Katsayı uygulamasının yeniden gelmesi için Danıştay’a dava açan CHP’li Fatma Nur Serter’e tepkiler devam ederken kulislerde davanın arkasında Encümen-i Daniş’in olduğu konuşuluyor.
ASLAN DEĞİRMENCİ'nin haberi:
Adı Ergenekon’la gündeme gelen, 28 Şubat ve 27 Nisan muhtırasında rolü tespit edilen Encümen-i Daniş’in ara verdiği iddia edilen toplantılarına devam ettiği öne sürülüyor. CHP İstanbul Milletvekili Fatma Nur Serter’in üniversiteye giriş sınavında yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan katsayı uygulamasının kaldırılması kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için Danıştay’da açtığı davanın arkasında da Encümen-i Daniş olduğu iddia ediliyor.
Derin yapı kulis yapmaya devam ediyor
Grubun bilinen tek kadın üyesinin “ikna odalarının mimarı” eski İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Nur Serter’in olması iddiaları güçlendirirken, CHP içinde de Danıştay’a başvurunun rahatsızlık meydana getirdiği biliniyor. Kulislerde konuşulan derin iddia karşısında CHP milletvekilleri sorulan sorulara cevap vermekten kaçınırken, adının açıklanmasını istemeyen CHP’li bir siyasetçi, “İddiaları bende duydum. Sayın Nur Serter’in parti içinden bağımsız bir şekilde hareket ederek Danıştay’a gitmesi bu iddiaları gündeme getirdi. Encümen-i Daniş sanırım faaliyetlerine ara verdi ancak lider kadrosunun kulislerden vazgeçmediği de bilinen bir gerçek” dedi.
28 Şubat ve Encümen-i Daniş
Ülkeye 28 Şubat sürecini yaşatan komutanların üye olduğu Encümen-i Daniş üyelerinin, postmodern darbe süreci öncesinde Cumhurbaşkanı Demirel’e gönderdikleri mektupta yazılanlar, üç sene sonra 28 Şubat kararları olarak açıklanmıştı. O dönem hazırladıkları ve deşifre olan raporlarında da laikliğin elden gittiğini iddia ederek, İmam Hatiplerin önünün kesilmesi, tevhid-i tedrisatın geri getirilmesi, Kur’an kurslarının sayısının azaltılmasını talep ediyor ve kesintisiz eğitimi öneriyorlardı.
Derin bağlantılar
Nur Serter’in babası Kurmay Albay Emin Aytekin de Encümen- i Daniş’in 1960’lı yıllardaki üyelerinden. 27 Mayısta İstanbul Örf-i İdare Kurmay Başkanı olan Aytekin, Talat Aydemir cuntası ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle 1962’de ordudan ayrıldı. Serter, Atatürkçü Düşünce Derneği’nde (ADD) birlikte çalıştığı Jandarma eski Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur ile Encümen-i Daniş toplantılarında da birlikte çalıştı.
Mason Locasından açık destek
Türkiye Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Locası’nın kendi resmi sitesi; “unutulmaya yüz tutmuş en önemli masonik çalışma örneklerinden” biri olarak veriyor Encümen-i Daniş’i.
İşte 2006 yılındaki deşifre olan 34 kişilik kadrosu:
Necmettin Karaduman (TBMM eski Başkanı), emekli Oramiral Bülent Ulusu (Eski Başbakan), emekli Orgeneraller; İsmail Hakkı Karadayı, Hüseyin Kıvrıkoğlu, Necdet Üruğ, Aytaç Yalman, Atilla Ateş, Ahmet Çörekçi, Şener Eruygur, Necdet Öztorun, Nahit Özgür, İbrahim Şenocak, Necdet Timur, Süreyya Yüksel. Emekli Oramiral İrfan Tınaz. Emekli Büyükelçiler; Oğuz Gökmen, Temel İskit, Oktay İşcen, Yıldırım Keskin, Sönmez Köksal, Özdem Samberk, Fahir Alaçam. Eski bakanlar; Cahit Aral, Mustafa Aysan, Fethi Çelikba ,Orhan Dikmen, İlhan Evliyaoğlu, Emre Gönensay, Safa Reisoğlu, Hasan Sağlam, Murat Sökmenoğlu, İlter Türkmen. Prof. Dr. Şener Akyol (Eski milletvekili).
MİLAT