Katil İsrail Gazze'de tarım arazilerinin %80'ini kullanılamaz hale getirdi

Euro-Mediterranean (Avrupa-Akdeniz) İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yüzlerce dönümlük sebze ekili tarım arazisini yok etmesinin, orada yaşayan Filistinlileri toplu olarak yok etme kararlılığını yansıttığını belirtti.

Siyonist İsrail, halkı açlığa sürüklemek ve hayatta kalmaları için gerekli kaynakları yok etmek suretiyle fiziksel yok oluşa zorlarken, Gazze üzerindeki yasa dışı ablukasını sürdürüp, yaklaşık bir yıldır gıda tedariğini de ciddi şekilde kısıtlıyor.

Gözlemevi bugün (26 Eylül Perşembe) yaptığı açıklamada, bu yıkımın, İsrail’in Ekim ayından bu yana sistematik bir plan çerçevesinde yürüttüğü bir politika olduğunu belirtti. İşgal güçleri, tarım arazilerinin yaklaşık %80'ini ya abluka altına alıp, zorla güvenlik bölgesine dahil ederek ya da tahrip ederek devre dışı bıraktı.

Euro-Med Gözlemevi, sahadaki ekibinin 24 Eylül Salı günü, Gazze'nin kuzeyindeki Beytu Lahiya'da "Eş-Şima" bölgesinde İsrail güçlerinin buldozerlerle tarım arazilerine girerek 500 dönümden fazla ekili araziyi tahrip ettiğini belgelediğini açıkladı. Bu araziler, bölgedeki halkın açlıkla mücadele ettiği bir dönemde sebze yetiştirilmesi için yeniden ekilmişti.

Gözlemevi, bu arazilerin çoğunda patlıcan ekili olduğunu ve işgalci İsrail'in yerel gıda üretimini engelleme uygulamasının, Gazze'nin kuzeyine yeterli sebze ve gıda maddesinin girmesini engellemesiyle birlikte halkı ciddi şekilde açlığa sürüklediğini belirtti. İnsanlar, hayatta kalabilmek için ağaç yapraklarını yemek ve hayvan yemlerini ekmek haline getirip tüketmek zorunda kaldı.

Beytu Lahiya'dan çiftçi Yusuf Sakar Ebu Rebi, Euro-Med ekibine yaptığı açıklamada, 23-24 Eylül tarihlerinde İsrail buldozerlerinin kuzeydeki tarım arazilerini tahrip etmesi nedeniyle büyük maddi kayıplar yaşadığını söyledi. Ebu Rebi, arazisinin güvenlik hattından uzak olduğunu, ancak tahribatın, mahsullerin toplanmaya başladığı bir zamanda gerçekleştirildiğini ve Gazze'nin kuzeyinde İsrail'in sebze ve meyve girişini engellediği bir dönemde halkın bu mahsullerle geçinmeye çalıştığını ifade etti.

Euro-Med Gözlemevi, işgalci İsrail’in geçen yıl boyunca sebzeler, meyveler ve etler dahil olmak üzere gıda üretimini ve diğer temel üretim kaynaklarını yok etmek için sistematik ve geniş çaplı bir yıkım gerçekleştirdiğini vurguladı.

Filistin Haberleri

Katil İsrail, Gazze'ye 88 cenazenin bulunduğu bir konteyner gönderdi
Siyonistler Batı Şeria'da 8 dönüm araziye el koydu
Gönüllülerin kurduğu eğitim çadırları Gazze’de çocuklara umut oldu
Siyonistler sivillerin sığındığı okulu tekrar bombaladı
Gazze'de kurtarılmayı beklerken son nefesler veriliyor