Kaynak Holding'de Çalıştıktan Sonra Polis Olan 88 Kişi Mercek Altında

FETÖ/PDY bünyesinde faaliyet gösterdiği iddiasıyla Kaynak Holding'e yönelik yürütülen soruşturmada, holding ve bünyesindeki şirketlerde SGK kaydı bulunan 88 kişinin daha sonra emniyet teşkilatında çalıştığı belirlendi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca FETÖ/PDY bünyesinde faaliyet gösterdiği iddiasıyla Kaynak Holding'e yönelik yürütülen soruşturma devam ediyor.

Soruşturma kapsamında, holdingde el konulan dijital materyaller üzerinde yapılan incelemelerde yeni detaylar ortaya çıktı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı bünyesinde oluşturulan yetkili kurul tarafından incelenen bazı materyallerde, Kaynak Holding ve bünyesinde faaliyet gösteren şirketlerde geçmiş yıllarda SGK kaydı bulunan 88 kişinin, emniyet teşkilatında görev yaptığı tespit edildi.

Emniyet Genel Müdürlüğüne yazı yazıldı

Durumun ortaya çıkması üzerine soruşturmayı yürüten savcılık, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden araştırmanın genişletilerek söz konusu kişiler hakkında araştırma yapılmasını talep etti. Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü de yaptığı araştırma sonucunda hazırladığı 13 sayfalık tutanağı savcılığa gönderdi.

Savcılık, holding ve bünyesinde faaliyet gösteren şirketlerde geçmiş yıllarda SGK kaydı bulunan ve daha sonra emniyet teşkilatında çalıştığı belirlenen 88emniyet görevlisi hakkında Emniyet Genel Müdürlüğüne yazı yazdı.

Savcılığın yazısında, FETÖ/PDY'nin çalışma ilkelerinden birisi olan kişilere kendi şirketlerinde ya da kurumlarında çalıştırarak, kamu sınavlarında kendi elemanları vasıtası ile sınavların soru cevaplarını temin ederek elemanlarını kamu kurumlarına yerleştirdiğinin göz önüne alındığını belirterek, söz konusu 88 polis memuru hakkında idari yönden gerekli araştırmanın yapılması ve önemli bir bulgu tespit edilmesi halinde gerekli bilgilerin Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesini talep ettiği öğrenildi.

"Devletin tüm kılcal damarlarına sızma stratejisi"

Hazırlanan tutanakta, SGK'dan elde edilen veriler üzerinde yapılan çalışmalarda İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Teknik Takip ve İzleme Büro Amirliği'nde görevli S.K. ile S.S'nin, meslek öncesi Kaynak Holding bünyesinde faaliyet gösteren şirketlerde SGK kaydının bulunduğu, yine aynı şube müdürlüğünde görevli Başkomiser M.A.Ü. isimli şahısın kardeşi olan M.K.Ü'nün de yine holding bünyesinde çalıştığının tespit edildiği belirtildi.

FETÖ/PDY lideri Fetullah Gülen'in açık kaynaklardan örgütlenme stratejisinin, "Devlet modeline uygun bir paralel örgütlenme ile gizlice başta siyaset, mülkiye, adliye, maliye, askeriye ve emniyet olmak üzere devletin tüm kılcal damarlarına sızma" olarak geçtiği belirtilen tutanakta, yine Gülen'in açık kaynaklarda yayınlanan vaazları, röportajları ve kitaplarında yer alan taktik ve strateji içeren söylemlerinde, "Esnek olun, sivrilmeden can damarları içinde dolanın. Bütün güç merkezlerine ulaşıncaya kadar hiç kimse varlığınızı fark etmeden sistemin ana damarlarında ilerleyin" şeklinde ifadelerin bulunduğu vurgulandı.

Gülen'in "200 ünite binlerce insana bakıyor" sözleri tutanakta

Tutanakta, Kaynak Holding'den elde edilen bir harddiskte çıkan videonun çözümünde bulunan Gülen'e ait ses kaydında da, "Benim hizmetin değişik üniteleriyle arkadaşların çoğu bilmez belki farklı şekilde, belki 200 tane ünite var ve bu ünitelerin hepsi belki binlerce insana bakıyor." şeklinde sözlerinin bulunduğu kaydedildi.

Kaynak Holding bünyesinde faaliyet gösteren şirket ve kurumlara dershaneler ve okullar aracılığı ile eleman temin edildiği belirtilen tutanakta, temin edilen insanların bir süre Kaynak Holding bünyesinde çalıştırıldığı, ideolojisini ve eğitimini tamamlayan, güvenilirliği ispatlanan personelin, KPSS, ÖSYS gibi sınavlarda, soruların hukuka aykırı yollarla ele geçirilip, başarılı olarak kamu kurumlarına ve etkin okullara girmesinin sağlandığı anlatıldı.

