Kavakçı, Meclisten Haklarının İadesini İstedi

28 Şubat sürecinde milletvekilliği düşürülen Merve Kavakçı, haklarının iadesi için Meclis'e başvurdu.

Zaman Gazetesinden İbrahim Asalıoğlu’nun haberine göre Dilekçeyi işleme alan Meclis Başkanlığı, önümüzdeki günlerde soruna nasıl bir çözüm bulacağını kararlaştıracak. Kavakçı'ya 'iade-i itibar' anlamına gelecek kararın Meclis Genel Kurulu veya Başkanlık Divanı'nda alınabileceği belirtiliyor. Olumlu karar çıkması durumunda Kavakçı, maaş gibi özlük haklarına ilave olarak pasaport, milletvekili kartı, milletvekili albümünde fotoğrafının yayınlanması, sağlık hizmetlerinden yararlanma ve milletvekili emeklisi olma gibi eski milletvekillerinin sahip olduğu bütün haklardan yararlanacak.

18 Nisan 1999'da kapatılan Fazilet Partisi'nden İstanbul milletvekili seçilen Merve Kavakçı'ya, başörtülü olduğu gerekçesiyle Meclis'te yemin ettirilmedi. Kavakçı'nın vekilliği daha sonra Bakanlar Kurulu'ndan izin almadan ABD vatandaşı olduğu gerekçesiyle düşürüldü. Son Başkanlık Divanı'nda tutuklu milletvekillerine maaş ve özlük haklarının verilmesi kararı çıkınca Kavakçı'ya da 'iade-i itibar' yolu açılmış oldu.

Başvuruyu değerlendiren Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Merve Kavakçı'nın haklarının bir an önce iade edilmesi gerektiğini söyledi. Üstün, "Olağanüstü dönemlerde alınan kararları ortadan kaldırmak demokratik sistemin görevidir. Meclis, Merve Kavakçı'nın itibarını iade etmekle aslında kendi itibarını iade etmiş olacaktır." dedi. Üstün, Kavakçı'nın vekilliğinin düşürülmesine neden olan vatandaşlık engeli ortadan kalktığı için Genel Kurul'un kendi işlemini ortadan kaldırabileceğini düşünüyor. Üstün, "Bu talebi Başkanlık Divanı, bir parti veya bir milletvekili yapabilir. Genel Kurul kendi işleminin dayanağının ortadan kalktığını düşünüyorsa önceki kararını ortadan kaldırabilir. Milletvekilliğinin düşürülme kararı ortadan kalktıktan sonra oluşacak yeni duruma göre Başkanlık Divanı toplanıp özlük haklarını iade edebilir." diye konuştu.

Meclis İdare Amiri Salim Uslu da Kavakçı'nın dilekçesine olumlu cevap verilmesi gerektiğini kaydetti. Divanda tutuklu milletvekilleriyle ilgili alınan karar, Kavakçı'nın AİHM'den aldığı karar veya yemin etmeden ölen milletvekilleriyle ilgili kararların buna emsal gösterilebileceğini ifade eden Uslu, "Kavakçı bir sivil darbeyle önce vatandaşlıktan çıkarıldı, sonra vekilliği düşürüldü. Devlet o dönemde Kavakçı'ya şiddet uygulamıştır, bu şiddetin tüm aktörleri müteselsilen sorumludur." dedi. 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu