Katliamdan Kaçış Yoluna Mayın Tuzağı

Humus'ta dün çoğu kadın ve çocuk, 57 kişiyi vahşice katleden Suriye ordusu, kaçışları önlemek için de sınıra mayın döşedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, uluslararası anlaşmalarla yasaklanan mayınların kullanıldığını açıkladı. Mayınların yerlerini tek tek gösteren örgüt, köylülere kurulan tuzağa dikkat çekti: "Askerler, sınıra gitmek için izin alın diyor ama bölgenin mayınlı olduğunu söylemiyor."

Humus'u bir ay süren bombardımanla yerle bir eden Suriye ordusu, muhaliflerin kontrolündeki diğer bir şehir olan Türkiye sınırındaki İdlib'i de ablukaya aldı. Şehre takviye tanklar gönderen Esed rejiminin üç gündür kenti bombaladığı bildiriliyor. Yerleşim birimlerinin bombalanması sebebiyle Türkiye sınırına doğru kaçan binlerce sivile askerlerin ateş açtığı öğrenildi. Suriye ordusunun ülkeden kaçışları önlemek için kurduğu tuzak ise Amerika merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü'nü (HRW) ayağa kaldırdı. Örgüt, sivil halka uyguladığı şiddet vahşet boyutuna ulaşan Suriye rejiminin, can güvenliği endişesiyle komşu ülkelere kaçan insanları engellemek için sınıra mayın döşediğini açıkladı.

Örgütün, görgü şahitlerine ve Suriye ordusundan firar eden mayın temizleme uzmanına dayanarak hazırladığı rapora göre, Türkiye'ye geçiş yolu üzerindeki Hasaniye, Dervend ve Çiftlik bölgelerine mayın yerleştirildi. Bunlar Hasaniye'de sınıra 3 metre mesafede, 500 metrelik bir hat boyunca iki sıra halinde bulunuyor. Askerler, buradaki köylülere, bölgeye gitmek için izin almaları gerektiğini söyledi, fakat bölgenin mayınlandığı bilgisini vermedi.

HRW'ye konuşan Suriye ordusundan ayrılan bir mayın temizleme uzmanı dört gönüllü ile birlikte geçtiğimiz hafta Rus yapımı PMN-2 tipi 300 anti-personel mayını sökmeyi başardıklarını anlattı. Suriyeli görgü tanıkları, sınırdaki Herbet el Cuz köyünde ise şubat ayı boyunca 50 Suriye askerinin Zuf ve Sufan bölgelerine kadar mayın döşediğini söyledi. Mayınların, Türkiye sınırına giden yola 20 metre mesafeden itibaren başladığı kaydedildi. Rapora göre Bkafla, Hatya, Darkuş, Salkin, Azmeyrin de mayınlanan bölgeler arasında. Örgüt, mayınların şimdiden bazı sivillerin hayatını kaybetmesine veya yaralanmasına sebep olduğunu duyurdu. Örgüt uzmanlarından Nadim Houry, şimdiye dek kaç kişinin mayın patlaması sonucu yaralandığını tespit etmenin çok zor olduğunu, çünkü vakaların, sınırın Suriye tarafında gerçekleştiğini ifade etti. Suriye ordusunun Lübnan sınırına da aynı şekilde mayın döşediğini belirten HRW, Beşşar Esed yönetimine uluslararası anlaşmalarla yasaklanmış bu mayınların yerleştirilmesine derhal son verme çağrısı yaptı. Örgüt direktörlerinden Steve Goose, "Kara mayınlarının kullanılması ne şekilde olursa olsun vicdansızlıktır. Hiçbir ülkenin, hiçbir yerde, hiçbir amaçla ayrım gözetmeden öldüren bu silahları kullanmaya kesinlikle hiçbir meşru gerekçesi olamaz." diye konuştu.

Suriye'nin, Rusya ya da eski Sovyetler Birliği'nce sağlanan bir mayın stoku olduğu sanılıyor. Rus Bakan Yardımcısı Anatoliy Antonov, dün basına yaptığı açıklamada, Batılı ülkelerin Suriye rejimini silahlandırmaya son vermesi çağrılarına rağmen bu ülkeyle askerî işbirliğini sürdüreceklerini belirtti. Ocak ayında bir Rus gemisi, Suriye'nin Tartus Limanı'na 60 bin ton mühimmat götürmüştü. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre Suriye'de bir yıldır devam eden kriz sebebiyle 230 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Yaklaşık 30 bin Suriyeli, Türkiye, Lübnan ve Ürdün'e sığınırken, 200 bin insan ise kendi ülkelerinde mülteci durumuna düştü. Ülkede devam eden çatışmalar yüzünden gıda fiyatları artarken, birçok şehre elektrik ve su verilemiyor.

ZAMAN 

Suriye Haberleri

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani Katar'da
Şam havaalanında uluslararası uçuşlar yeniden başlıyor
Esed rejimi öğrenciler arasına da muhbir yerleştirmiş
Şam Havalimanı 7 Ocak'ta uluslararası uçuşlara açılacak
Halep'te, Esed rejiminin devrilmesini anlatan sanat etkinliği yapıldı