Tutanakta, yine soruşturma kapsamında alınan dijital verilerde halen çalışması devam eden "KPSS listesi" adı altında düzenlenmiş bir listenin bulunduğu kaydedilerek, bu kapsamda yetiştirilen personellerin Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde açılan sınavlara sokulduğu, KPSS listesinin tetkikinde 64. sırada bulunan F.B. isimli şahsın kurum bilgilerinden vatandaşlık numarası ile yapılan araştırmada polis memuru olarak görev yaptığının belirlendiği aktarıldı.

"Kurumlara personel yetiştirmeye devam ettiler"

Tutanakta, 17-25 Aralık darbe teşebbüsleri ile açığa çıkan örgütün, devleti ele geçirme planları kapsamında kurumlara personel yetiştirmeye devam ettiklerinin değerlendirildiği belirtildi.

Bu kapsamda, SGK'dan temin edilen listelerin tetkikinde, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde Şube Müdür Yardımcısı olarak görev yapmış, halen bir başka soruşturmada tutuklu bulunan K.A. isimli şahısın kardeşi M.A'nın Sürat Basım Yayın Reklamcılık ve Eğitim Araçları AŞ'de 2004 ve 2013 yılları arasında SGK kaydının bulunduğu belirtilen tutanakta, diğer kardeşi S.A'nın da aynı şirkette 2004-2008 yılları arasında SGK kaydının bulunduğu, bu şahısın da Kaynak Holding'in eski yönetici ve ortaklarından olduğu kaydedildi.

Komiser E.Ö'nün 2008 yılında Polis Akademisi Başkanlığı'ndan mezun olması ile Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Yazılım Şube Müdürlüğü Yazılım Geliştirme Büro Amirliği'nde çalışmaya başladığının tespit edildiği aktarılan tutanakta, bu kişinin 17 Aralık darbe teşebbüsünden 2 gün önce komiser rütbesinde istifa ettiği, istifa tarihinin hemen akabinde aynı gün Sürat Bilişim Teknolojileri AŞ'de işe başlayarak 2014 yılının Ağustos ayına kadar çalıştığı belirtildi.

Tutanakta, dijital materyallerin incelenmesinde elde edilen verilerden "dua listesi" isimli dökümanda bazı emniyet mensuplarının isimlerinin de çıktığı belirtilerek, listede çıkan Y.K. isimli şahısın Emniyet Müdürlüğü kadrosunda komiser yardımcısı iken 7 Mayıs 2005 tarihinde Adalet Bakanlığı'na tayin olduğu, Mardin İdare Mahkemesi Başkanlığı'na hakim olduğunun tespit edildiği aktarıldı.

Emniyetin birçok bölümünde görev yapıyorlar

Öte yandan, söz konusu tutanakta 88 kişinin polis olmadan önce Kaynak Holding'de hangi yıllarda ve hangi şirketlerde çalıştığı, daha sonra emniyette hangi görevde bulunduklarını içeren liste de bulunuyor,

Listede, polis memurlarının Atatürk Havalimanı Şube Müdürlüğü, Sabiha Gökçen Şube Müdürlüğü, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü, Güven Timleri Şube Müdürlüğü, Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğü, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Teknik Takip ve İzleme Büro Amirliği, Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğü, Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü, Özel Harekat Şube Müdürlüğü, İkmal Şube Müdürlüğü Satınalma Büro Amirliği, Asayiş Şube Müdürlüğü Teknik Takip ve İzleme Büro Amirliği gibi dikkat çekici birimlerde birimlerde görev aldıkları yer alıyor.

Yine listede polis memurlarından bir kısmının da İstanbul'un Bağcılar, Beykoz, Çekmeköy, Esenyurt, Fatih, Başakşehir, Kadıköy, Kartal gibi İlçe Emniyet Müdürlüklerinde de çalıştıkları, bir polis memurunun Kağıthane İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görev yaparken 31 Ağustos 2015 tarihinde Lübnan'a Misyon Koruma görevlisi olarak atandığı görülüyor.

Listede, N-T Kitap Mağazası'nda 2005 yılına ait SGK kaydı bulunan C.K'nın, polis memuru olarak Koruma Şube Müdürlüğü'nde görev yaparken, 8 Ocak 2013 tarihinde Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı'na geçici görev ile tayin olduğu ve halen aynı birimde görev yaptığı dikkati çekiyor.

 

15 Temmuz Darbe Girişimi Haberleri

Darbecilerin “Yurtta Sulh Konseyi” üyesi 17 sanığa verilen hapisler onandı
15 Temmuz, zulme ve tuğyana karşı direnen halkın zaferidir!
Yargıtay'dan "25 Aralık darbeye teşebbüs" davasında kısmen onama ve bozma kararı
Ülke genelindeki camilerde sela okundu
15 Temmuz darbesinin maliyeti milyarlarca doları buldu