutlak kötüye karşı el-Kassam’ın özgürleştirici ribatı ve cihadı