Kaynak Holding'e Kayyum Atanmasının Gerekçesi

Mahkemenin Kaynak Holding kararında, denetim yönünden kayyum atanmasının suçların işlenmesine engel olunamayacağı için tam yetkili kayyum tayinini zorunlu görüldüğü belirtildi.

Anadolu 10. Sulh Ceza Hakimliği'nin Kaynak Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasına ilişkin kararında, "Bu büyüklükte ve yoğunlukta, devletimizin yapısına yönelik, hükümeti yıkmaya, değiştirmeye, görevlerini yapmaya engel olmaya çalıştığı iddia edilen FETÖ/PDY adı altındaki böyle bir örgütün faaliyetlerine katılan, yardım eden olduğu raporlarla belirtilen şirketlere sadece denetim yönünden kayyum atanması bu suçların işlenmesine engel olamayacağı gibi, delillerin toplanması ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılması yönünden yetersiz kalacaktır. Bu nedenle hakimliğimizce, anılan şirketlere yönetim organının yetkilerinin tümünün devredildiği kayyum tayini zorunlu görülmüştür" ifadelerine yer verildi.

Hakimliğin kararında, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yapılan soruşturmada anılan şirketlere ilişkin gerek Mali Suçlar Araştırma Kurulu Başkanlığı'nın tespitleri, gerekse oluşturulan inceleme heyeti tarafından hazırlanan ayrıntılı raporla, PDY örgütünün faaliyetleri kapsamında ve faaliyetlerine destek olacak şekilde şirketlerin kullanıldığı yönünde tespitler yapıldığı anlatıldı.

Bu şekilde şirketlerin ticari faaliyetten ziyade faaliyetlerinin neredeyse tamamını "terör örgütüne yardım etmek" amacına hizmet etmek şekline gerçekleştirdikleri belirtilen kararda, "Her iki rapor ile soruşturma aşamasında bu şirketler hakkında CMK'nın 133/4. maddesinde belirtilen katalog suçlardan olan 'suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama', 'silahlı örgüt veya örgütlere silah sağlama' suçları kapsamında kalabileceği kanaati hakimliğimizce oluşmuştur" ifadelerine yer verildi.

Kararda, konularında uzman tarafsız bilirkişiler tarafından hazırlanan rapor ile MASAK tarafından hazırlanan raporlarla, adı geçen şirketlerin suç işlemekte yoğun olarak kullanıldığının görüldüğü kaydedilerek, şöyle denildi:

"CMK'nın 131. maddesinde kanun koyucu, 'suçun bir şirket faaliyeti çerçevesinde işlenmekte olduğu hususunda kuvvetli şüphelerinin varlığı ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılabilmesi için gerekli olması halinde kayyum atayabilir' hükmü vazetmiştir. Alınan raporlar ile şirket faaliyeti çerçevesinde suç işlendiği hususunda kuvvetli şüphe oluşturacak sebepler belirtilmiştir. Soruşturma aşamasında bu delillerin toplanabilmesi ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılabilmesi için bu şirketlere kayyum atanması zaruri görülmüştür."

PDY örgütüne yardım eden şirketler

Kararda, bu kapsamda hakimlikçe söz konusu şirketlere kayyum atanması yönünde kanaat oluştuğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Kayyum görevi yönünden yapılan değerlendirmede ise şirketlerin büyüklüğü, bu şirketler vasıtası ile işlendiği iddia edilen suçların kapsamı, yoğunluğu, etkinliği değerlendirildiğinde yönetim organının kararlarını denetlemek üzere kayyum atanması yeterli görülmemiştir. Bu büyüklükte ve yoğunlukta, devletimizin yapısına yönelik, hükümeti yıkmaya, değiştirmeye, görevlerini yapmaya engel olmaya çalıştığı iddia edilen FETÖ/PDY adı altındaki böyle bir örgütün faaliyetlerine katılan, yardım eden olduğu raporlarla belirtilen şirketlere sadece denetim yönünden kayyum atanması bu suçların işlenmesine engel olamayacağı gibi, delillerin toplanması ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılması yönünden yetersiz kalacaktır. Bu nedenle hakimliğimizce anılan şirketlere yönetim organının yetkilerinin tümünün devredildiği kayyum tayini zorunlu görülmüştür."

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın şirketlere kayyum atanması talebi üzerine kayyumluk yapılabilecek kişiler ile uzmanlık alanlarının tespit edildiği aktarılan kararda, "Tüm bu sebeplerle bilirkişi raporları da dikkate alınarak Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi kabul edilerek, şirketlere yönetim organının yetkilerinin tümü ile devredildiği kayyumlar atanması ve yeni yönetim kurulunun atanan kayyumlarca oluşturulması yönünde karar verilmiştir" denildi. 

Kayyum atanan şirketler

Kararda, bu kapsamda Kaynak Holding AŞ, Sürat Sigorta Aracılık Hizmetleri, Kaynak Dış Ticaret AŞ, Sürat Turizm Organizasyon Hizmetleri ve Ticaret AŞ, Nüans Turizm Tanıtma ve Reklamcılık AŞ, Çağlayan Basım Yayın Dağıtım Ambalaj ve Sanayi ve Ticaret AŞ, Işık Yayın Ticaret AŞ, N-T Kitap Kırtasiye Büro Malzemeleri Pazarlama ve Turizm Ticaret AŞ, Sürat Eğitim Araçları ve Büro Mobilya Sistemleri AŞ, Sürat Basım Yayın Reklamcılık ve Eğitim Araçları Sanayi Ticaret AŞ, UTT Yayıncılık ve Eğitim Gereçleri Ticaret AŞ, Gökkuşağı Pazarlama Dağıtım ve Ticaret AŞ, Sürat Kargo Lojistik ve Dağıtım Hizmetleri AŞ, Sürat Lojistik AŞ, Sentries Telif ve Lisans AŞ, Sürat Bilişim Teknolojileri Sanayi Ticaret AŞ, Venero Bilişim Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, İtina Gıda İçecek ve Temizlik Malzemeleri Sanayi Ticaret ve Pazarlama AŞ, Baran Tarım ve Hayvancılık Sanayi Ticaret AŞ ile Kaynak Vakfı ve Kaynak Eğitim Derneği'ne 7 kişilik kayyum atandığı belirtildi.

AA

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu